Garderoba capsulă. Ce este, care îi sunt beneficiile și cum poți avea una

„Nu am cu ce să mă îmbrac!” este una dintre replicile foarte des folosite de femei, chiar dacă avem șifonierul plin de haine. Deseori, credem că putem rezolva problema prin achiziționarea de piese vestimentare noi, însă o soluție mai eficientă ar fi garderoba capsulă.

Ce reprezintă garderoba capsulă?

Pe scurt, o garderobă capsulă înseamnă să ai un număr mic de haine, dar care sunt de calitate, versatile și care îți plac foarte mult. Nu există o regulă clară pentru numărul de haine pe care „ar trebui” să îl deții – pentru unele persoane funcționează 35, pentru altele 70. Gândindu-te la șifonierul tău, acest număr pare foarte mic, nu-i așa? Însă câte dintre hainele tale chiar te avantajează, te fac să te simți încrezătoare și îți pun un zâmbet pe buze?

Garderoba capsulă include, bineînțeles, și încălțăminte, accesorii și bijuterii, alese după aceleași criterii.

Cele mai importante beneficii ale unei garderobe capsulă

garderoba capsula

Îți alegi ținutele mult mai ușor. Așa cum spuneam mai sus, într-o garderobă capsulă găsești haine versatile, care se potrivesc foarte bine între ele. În general, e bine ca o piesă vestimentară să se poată folosi în 5 ținute. Astfel, vei scăpa de frustrare și vei economisi timp de fiecare dată când te vei îmbrăca.

Economisești bani. Având o astfel de garderobă, nu vei mai simți nevoia să îți cumperi mereu haine noi. Motivul este simplu: vei avea doar haine care îți plac cu adevărat și pentru care primești mereu complimente, deci nu vei mai simți nevoia să achiziționezi mereu ceva nou. Banii aceștia pot fi folosiți pentru experiențe precum vacanțe, ieșiri în oraș, tratamente de înfrumusețare etc.

Primești mai multe complimente. Am menționat acest lucru la punctul anterior, iar acum îți voi explica care este motivul. Persoanele din jurul tău observă cel mai mult modul cum stau hainele pe tine, cât de bine îți avantajează formele. Dacă arăți de milioane în fiecare zi, prietenii și colegii te vor aprecia mai mult pentru stilul tău.

Ajuți planeta. „Fast fashion” pune foarte multă presiune asupra planetei noastre. Emisiile de carbon ale industriei de modă sunt deja foarte ridicate, iar cifrele nu par să scadă. Extrem de multe piese vestimentare necumpărate ajung pur și simplu în gropile de gunoi sau sunt arse. Cumpărând mai puține haine, încălțăminte și accesorii faci un pas spre salvarea planetei!

Economisești spațiu. Având mai puține haine, șifonierul tău va fi mai aerisit. Unele persoane chiar reușesc să renunțe la anumite piese de mobilier, precum o comodă sau cutii de depozitare de sub pat, iar camerele lor arată mai curate și ordonate.

Cum poți obține o garderobă capsulă?

garderoba capsula

Pasul 1. Gândește-te ce stil îți dorești cu adevărat să ai, ce te avantajează cel mai mult. Caută inspirație! Imaginează-ți garderoba perfectă, caută poze cu ținute care ți-ar plăcea cu adevărat.

Pasul 2. Scoate toate hainele, încălțămintea și accesoriile pe care le ai la vedere. Apoi, împarte-le în următoarele categorii:

DE PĂSTRAT – piese pe care le adori, care te avantajează și pe care le porți foarte des – și care se potrivesc viziunii de la pasul 1.

POATE – piese de care încă nu ești sigură

DONAȚII/GUNOI – piese care nu ți se mai potrivesc, nu îți plac, în care nu te simți confortabil etc. Dacă sunt în stare bună, vinde-le sau donează-le; dacă nu mai sunt în stare bună, refolosește-le diferit (de exemplu, fă cârpe din ele) sau aruncă-le.

Dacă ai prea multe piese și te simți copleșită, îți recomandăm să chemi o prietenă la tine să te ajute sau să împarți task-ul în mai multe zile.

După ce ai terminat, mai aruncă un ochi la categoria POATE și gândește-te la următoarele:

  • Cât de des am purtat această piesă în ultimul an?
  • Îmi vine bine? Dacă nu, o pot aranja la croitorie?
  • Dacă nu aș avea-o deja, aș mai cumpăra-o?
  • Cât de versatilă este?

Dacă aceste întrebări nu te ajută prea mult, mai păstrează piesa 6 luni într-un sertar unde nu o vei vedea. Astfel, îți vei da seama mai bine dacă ai fi avut vreodată nevoie de ea.

Pasul 3. Fă o listă cu toate piesele pe care vrei să le păstrezi. E foarte posibil să descoperi că de multe dintre ele pur și simplu nu ai nevoie. De exemplu, cu siguranță nu ar trebui să păstrezi 4 perechi de blugi albaștri sau 3 jachete negre asemănătoare, chiar dacă toate se potrivesc criteriilor. Încearcă să reduci numărul cât mai mult, în funcție de nevoile tale reale.

Pasul 4. Introdu piese noi în garderoba ta. E foarte posibil să trebuiască să mergi la cumpărături pentru a obține garderoba ideală. Îți recomandăm să arunci întâi un ochi la hainele și accesoriile second hand – atât în magazine fizice, cât și online, de exemplu pe grupuri de Facebook de vânzări. O altă soluție simplă și ieftină este să faci schimburi cu prietenele – astfel, toată lumea câștigă!

Cum arată o garderobă capsulă?

Iată câteva exemple de garderobă capsulă din care te poți inspira. Ține minte: fiecare persoană este diferită, are nevoi și preferințe diferite! Nu e necesar să copiezi garderoba altcuiva, ci adaptează-o stilului tău.

În clipurile de mai jos găsești mai multe sfaturi utile și idei:

 

 

 

 

Sursă foto: Pexels, pxhere

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.