Evoluția romanțată
 a franjurilor

Ce au în comun șalurile rusești, costumele fetelor flapper, Cher și rochiile de plajă destul de dezlânate ale anilor ’90? Franjurile, detalii extrem de controversate în istoria modei, au revenit și în acest sezon pe catwalk și în atenția tuturor fashionistelor.

La Prada, în prezentarea pentru sezonul toamnă/iarnă 2020, fusta de franjuri amintind de o amazoană face casă bună cu un sacou extrem de sobru, cu tăieturi clasice. La Dior, regăsim franjurii într-un look de luptătoare, alăturați ghetelor și ciorapilor plasă. Bottega Veneta îi asociază unor rochii diafane, în nuanțe pudrate, în timp ce designerii de la Proenza Schouler, Jil Sander sau Giambattista Valli reușesc să facă din banalii franjuri detaliile spectaculoase ale unor rochii perfecte pentru un cocktail elegant.

Și ei n-au fost singurii: franjurii au revenit în forță în acest sezon pe fustele mini de la Isabel Marant, în benzi foarte late pe fustele Prada sau pe rochiile Stella McCartney, Gabriela Hearst îi pune pe șaluri tricotate, iar Oscar de la Renta reînvie glamourul petrecerilor anilor ’20 cu rochiile mini strălucitoare, aurii, cu franjuri.

Când și unde și-au căpătat locul franjurii în istoria modei? Dacă răsfoim paginile de istorie a modei, remarcăm cu ușurință că franjurii au apărut din cele mai vechi timpuri și s-au regăsit pe tot felul de ținute, de la cele croite pentru nobili la cele purtate de oamenii simpli. Una dintre cele mai vechi apariții e considerată cea din picturile din Mesopotamia, unde franjurii ornau fustele sau șalurile și apăreau în mai multe forme: înodate, drepte, alcătuind un păienjeniș de noduri.

Alți istorici spun însă că franjurii și vizibilitatea lor în modă se datorează mai ales nativ-americanilor — ce-i drept, nu ne putem închipui un film cu Winnetou fără fustele din piele întoarsă, cu franjuri, împodobite uneori cu mărgele, ale nativilor americani, sau fără jachetele din piele ornate bogat cu franjuri. Interesant lucru, franjurii nu erau doar decorativi, ci aveau și o utilitate practică — ploaia se scurgea pe ei spre pământ, hainele rămânând relativ uscate.

Anii 1920 sunt anii de glorie ai franjurilor. Rochiile acoperite cu paiete sau din lurex lucios erau decorate cu franjuri, amănunt important atunci când fetele se lansau în dansurile de charleston și cha-cha. Se spune că designerii Madeleine Vionnet și Charles Worth ar fi pus, pentru prima dată, franjuri pe rochiile lor. Iar una dintre aceste rochii chiar ajunge să poarte numele dansului pentru care a fost creată (charleston): era scurtă, cu bretele, și acoperită de sus până jos cu franjuri, care dădeau o senzație de carusel atunci când dansatoarea se învârtea în ritmul muzicii și îi descopereau o bună parte din picioare.

În 1927 Worth imaginează o rochie acoperită de fire subțiri argintii, în timp ce Vionnet utilizează un print floral, dramatic, pentru creațiile ei acoperite de franjuri din anii 1920-1930. Joan Crawford (1928, în filmul Our Dancing Daughters) și Claudette Colbert au fost divele epocii care au adorat-o, iar Baz Luhrmann a readu-s-o în atenție acum câțiva ani în The Great Gatsby.

Pentru o bucată bună de vreme, franjurii dispar de pe scena modei. Însă se întorc triumfători în 1950, când nu mai sunt atât de romantici și boemi. Jachetele de motocicliști Hell’s Angels aveau franjuri, în timp ce Elvis Presley dădea tonul unui trend special cu jacheta sa albă acoperită cu franjuri. Pe ecran,
 Rita Hayworth apare îmbrăcată
cu o rochie superbă acoperită cu paiete și franjuri.

Anii următori, 1960 și 1970, designerii de modă se lasă inspirați de tradiția nativilor americani, de portul triburilor din Africa. Astfel, în 1967, Yves Saint Laurent creează o colecție întreagă având la bază franjurii, iar o mulțime de vedete ale epocii apar îmbrăcate cu fuste, rochii și jachete cu franjuri. În același timp, o vedem pe Cher într-o mulțime de rochii superbe și extrem de îndrăznețe cu franjuri (roșii cu paiete, costume din cristale care lăsau la vedere… aproape totul, bikini și sutiene cu franjuri), rochii la care nu a renunțat aproape deloc pe parcursul carierei sale, dar le zărim și pe modelele epocii, Twiggy sau Jane Shrimpton în creațiile cu franjuri, în pictorialele din Vogue.

În anul 1969, pelicula Easy Rider îi prezenta pe protagoniști, Peter Fonda și Dennis Hopper, purtând jachete din piele întoarsă acoperite cu franjuri. Vânzările de astfel de jachete cresc, un magazin numit Tepee Town în Midtown Man-hattan oferea spre vânzare chiar și mocasini și curele în acest stil, iar un designer al acelei epoci, Giorgio di Sant’Angelo copiază o parte dintre motivele și modelele nativilor americani și le prezintă într-o colecție – inițiativă care stârnește o mulțime de proteste.

Boemii și hipioții anilor 1970 fac din franjuri un trademark – tricourile tie-dye au acum franjuri, fustele se termină într-o ploaie de șireturi, jachetele din piele întoarsă sunt brodate și acoperite de franjuri. La Woodstock îl vedem și pe Jimmy Hendrix într-o cămașă/jachetă cu franjuri, un look care a inspirat ani după aceea ținutele de festival.

În anii 1980, designeri ca Azzedine Alaïa, Christian Lacroix și Giorgio Armani pun, cu încredere, franjurii în colecțiile lor. Mai mult decât atât, Alaïa face, la comandă, o rochie cu franjuri acoperiți cu cristale pentru Tina Turner, rochie care devine un icon recognoscibil în modă și cu care aceasta este pozată atât pentru coperta Vogue Italia, cât și pentru Vogue USA. În anii 1990, atât Jean Paul Gaultier cât și Galliano au experimentat cu modele cu franjuri în colecțiile lor, găsind inspirația atât în costumațiile tradiționale nativ americane, cât și în piese de inspirație chineză.

Anii 2000 readuc mai ales pe scenă costumația cu franjuri – dive ca Taylor Swift, Christina Aguilera sau Beyoncé îmbrățișează cu mult entuziasm stilul făcut celebru în concerte de Cher și Tina Turner. Supermodelele (Kate Moss, Ale-ssandra Ambrosio, Adriana Lima sau Kendall Jenner) apar în bluze, fuste și jachete cu franjuri la festivalurile importante. Iar Sarah Jessica Parker, Charlize Theron, Angelina Jolie, Kim Kardashian și multe alte vedete aleg, pe rând, să poarte o rochie cu franjuri pe covorul roșu. Iar designerii nu pierd oportunitatea și, după rochiile, jachetele și tricourile tie-dye cu franjuri, aruncă pe piață genți, curele, cercei și pantaloni care păstrează una dintre cele mai vechi ornamentații din istoria modei: franjurile.

Text: Alina Aliman

Foto: Getty Images

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.