Femeile si pantofii: o poveste de dragoste

Cu mult inainte ca pantofii cu tocuri ametitoare si nume exotice (Louboutin, de exemplu) sa ajunga obiecte cult, femeile au fost innebunite dupa incaltaminte. Dar recent am primit dovada despre cat de innebunite: in vreme ce majoritatea vanzarilor au scazut din cauza recesiunii, cele la incaltaminte au crescut, in comparatie cu anii trecuti.

Da, cumpararea unei perechi de pantofi a avut intotdeauna efecte cvasi-supranaturale – de exemplu, sa-ti upgradeze un outfit mai invechit sau sa te faca instant sa te simti mult mai sexy – dar asta nu explica in totalitate cum de incaltamintea bate criza.

Tot in stiinta gasesti raspunsul: se pare ca „indragosteala” de pantofi e in genele noastre, asa ca nu-i de mirare ca le suntem fidele chiar si in vremuri de restriste.

Picioare fericite

In primul rand, se pare ca de fiecare data cand probezi si vrei sa cumperi ceva, orice, simti o stare de bine.

„Dopamina se elibereaza in creier, producand o stare de bine similara cu luarea unui drog”, spune Martin Lindstrom, expert de branding pentru Fortune 100 Companies si autor al cartii „Buyology: Truth and Lies About What We Buy”. „Dopamina creste pana in momentul in care predai cardul vanzatoarei.”

De obicei, in acel moment fericirea incepe sa scada si intervine regretul… asta exceptand cazul in care obiectul cumparat este o pereche de pantofi. „Pantofii sunt practici, ceva ce poti purta de mai multe ori pe saptamana, asa ca sentimentul de implinire si bucurie se pastreaza mai mult timp”, spune Lindstrom.

O femeie obisnuita poseda in medie 19 perechi de pantofi, purtand in mod regulat doar patru dintre ele.

(Sursa: Consumer Reports, National Research Center)

Dar nu e vorba numai de dopamina. Abilitatea pantofilor de a schimba starea de spirit in bine vine si dintr-o alta reactie a creierului, spune Lindstrom. Cumpararea de incaltaminte stimuleaza o zona a cortexului prefrontal al creierului, numita punctul colector.

„Pantofii sunt obiecte de colectionat, fie ca femeile isi dau seama ca ii percep asa sau nu”, spune Suzanne Ferriss, profesor doctor si editor al cartii „Footnotes: On Shoes”.

Gandeste-te la cum sunt pastrati, asezati frumos in dulapuri si ingrijiti cu mai mult drag decat hainele. Drept rezultat, colectionarea fiecarui model produce un mini soc de adrenalina similar celui pe care un colectionar de timbre il simte atunci cand descopera o piesa rara.

La inaltime

Toate aceste sentimente frumoase sunt intensificate atunci cand alegi tocuri inalte… dar din nou, e vorba de biologie, nu de Jimmy Choo. „Ca majoritatea animalelor, suntem programati sa asociem inaltimea cu puterea”, spune Helen Fisher, profesor doctor si profesor de antropologie la Universitatea Rutgers.

„Tocurile iti cresc statutul la propriu pentru ca te fac mai inalta.”

Tocurile au si o importanta istorica, ceea ce le face si mai atragatoare. In secolele trecute, doar cei bogati aveau voie sa poarte tocuri inalte – toti ceilalti purtau incaltaminte practica pentru a putea face munca manuala. „Pantofii erau un indicator al statutului social pe care cineva il poseda”, spune Fisher. „Si inca mai pastram inscriptionat in subconstient putin din acea conceptie.”

Terapie sexuala

Daca mergem si mai sus – la stilettos – un alt detaliu ghidus se iveste, si anume sexul. Pantofii cu toc cui sunt intr-adevar foarte sexy, dar de ce, mai exact?

„Cand o femeie poarta tocuri cui, isi asuma pozitia primitiva de imperechere, numita lordoza”, spune Fisher. „Isi ridica fundul si isi curbeaza spinarea.”

Dar e vorba de ceva mai mult decat cum isi arata fundul. Daniel Amen, medic si autor al cartii „The Brain in Love”, spune ca mintea umana este structurata intr-un fel care poate asocia picioarele cu sexul.

„Zona creierului care comunica cu organele genitale este exact langa cea care comunica cu picioarele”, spune doctor Amen. „Aceste regiuni sunt in corelatie una cu cealalta, ceea ce explica de ce pantofii sunt asa de erotici.”

Si noi care credeam ca era doar nevoia noastra de a ne incalta dupa ultima moda!

 

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.