Cum purtăm perlele în 2018

Perlele sunt o piesă de bijuterie clasică. De fapt, sunt chiar primele obiecte folosite pe post de podoabe. Nu există o persoană anume creditată cu descoperirea perlelor, tocmai pentru că oamenii le poartă din vremuri ce precedă istoria scrisă – au fost găsite perle în sarcofage ale prințeselor persane, în timp ce în China antică, perlele simbolizau puritatea sufletească a celor ce le purtau, iar în lumea arabă, erau cel mai de preț lucru înainte de descoperirea uleiului.

Perlele și-au croit drum prin istoria modei și au ajuns la statutul de piesă-cult, însă tocmai pentru că, în mare parte a timpului, au fost asociate cu un statut social înalt, au căpătat o conotație prețioasă care, în prezent, pe fondul migrării tendințelor către o estetică mai relaxată, face ca ele să nu mai fie printre piesele de bijuterie go-to, în special în cazul generației tinere.

Mai pe șleau spus, perlele sunt ocolite pentru că par… împrumutate din caseta de bijuterii a mamei sau a bunicii. Dar nu e neapărat cazul. Desigur, pentru un eveniment formal, un șirag clasic de perle (pe care chiar îl poți împrumuta de la mama sau bunica ta, dacă sunt printre norocoasele care dețin o astfel de piesă de bijuterie) este o alegere cu care nu ai cum să dai rateu, însă există numeroase moduri în care poți include perlele chiar și în ținutele de zi cu zi, fără să arate pretențios.

Dacă aruncăm o privire peste colecțiile pentru primăvara lui 2018, remarcăm faptul că perlele și-au făcut apariția pe numeroase poiumuri – de la Chanel și până la Alexander McQueen sau Gucci.

La Alexander McQueen, perlele au apărut pe coliere choker, alternate cu cristale, dar și sub formă de cercei – nu clasicul model tip stud, ci variante de purtat în orice altă zonă a urechii în afară de tradiționalul loc de pe partea inferioară a lobului.

În show-ul Simone Rocha, perlele și-au făcut apariția pe accesorii pentru păr sau ca cercei asimetrici, iar la Céline, cerceii cu perle au primit un refresh bazat pe faptul că, în locul formei rotunde clasice, bijuteriile au fost create din perle de dimensiuni neuniforme.

Bineînțeles, perlele nu puteau lipsi din vreo colecție Chanel – la urma urmei, sunt un element-semnătură al casei. Pentru sezonul curent, Karl Lagerfeld le-a propus în variante cu aer tineresc și jucăuș – din plastic colorat (Coco Chanel a fost o pionieră în ceea ce privește purtatul bijuteriilor neprețioase, motivând că orice femeie, indiferent de venit, ar trebui să își permită să își accesorizeze corespunzător ținuta, nefiind nevoie de bijuterii scumpe pentru a realiza acest lucru).

La Valentino, perlele au fost îmbinate (de fapt, literalmente încrustate) cu cristale colorate, și un look similar a apărut și pe podiumul Sonia Rykiel. La Gucci, perlele au venit sub formă de șiraguri lungi terminate cu pandantive uriașe cu logo-ul brandului, iar în colecția Undercover, bijuteriile clasice cu perle (cerceii stud, inelele cu perlă solitaire sau colierele choker) au fost reinventate sub forma unor variante XXL.

Foto Valentino + foto Sonia Rykiel + foto Gucci + foto Undercover

Pe lângă bijuterii, mai ai o variantă de a încorpora perlele în viața de zi cu zi – pe haine! Fie ca detalii subtile (pe post de nasturi, de pildă – cum am observat pe jachetele Gucci, ori, în varianta pocket friendly, la Zara), fie ca element statement, mai exact, presărate pe suprafața hainelor.

Un truc pe care îl poți utiliza este să atașezi chiar tu detalii din perle pe haine – poți prinde un cercel  de gulerul unei cămăși, precum o broșă, sau poți împleti un șirag de perle pe partea in față a unei curele.

Cămașă Adam Lippes, 553 euro, aici

Nu în ultimul rând, perlele (în variante faux, de regulă, dar nu neapărat) își pot face locul chiar și pe pantofi!

Pantofi Zara, 199,90 lei, aici

Text: Cătălina Teodorescu

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.