Cum iti intretii pantofii

Puţină grijă, că tot îi adori, hidratare, că doar trebuie să strălucească de să-ţi ia ochii, şi un “periaj minuţios” – pantofii tăi merită să fie răsfăţaţi.

Îi cumperi, arată perfect, dar după câteva luni de purtare îşi pierd din strălucire şi ajung la “colţul ruşinii”, alături de alţi pantofi atât de deterioraţi încât nu-i mai poţi purta, dar de care nu te poţi despărţi. Care-i soluţia? Nu, nu e o nouă pereche de pantofi! E nevoie doar de puţin mai multă atenţie din partea ta – cam două minute pe zi. Uite cum să ai grijă de pantofii tăi «preţioşi».

Pantofii de piele – superbi şi uşor de întreţinut

Nu arată ca unii din mătase sau organza, dar sunt cel mai uşor de întreţinut dacă pui în aplicare următoarea şmecherie: înainte de prima purtare unge-i cu cremă de pantofi cu ceară (preferabil de albine, ca să şi “hrănească” pielea). Aşa vor fi protejaţi de ploaie şi de zilele friguroase în care temperaturile mici şi vântul usucă şi deteriorează pielea. Aplică crema cu mişcări circulare şi cu ajutorul unei cârpe moi, din bumbac, lasă să acţioneze câteva minute şi apoi şterge.

După fiecare purtare, perie pantofii de murdărie pe balcon sau într-un loc aerisit, ca să nu inhalezi praful. Dacă nu ai reuşit să-i cureţi cum trebuie, foloseşte şampon de pantofi – îl găseşti în mai toate magazinele de profil şi e ideal pentru încălţămintea din piele.

Cum iti alegi pantofii

După ”șamponare”, mai aplică un strat de cremă cu ceară. Acum sunt gata pentru a fi puşi în dulap cu calapoade în ei sau ghemotoace de ziare, care previn deformarea. 

Pantofii de piele întoarsă, blăniţă şi velur

Spre deosebire de pantofii “clasici”, din piele, cei din velur (imitaţie de piele întoarsă) sau piele întoarsă sunt mult mai greu de întreţinut.

Ca să te asiguri că nu-i vei face praf după prima purtare, cumpără un spray protector dintr-un magazin de încălţăminte şi pulverizează de la distanţă pe pantof pentru a-l feri de apă sau pete. Nu folosi niciodată creme sau ceară pe asemenea încălţări pentru că le vei strica. Singurele “remedii” acceptate pentru eliminarea mizeriei strânse pe încălţămintea din velur şi piele întoarsă sunt periile din păr natural, radierele şi oţetul aplicat în cantităţi foarte mici cu o cârpă.

După fiecare purtare, perie uşor pantoful pentru a elimina praful şi apoi, dacă au rămas pete, foloseşte o radieră cu suprafaţă abrazivă (cea pentru şters urmele de pix sau cerneală). Dacă nici cu radiera nu poţi scoate pata, încearcă cu o cârpă pe care ai pus puţin oţet. Freacă bine şi apoi lasă-i la uscat.

Ce cred barbatii despre pantofii cu toc

Acelaşi procedeu – cu peria şi oţetul –, e valabil şi pentru pantofii cu aplicaţii din blană sau realizaţi integral din blană naturală sau artificială.

Pantofii din bumbac

Cu toate că la prima vedere par greu de întreţinut, pantofii sau tenişii din bumbac nu-ţi vor da niciodată dureri de cap. Chiar dacă sunt albi, îi poţi curăţa extrem de uşor cu ajutorul unei perii uscate, pentru ca apoi să-i speli cu o periuţă de dinţi sau de unghii într-un lighean cu apă şi detergent. Nu-i spăla la maşină pentru că e posibil să se deterioreze talpa sau să rămâi fără găicile din metal care s-ar putea desprinde în timpul centrifugării.

Pune-le şanuri din plastic în interior ca să nu se deformeze şi aşază-i pe o suprafaţă plană ca să se usuce.

În cazul în care o pată se încăpăţânează să nu iasă de pe material, îmbibă o cârpă din bumbac într-un amestec de apă cu suc de lămâie şi freacă pata până iese. Şi apa cu bicarbonat de sodiu elimină rapid petele sau murdăria persistentă.

Pantofii din mătase, organza sau cu aplicaţii de dantelă

Trebuie să recunosc, sunt cei mai frumoşi pantofi, preţioşi de-a dreptul, dar după o singură purtare rişti să nu-i mai poţi lua în picioare niciodată. O pată de şampanie sau de vin roşu şi, cel puţin în principiu, îţi poţi lua la revedere de la ei.

