Imprimeurile florale – mai sunt sau nu la modă?

„Florals? For spring? …Groundbreaking!” este replica celebră din Diavolul se îmbracă de la Prada prin care, cu o ironie fină, dar tăioasă, personajul lui Meryl Streep accentuează că printul floral este old news din cauza faptului că este reluat cu ocazia fiecărui sezon cald.

Cu toate acestea, imprimeurile florale nu vor dispărea vreodată din tendințe, ci doar vor fi reeditate, sezon după sezon, în noi maniere care să le mențină mereu fresh.Pentru primăvara lui 2018, iată ce propun designerii:

Co-ord sets

DRIES VAN NOTEN

Acum câteva decade, moda dicta că o ținută asortată este o marcă a eleganței (femeile chiar se străduiau să își asorteze colierele cu inelele, nuanța lacului de unghii cu cea a genții, iar bărbații, batista de la buzunarul sacoului cu cămașa de pe dedesubtul lui – numai câteva exemple). Apoi, a urmat o perioadă în care era total uncool să porți un look prea studiat din punct de vedere al asortărilor (drept exemplu, să ne amintim că în jurul anilor 2000, deși marile case de bijuterie au continuat să scoată colecții ce cuprindeau piese în același stil, sfatul stiliștilor și al editorilor de modă era să faci un mix & match între piese din colecții diferite).

Asta până de curând, când moda a virat către o estetică effortlessly put together – cu alte cuvinte, un look care arată pus la punct, dar într-un mod relaxat. Astfel, un outfit compus din două piese matching nu mai arată prețios, ci denotă, dimpotrivă, nonșalanță, semnalând faptul că persoana care îl poartă nu a petrecut ore întregi să compună un mix statement, ba chiar statementul vine sub forma simplității absolute – seturile de piese co-ord. Regulă valabilă și în cazul hainelor uni, și în cazul printurilor –  evident, și cele florale, despre care vorbim astăzi aici, sunt incluse în ecuație.

 Cămașă Zara, 129,90 lei – aici; fustă Zara, 149,90 lei – aici

Mismatch total

Marni

Nu te teme să porți două printuri florale simultan. Secretul este să alegi două modele de imprimeu cât mai diferite unul de altul – unul poate fi cu flori de dimensiuni mari în timp ce pe celălalt apar flori mai mici, ori unul poate avea flori desenate într-un anume stil, iar celălalt într-un alt stil.

Cămașă H&M, 49,90 lei – aici; pantaloni H&M, 59,90 lei, aici

Mismatch parțial

Marni

 În aceeași defilare ce includea look-ul precedent, în care topul nu avea nicio legătură cu fusta, a apărut și varianta mai safe de mismatching – și anume, asortarea unor printuri similare, dar nu identice. După cum vezi, se ține cont de paleta cromatică și există încă un element comun – în cazul ținutei de mai sus, chiar dacă florile sunt pictate în mod diferit, se păstrează motivul trandafirului. Această abordare este perfectă în special dacă ești nesigură legat de cum să asortezi două printuri florale cu totul și cu totul diferite.

Rochie Kenzo, 375 euro – aici

Print desprins din picturi

DOLCE & GABBANA

La Dolce & Gabbana am remarcat că printurile florale sunt, parcă, desprinse din picturi impresioniste – probabil cea mai romantică variantă a imprimeului floral, perfectă pentru evenimente formale sau pentru un date, de exemplu.

Salopetă Uterque, 639 lei – aici

În contrast cu elemente masculine

PRADA

Pentru că printul floral are o conotație feminină, o metodă de a-l pune în evidență este să îl înconjori de elemente care se află la polul opus – detalii cât mai masculine, adică. Propunerea Miucciei Prada este, după cum te-ai aștepta din partea ei, una ușor nerdy, ce include o rochie stil sarafan cu imprimeu floral, purtată alături de pantaloni din stofă cu alură de uniformă școlară, și o cămașă bărbătească cu guler închis până la ultimul nasture.

Sarafan Topshop, 42 lire – aici

 În tandem cu un alt tip de print

KENZO

Vorbeam mai sus despre cum să asortezi două motive florale diferite, dar, bineînțeles, nu te împiedică nimic să asociezi florile cu orice alt fel de imprimeu – dungi, buline, detalii grafice… Posibilitățile sunt nelimitate și orice mix este permis (uită de regulile clasice care dictează că anumite culori sau forme nu ar trebui să stea lângă cealaltă). Singura mențiune este că ar fi bine să te limitezi la numai două printuri pentru a nu supraaglomera aspectul de ansamblu al ținutei.

Cămașă Zara, 129,90 lei – aici

Black & White

JUNYA WATANABE

Un mod simplu de a face un trend clasic pecum printul floral să arate actual? Abordează-l în varianta alb-negru! Pentru că, de regulă, motivele florale sunt redate în culori, look-ul black & white este neașteptat de fresh.

Rochie Moschino, 289 euro – aici

Pop Art

MARC JACOBS

Imprimeurile care par desprinse direct dintr-un tablou Andy Warhol sunt pe val în acest moment, și regula se aplica și în cazul celor florale. În show-ul Marc Jacobs, de pildă, printurile florale pop art au fost suprapuse, creând un efect mega cool care, deși e, în esență, retro, arată extrem de actual.

Top Marc Jacobs, 535 euro – aici

Foto Imaxtree

Text: Cătălina Teodorescu

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.