LBD – O rochie cât o mie de imagini

Se spune că orice femeie trebuie să o aibă în garderobă. Se mai zice că a fost făcută celebră de Coco Chanel, încă de prin anii ’20. În oric caz, multe fete au suspinat la vederea celui mai celebru outfit purtat de Audrey Hepburn în Breakfast at Tiffany’s. Vorbim, desigur, despre LBD, the little black dress sau, mai pe româneşte, „micuţa rochie neagră”.

Probabil că s-au purtat rochii negre şi înainte de Coco Chanel (să ne aducem aminte doar de rochiile victoriene sobre sau de vestimentaţia poeţilor din secolul XIX.Însă, ca în cazul multor altor piese iconice din modă, Gabrielle Chanel a fost cea care i-a conferit rochiei negre acel accent sofisticat şi preţios, transformând-o dintr-o haină aparent plictisitoare, într-o piesă care poate fi purtată cu succes în orice împrejurare, la orice eveniment, indiferent de tendinţele sezonului.

Aşadar, povestea micuţei rochii negre (LBD) a început în anii ’20, cu Coco Chanel şi a sa „robe chemisier”. În anul 1926, Vogue America publica o ilustraţie marca Chanel, cu o rochie neagră, simplă, drapată uşor la spate, într-un mod specific modei acelei vremi, accesorizată discret, cu un colier din perle.

Revista prezicea atunci că rochia va deveni un fel de uniformă pentru femei, comparând atracţia doamnelor epocii pentru ea cu aceea generată de maşinile Ford în rândul populaţiei masculine.

Şi, credem acum, după aproape 100 de ani, că jurnaliştii de modă ai vremii au avut dreptate.

Citeşte întreaga poveste a micuţei rochii negre în ediţia aniversară a revistei Cosmopolitan.

Text: Alina Aliman.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.