Designerul Karl Lagerfeld a murit

Karl Lagerfeld, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați designeri din istoria modei, a murit, la vârsta de 85 de ani.

Pe durata carierei sale care s-a întins de-a lungul a șapte decenii, Karl a demonstrat că este mai mult decât un designer, apelativul de „creator” fiind, de altfel, mai potrivit pentru a descrie ocupația sa. De- lungul timpului, Karl a lucrat alături de case de modă celebre, începând de la Balmain (unde a fost chiar asistentul lui Pierre Balmain, fondatorul labelului), apoi la Jean Patou (unde a creat câte două colecții haute couture pe an, timp de cinci ani), urmat de Tiziani (o casă de modă couture italiană, printre preferatele actriței Eliabeth Taylor), apoi Chloé. În prezent, Karl crea simultan pentru casa de modă Chanel, pentru Fendi, și pentru propriul său label, Karl Lagerfeld.Karl este apreciat, însă, nu numai din postura de creator de modă – uneori, își fotografia propriile campanii, se implica în proiecte cinematografice sau de design (semnătura lui a stat, de-a lungul timpului, pe camere de hotel, un model de BMW, jocuri video, produse cosmetice, ba chiar și o campanie pentru înghețata Magnum, printre multe altele).

În vreme ce majoritatea designerilor acuză faptul că industria modei a devenit un mecanism care se mișcă la o viteză mult prea mare, Karl, chiar și la vârsta sa înaintată, reușea nu numai să țină pasul, ci chiar să îl seteze. Defilările pe care le organiza pentru prezentarea colecțiilor Chanel se transformaseră, de ani buni, în veritabile spectacole (cel mai recent show, pentru colecția Chanel couture, a recreat aspectul unei vile italiene, complet cu grădină luxuriantă cu palmieri, totul într-un Paris acoperit de fulgi de zăpadă la momentul respectiv). Până la cei 85 de ani ai săi, Karl a demonstrat că este o forță de neoprit, servind drept inspirație pentru restul industriei modei. „Pentru mine, să creez e ca și când respir. Iar dacă nu pot să respir, am încurcat-o”, este unul dintre lucrurile pe care creatorul obișnuia să le spună.

Foto: Getty

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.