Ghidul colecționarei de piese vintage

Tendințele în modă se află într-un continuu proces de reciclare – nu este deloc neobișnuit să vezi că stilul unei decade trecute inspiră trenduri actuale (vezi fascinația curentă a industriei fashion cu anii ’80 și ’90). Dar pe lângă accentele retro, care presupun ca piese moderne să fie inspirate din moda unor vremuri mai vechi, poți lua în considerare să porți piese autentic vintage – ba chiar, să mixezi haine sau accesorii care aparțin unor decenii trecute cu piese actuale a devenit un trend în sine. Iată câteva tips & tricks pe care le poți aplica atunci când achiziționezi piese vintage:

Nu te lăsa descurajată de faptul că nu găsești exact mărimea ta

Este puțin probabil să găsești haine care îți vin ca turnat chiar și în colecțiile actuale, iar șansele scad și mai mult atunci când vine vorba despre piese vintage, în cazul cărora nu ai posibilitatea să alegi dintre mai multe măsuri, cum faci în mod normal când probezi haine în magazine. Dar nu te lăsa descurajată de acest lucru dacă găsești o piesă care îți place foarte mult – analizează situația și ia în considerare că un croitor poate face mici ajustări contra unui cost destul de mic.

Alege un croitor cu experiență, care să știe să modifice o piesă fără să îi altereze stilul de croi inițial – în cazul pieselor vintage, croiala este, în general, elementul care le face speciale. De asemenea, ține cont că unele piese, precum blazerele sau pardesiele, arată chiar mai bine atunci când sunt puțin supradimensionate.

Nu te limita la haine

Acordă atenție și colțului de accesorii din magazinele de piese vintage. Pantofii în general nu se păstrează bine, însă gențile, curelele și ochelarii de soare se conservă destul de bine în timp, astfel încât e posibil să găsești piese vechi care arată chiar foarte bine. În cazul pieselor din piele naturală, micile imperfecțiuni (zgârieturi fine, cute rezultate din modul în care se îndoaie în mod natural materialul prin purtare) nu constituie neapărat defecte, ci pot fi privite drept mici mărci ale unicității.

Ține cont de faptul că prețurile ar putea depăși valoarea pieselor actuale semnate de același brand

Uneori, piesele vechi devin mai valoroase odată cu trecerea timpului – în cazul hainelor sau al accesoriilor care poartă semnătura unor case celebre, este posibil ca prețurile să fie destul de ridicate. Pentru a te asigura că nu plătești mult pentru o piesă fake, ai grijă să verifici mereu eticheta interioară (în cazul hainelor sau genților) sau partea din spate a bijuteriilor (ar trebui să fie gravate cu logo-ul brandului căruia îi aparțin). De altfel, prețurile mici atașate așa-ziselor piese de brand indică faptul că nu este vorba despre un produs autentic.

Acordă atenție specială curățării

E posibil ca hainele vechi să nu mai aibă etichetele interioare care includ indicații de curățare, așa că, dacă nu ești sigură legat de cum trebuie îngrijite, mai bine le duci la o spălătorie profesională, unde o persoană expertă poate evalua mult mai bine materialul și modul în care acesta poate fi curățat.

Nu te limita la boutique-urile vintage

Boutique-urile de haine și accesorii vintage oferă un avantaj major – în ele găsești o selecție de piese pusă cap la cap de un stilist, în timp ce în cazul magazinelor second hand, este nevoie să cauți printre zeci, poate chiar sute de piese. Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție, merită totuși să arunci un ochi și prin second hand-uri – prețurile sunt considerabil mai mici și, dacă ai suficientă răbdare, poți găsi lucruri mega cool. (Nu pierde din vedere că ai putea găsi piese cool și în vechile garderobe ale bunicilor/mamei).

Verifică defectele înainte de a achiziționa produsul

Majoritatea resellerilor vor oferi detalii cu privire la eventuale defecte, dar nu mulți oferă posibilitatea unui retur, de aceea este bine să verifici înainte de achiziție dacă piesa în cauză este în stare ok pentru a fi purtată. Ține cont că petele foarte vechi sunt, mai mult ca sigur, imprimate în material și nu vor putea fi vreodată îndepărtate. Nu te lăsa însă intimidată de mirosul de vechi, care poate fi înlăturat la o curățătorie profesională.

Negociază cu cap

La flea marketuri sau în second hand-uri, e posibil să poți negocia prețul unui produs (în cazul boutique-urilor vintage, posibilitatea e destul de mică). Evită totuși să încerci să negociezi un preț prea mic, lucru ce trădează faptul că nu cunoști valoarea reală a unui produs.

Acordă atenție specială produselor vândute online

În cazul în care achiziționezi piese online, asigură-te că primești poze cât mai multe astfel încât să nu existe surprize atunci când primești produsul. Cere inclusiv poze cu interiorul – căptușeala genților sau a hainelor nu este imposibil de reparat dacă există defecte minore, dar este bine să știi din start cu ce ai de-a face.

Mixează piesele vintage cu piese actuale

Cel mai simplu mod de a pune în valoare o piesă vintage este să o asociezi cu piese actuale – nu este o regulă strictă să eviți să porți vintage din cap până în picioare, dar făcând acest lucru, riști să arăți ca și când ai pășit pragul unei capsule a timpului.

Nu te limita la piesele statement/piesele foarte populare

Jachetele stil windbreaker din fâș sunt la mare căutare în acest moment, la fel și blugii cu croială Nineties, însă nu te limita doar la item-urile care sunt mega populare acum – un trench coat supradimensionat, de pildă, poate face un statement la fel de puternic precum o jachetă adidas.

Foto: Imax Tree

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.