Hei, ai auzit vreodată de terapia prin culoare?

Există un motiv pentru care alegi acea cămașă roșie din dulap. Și unul pentru care nu o alegi. Colaboratoarea noastră, Lauren Adhav, îți dezvăluie mai multe despre terapia prin culoare. 

Nici nu este nevoie să spunem că un outfit poate fi o întreagă stare de spirit sau că hainele sunt o formă puternică de autoexprimare. Dar ce este și mai cool e faptul că unele culori pe care le purtăm pot, în secret, să facă minuni în legătură cu starea noastră de spirit. Subconștientul nostru știe acest lucru, și tocmai de aceea gravitam uneori înspre diferite nuanțe și tonuri, în momente specifice din viață.

Mai știi când te simțeai săptămâna trecută blocată și (aparent întâmplător) ai ales acel top de culoare verde lime? Yup, este foarte posibil ca asta să se fi întâmplat deoarece creierul tău râvnea după o doză subtilă de serotonină… pe care numai acel verde revigorant i-o putea conferi.

Ciudat, știu! Dar este de asemenea științific: când mini-receptorii aflați în globul tău ocular văd o culoare, ei trimit un semnal către creier care la rândul său declanșează o reacție emoțională. Acesta este motivul pentru care te simți mai bine când porți nuanțe deschise la culoare. Se întâmplă cam la fel ca atunci când stai lângă o lampă solară — te ajută în privința tulburărilor afective generate de schimbările de anotimp.

Felul în care fiecare ton te face să te simți depinde de locul în care se situează pe spectrul curcubeului. Dawnn Karen, psiholog în materie de modă la Fashion Institute of Technology din New York, afirma că aceste asocieri își au originile acum muuult timp — vorbim despre secole în urmă — și sunt încă bine înrădăcinate în societatea noastră modernă. (Iar când spun «cu secole în urmă», mă refer la faptul că oamenii din Egipt și Grecia Antică foloseau o varietate de pietre colorate, cristale și vopseluri în ritualurile de vindecare.)

Desigur, marketing-ul modern și firmele de publicitate au manipulat această putere a culorilor și au folosit-o pentru a stimula anumite reacții ale publicului sau a influența vânzările. (Acum știi de ce logo-urile firmelor de asigurări pentru mașini sunt adesea albastre, producând sentimentul de încredere și de stabilitate). Locurile de muncă funcționează la fel, având birourile vopsite în violet, spre exemplu, deoarece mențin sentimentul de creativitate.

Cu toate acestea, folosirea culorilor nu reprezintă doar un mod ingenios pentru firme și antreprenori de a-ți influența sentimentele. Terapia prin culoare este, momentan, importantă și fiindcă designerii — și oamenii care le îmbracă creațiile — au realizat că oricine o poate practica prin a alege intenționat ce nuanțe să poarte. 

Designerul de lenjerie, Chloe Julian, a avut acest lucru în vedere când a creat colecția Videris, rezumându-se la nouă culori și la însemnătatea acestora. Ea speră ca sutienele rozalii și slipurile aferente să provoace un sentiment de acceptare de sine, iar cele mov să genereze imaginație și spiritualitate.

„Practic, vorbim despre a-ți oferi un moment «pentru tine în fiecare dimineață și de a-ți spune «Cum vreau să mă simt azi?» — pentru ca apoi să iei din dulap exact obiectul vestimentar care te știi că ajută să cultivi și să încurajezi acel sentiment,” spune Julian.

În același timp, designeri precum Roxanne Assoulin sau Tanya Taylor au folosit terapia prin culoare în cadrul colecțiilor lor de brățări împletite și, respectiv, de tricouri. Bineînțeles, faptul că purtăm anumite culori nu este un înlocuitor al unui tratament benefic sănătății mintale.

În schimb, ne putem gândi la terapia prin culoare ca la un simplu mijloc de a ne îmbunătăți temporar starea de spirit. „Însă efectul pe care îl are asupra ta și a celor din jur este incontestabil”, spune Karen.

Un caz elocvent: În timpul pandemiei, Karen l-a avut drept client pe un doctor care trata pacienți cu COVID-19. Pentru a îl ajuta pe doctor să își ridice moralul în acea perioadă devastatoare, Karen i-a sugerat să înceapă să poarte galben. Rezultatul: Doctorul și pacienții lui au început să se simtă mai fericiți.

 

Tot ce putem spune este că terapia prin culori merită o șansă. În cel mai bun caz, te vei simți mult mai bine pe plan emoțional; în cel mai rău caz, vei arata uimitor în acea rochie roz. Nu este un scenariu atât de neplăcut până la urmă, nu-i așa?

Wow, aceste nuanțe pot face MULTE pentru tine!

ROȘU

Poartă-l pentru… vibrații pasionale.

Pălărie, Fiorucci, farfetch.com, 358 lei.

PORTOCALIU

Poartă-l pentru… foarte multă energie.

Rochie, Zara, 129,90 lei

GALBEN

Poartă-l pentru… sentimente de bucurie și fericire.

Sandale, L’Autre Chose, farfetch.com, 727 lei

VERDE

Poartă-l pentru… o dispoziție optimistă.

Top, Mango, 89,99 lei

ALBASTRU

Poartă-l pentru… calm și serenitate.

Fustă, The Attico, luisaviaroma.com, 730 lei

MOV

Poartă-l pentru… super creativitate.

Ochelari, Le Specs, lespecs.com, 122,85 lei

ROZ

Poartă-l pentru… încredere în sine.

Jachetă, Ganni, ganni.com, 1.450 lei

MARO

Poartă-l pentru… o aură caldă de împlinire.

Geantă, Paco Rabanne, matchesfashion.com, preț la cerere

Foto: iStock, PR. Stilism: Anca Stăruială. Traducere și adaptare: Antonia Roșu

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.