Frugalista este noua fashionista

COSMO definitie

FRUGALISTA = O persoana cu un stil de viata frugal, simplu, dar care se mentine sanatoasa si in tendinte facand schimb de haine cu prietenele, cumparand de la second-hand, crescand plante (legume, fructe) in apartament si gatind acasa.

Adori sa fii cea mai bine imbracata fata din gasca ta de prietene, dar nu ai cum sa dai jumatate din salariu pe haine. De aceea, ai adoptat si tu trendul parizian vintage, adica, mai pe romaneste, vizitezi in fiecare luna second hand-urile pentru a vedea ce piese superbe si ametitor de ieftine iti fac cu ochiul.Dar nu te rezumi sa faci economie doar la capitolul garderoba, ci ai inceput sa cresti pe balcon plante aromatice si ai invatat sa gatesti sanatos si bun.

Ti se potriveste profilul? Atunci faci parte din imensul grup al frugalistelor.

Frugalista, un nou lifestyle

Dupa ce a intrat in topul Oxford al celor zece cele mai folosite cuvinte in 2008, frugalista a fost declarata cel mai durabil trend al noului secol de catre Euromonitor, liderul mondial in studii de piata.

In raportul privind aceasta fascinanta tendinta, specialistii Euromonitor defineau frugalista ca „o femeie fara multi bani si economicoasa, dar care vrea sa fie stylish si sanatoasa. Frugalistele sunt foarte inventive si gasesc tot felul de trucuri de chibzuiala a banilor pentru a fi stilate si a avea grija de ele si familiile lor”.

Evident, fetele din toata lumea s-au transformat in frugaliste dupa ce criza mondiala a inceput sa faca ravagii in buzunare, dar specialistii sustin ca acesta va fi un trend care nu o sa moara dupa ce economia mondiala isi va reveni, ci o sa devina stilul de viata al tuturor.

„Majoritatea frugalistelor sunt atat de incantate de nou descoperita viata cumpatata, incat nu au nici un gand sa renunte, nici dupa ce recesiunea va lua sfarsit. Din ce in ce mai multe persoane vor trece la acest stil de viata, schimbandu-si obiceiurile de cumparare si dobandind din ce in ce mai multe «abilitati de gospodarire»”, dezvaluie studiul Euromonitor.

De unde au aparut toate fashionistele, recessionistele si frugalistele?

Intai a fost fashionista, creata in anii ’90 de Stephen Fried, autorul biografiei topmodelului Gia. Se folosea la plural, fashionistas, si se referea la cei care lucrau in moda. Mai tarziu, a ajuns sa se refere la toti cei cu o pasiune pentru „catwalk”.

Fashionistele s-au transformat in recessioniste in 2007, termen inventat de economistul Larry Kudlow pentru a desemna persoanele trendy, care cumpara haine ieftine.

Dar si recessionistele au fost detronate de si mai cumpatatele frugaliste, termen folosit pentru prima data in 2005, in ziarele The Palm Beach Post si The Toronto Star, devenind un trend recent, dupa ce blogul Frugalista Files, a ajuns unul dintre cele mai citite. (Sursa: New York Times)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.