Evoluția incognito a hanoracului

Sportivi. Fugari. Rebeli. Fashionista. Gangsta. Același obiect vestimentar: hanoracul. Când și cum un item derivat din ținutele sport și destinat atleților s-a transformat într-un simbol al rebelilor, într-o deghizare perfectă pentru fugari, în uniforma tocilarilor din Silicon Valley sau în cel mai cool detaliu al unei ținute fotografiate la Paris Fashion Week?

Cred că hanoracul este unul dintre puținele obiecte vestimentare a cărui formă s-a schimbat prea puțin de-a lungul deceniilor. Indiferent dacă este descheiat sau nu, dacă are un logo cunoscut pe spate sau e acoperit cu paiete și broderii, forma lui a rămas constantă, de acum 80-90 de ani, de când se presupune că a apărut primul model pe piață. Teoretic (și nu doar teoretic), istoria hanoracului este însă una ceva mai veche. Rădăcinile lui se trag de undeva din pelerinele cu glugă purtate de preoți, călugări, cavaleri sau domnițe care doreau să-și păstreze anonimatul în ceas de noapte.

Hanoracul n-a fost mereu un item fashion. Sau nicidecum unul care să fie acceptat fără rezerve. Aste poate și pentru că orice gangster din orice film se pierde în noapte apărat de gluga hanoracului și că orice spărgător își are ascunse armele în buzunare și fața ferită de hoodie?! Dar… să începem cu începutul.

De ce „hoodie”? Istoria spune că proveniența cuvântului este dată de un dialect local Anglo-Saxon, unde „hod” era o variantă pentru „hat” (pălărie). Prin urmare, vorbim tot de un accesoriu menit să ne acopere de ploaie, vânt sau ninsoare.

1930 este primul reper modern din istoria hanoracului. Atunci, firma producătoare de echipamente sportive Champion Athletic Apparel a lansat pe piață primul model de hanorac modern, practic, confecționat dintr-un material mai gros, jerseu din bumbac, care era menit să apere muncitorii de frig. Mai târziu, echipamentele (bluze de corp și hanorace) sunt cumpărate și de către armata americană pentru sesiunile de instrucție, iar în cele din urmă acestea ajung să fie purtate de către sportivi, mai ales după antrenamente. Aici, în acești ani, apar elementele considerate a fi distinctive pentru hanorace: mânecile și partea de jos a bluzei fabricate dintr-o bandă elastică, ce are ca misiune păstrarea căldurii corpului în interiorul hainei, șireturile care strânge gluga, buzunarele.

Însă în anii 1950 majoretele din școlile americane încep să poarte hanoracele inscripționate ale iubiților sportivi ca un soi de statement („I am his”), iar hanoracul își diminuează un pic latura sa practică și se transformă într-un obiect vestimentar numai bun de afișat în fiecare zi.

În anii 1970, hanoracul devine o uniformă des văzută pe membrii trupelor hip-hop, dar și una purtată de grafferi. Este lejer, nu cade atunci când posesorul lui efectuează niște mișcări complicate de dans, poate fi îmbrăcat și dezbrăcat rapid și, în plus, pe grafferi îi ferește să fie recunoscuți atunci când pictează, fără autorizație, pe pereții orașului. Hanoracul se întoarce în zona sportivă și devine un element icon în 1976, atunci când apare primul film din seria „Rocky”, iar hanoracul gri cu glugă este elementul distinctiv al personajului devenit erou peste noapte.

La începutul anilor 1980, designerul Norma Kamali a lansat colecția sa intitulată Sewatshirt Collection – acesta a fost momentul care a dat startul unei noi mode. Hainele sport și-au făcut loc printre rochiile cu paiete și un hanorac simplu asortat unuei fuste prețioase a construit, instant, un look numai bun de fotografiat. Tot în această perioadă, universitățile americane încep să facă din comodele hanorace niște piese puse pe lista dorințelor, emblema uneia dintre aceste instituții de învățământ fiind cea mai bună recomandare pe care și-o putea dori un tânăr.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de iulie a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Facebook Nicopanda

Text: Alina Aliman

Citeşte şi: Idei de ținute pentru weekend, indiferent ce planuri ai avea

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.