Cum se face un parfum?

Să faci un parfum este o adevărată artă. Află care este procesul de extragere din spatele unui parfum și modul cum afectează asta rezultatul final.

De-a lungul ultimilor ani, cererea pentru parfumuri a fost din ce în ce mai crescută. În prezent, atât bărbații, cât și femeile, își doresc arome mai deosebite – și sunt dispuși să cheltuiască o mică avere pentru a le avea.

Dar ce anume stabilește prețul unui parfum? Sigur, și sticluța și ambalajul afectează prețul, însă mai importantă este calitatea notelor și modul în care acestea sunt distilate.

Citește și: Cum îți dai seama dacă un parfum e original

Am discutat cu câțiva experți pentru a descoperi care este diferența dintre notele sintetice și cele naturale și care sunt procesele de extracție utilizate în această industrie.

Notele sintetice vs notele naturale

Cele mai multe parfumuri care apar acum pe piață folosesc o combinație de note sintetice și note naturale, pentru a obține un miros mai puternic. Primele sunt create în laborator (iar acest proces este mai simplu), iar cele naturale sunt extracte din plante. Combinându-le pe cele două, au apărut mai multe parfumuri, unele dintre ele experimentale.

Cum sunt extrase notele?

Distilarea este o metodă foarte comună, în special când vine vorba de florile de portocal sau petalele de trandafir. Materia primă se încălzește, deseori cu apă, iar parfumul este colectat prin condensare.

Citește și: Ce parfum ți se potrivește în funcție de zodie

Macerarea este metoda ideală pentru iasomie, zambile sau tuberoze, flori ce pot fi deteriorate de căldură dacă se folosește metoda anterioară. Prin macerare, florile sunt înmuiate în solvenți pentru a li se extrage esența naturală. Este un proces mai scump și mai costisitor, pentru că e nevoie de foarte multe plante pentru o cantitate mică de esență pură.

„Head space” este o metodă mai modernă care funcționează prin plasarea unui borcan de sticlă deasupra unei plante vii. Mirosul este absorbit, apoi analizat la nivel molecular și recreat în laborator.

Deci, care metodă este mai bună pentru tine?

Deși metoda de extracție nu este notată pe cutia parfumului, este bine să știi care stil ți se potrivește mai mult. De exemplu, dacă îți plac notele excentrice (gumă de mestecat, ploaie), acestea pot fi reproduse în laborator. Dacă preferi note naturale, clasice, ar trebui să cauți parfumuri pentru care s-a folosit macerarea.

Toate cele trei metode au beneficii și au permis parfumierilor să experimenteze mai mult.

 

*articol preluat din Harper’s Bazaar

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.