Cum iti alegi ochelarii de soare in functie de SPF?

Însă ochelarii de soare sunt mult mai mult decât un accesoriu de modă! Aceştia sunt esenţiali în protejarea sănătăţii ochilor tăi şi a ţesuturilor din jurul lor.

În continuare, vă prezentăm informaţii utile despre ce trebuie să aveţi în vedere când achiziţionaţi o pereche de ochelari de soare şi cum. 

Riscurile UV  asupra ochilor

Aşa cum razele ultraviolete ale soarelui afectează pielea, pot afecta şi ţesutul ocular şi corneea.

Radiaţiile UV cresc semnificativ şansele de dezvoltare a cataractei, boala ce se manifesta prin vedere incetosata si dificultate la adaptare la vederea nocturna. De asemenea, radiaţiile UV au fost legate şi de degenerarea maculară, o boală tratabilă dar nu incurabilă a maculei, segmentul retinei esenţial pentru vederea ageră.

Alte probleme legate de razele UV sunt pterygium şi pingueculum, doua probleme oculare frecvente. Pterigium-ul apare atunci când conjunctiva, ţesutul care acoperă albul ochiului, creşte înspre cornee. Pingueculum este o pată galbenă pe ţesutul albului ochiului.

Lumina solară se reflectă de pe suprafeţele precum zăpadă, apă, nisip sau pavaj şi poate provoca daune ireparabile, dacă nu avem grijă sa protejam ochii nostri cu lentile speciale. 

Fotocheratita este arsura solară a corneei şi este cauzată de zăpadă. Apare de obicei la schiori şi snowboard-eri. Această afecţiune este temporară, însă extrem de dureroasă. În fotocheratită, pe suprafaţa corneei apar başici de dimensiuni mici. Acestea pot fi vindecate cu timpul, prin aplicarea unui tratament adecvat, însă este o condiţie foarte incomodă şi îţi poate distruge vacanţa.

Ochelarii de soare joacă un rol important în protejarea ţesutului fragil din jurul ochilor. Pielea, incusiv pleoapa, este foarte subţire şi vulnerabilă cancerului de piele; acesta reprezinta o problemă tulburătoare având în vedere că problemele bolilor de piele sunt în creştere.

De asemenea, o pereche bună de ochelari de soare care se potriveste fizionomiei feţei te protejează şi de formarea ridurilor, de intarirea pielii, fapt ce este cauzat de asemenea de expunerea la razele UV.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.