Sunt mai multe metode de a curăţa astfel de pantofi. Prima şi cea mai sigură e aplicarea unei spume speciale pentru eliminarea murdăriei. Găseşti o asemenea spumă în magazinele de încălţăminte şi e de-a dreptul miraculoasă. Aplici pe pată, laşi să acţioneze cam 30 de minute şi când o ştergi de pe material acesta va fi perfect curat. Totuşi, dacă ai avut neşansa să te pătezi cu ulei, grăsime şi alte substanţe greu de curăţat, mergi cu pantofii la curăţătorie.

Reţine că sub nici o formă nu trebuie spălaţi asemenea pantofi – materialul se va păta şi mai rău şi se va deteriora. Doar dacă vrei să scoţi murdăria de pe toc poţi folosi o cârpă moale, îmbibată cu apă şi săpun delicat. Freacă uşor pentru a nu scămoşa materialul şi, în cazul în care nu e o pată dificilă, ar trebui să nu mai rămână nici o urmă.

Cat de periculosi sunt pantofii cu tot cu adevarat

Ai mare grijă să-i păstrezi tot timpul în săculeţi, ca să nu se prăfuiască.

LISTA DE CUMPĂRĂTURI

Ce trebuie să ai la îndemână

  • În primul rând, cumpără câteva perechi de calapoade (şanuri) pe care să le pui în pantofi pentru ca aceştia să nu-şi schimbe forma, dar şi pentru a preveni formarea acelor inestetice « riduri », cauzate de purtarea în exces. Cele mai bune calapoade sunt cele de lemn, nu din plastic, pentru că, fiind o fibră naturală, lemnul o să absoarbă umezeala din interiorul pantofului.
  • În cazul în care nu găseşti sau nu ai chef să cauţi prin tot oraşul calapoade, foloseşte ghemotoace de ziare. Ele vor menţine perfectă forma pantofului şi vor absorbi umezeala la fel de bine ca şanurile de lemn. Ai mare grijă dacă ai pantofi de culoare deschisă – hârtia de ziar s-ar putea imprima pe pielea sau materialul de pe talpă.
  • Dacă calapoadele sunt opţionale, periile (preferabil din păr natural) sunt obligatorii. Din varietatea de perii disponibile pe piaţă, cele mai bune sunt cele cu păr de cal. Acestea sunt singurele care-ţi vor elimina orice urmă de murdărie fără să distrugă pielea sau materialul pantofului. Pentru talpă sau îmbinarea dintre căpută (partea de deasupra a pantofului) şi talpă, poţi folosi o periuţă de dinţi mai veche – are cea mai mare precizie la îndepărtarea mizeriei.
  • Un produs vital pentru “sănătatea” pantofilor tăi din piele e crema hidratantă. Nu mă refer la cea colorată, ci la cea care are rolul de a hidrata pielea pentru ca aceasta să nu devină rigidă sau “să facă riduri”. În cazul în care nu găseşti prin magazine o asemenea cremă, poţi folosi cu încredere untul de corp. Nu uita că toamna şi iarna este obligatoriu să-ţi hidratezi pantofii de piele zilnic pentru că intemperiile şi temperaturile scăzute sunt cei mai mari “duşmani” ai încălţărilor din materiale naturale.
  • Investeşte în crema de pantofi colorată – cu cât este mai bună şi “ştie” să facă mai multe, cu atât mai bine (colorează, hidratează şi protejează împotriva umezelii). Vezi dacă pe cutie apare vreun avertisment privind ingredientele toxice pe care le conţine. E mai bine să te păzeşti de asemenea creme cu «chimicale» şi să optezi pentru cele naturale – cu ceară de albine, de exemplu.
  • Totuşi, dacă optezi pentru o cremă cu substanţe toxice (e de înţeles, pentru că sunt mai ieftine), foloseşte-o numai pe balcon sau în spaţii mari şi aerisite, ca să nu te trezeşti cu cine ştie ce iritaţie pe piele. De asemenea, nu uita să utilizezi mănuşi de protecţie.
  • Ca să te simţi mai confortabil în pantofi, cumpără tălpici de la farmacie. Producătorii specializaţi comercializează tălpici pentru orice – care să-ţi încălzească picioarele iarna în pantofii de drumeţii sau de ski sau pentru pantofii incomozi cu toc. Tălpicii mai au un avantaj – menţin intacte tălpile interioare ale pantofilor pentru o lungă perioadă de timp.
Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise