Cum ingrijesti imbracamintea vintage

Hainele vintage pot fi greu de găsit, dar şi greu de întreţinut. Pe cât sunt de frumoase şi preţioase, pe atât bucuria de a le purta este mai mare. Dar ce faci dacă acestea încep să se deterioreze?

Iată câteva sfaturi de pe ebay care cu siguranţă te vor ajuta să îţi îngrijeşti îmbrăcămintea vintage.

Dacă deţii îmbrăcăminte care este fragilă la umeri, nu o pune pe umeraşe! Împătureşte-o cu grijă şi aşeaz-o pe un raft; în acest fel, eviţi să deteriorezi umerii din cauza gravitaţiei. Acelaşi lucru este valabil şi pentru hainele tricotate.

Nu ţine hainele în soare când nu le porţi! Lumina ultravioletă deteriorează materialul în timp.

Ai grijă la molii! Ce poate fi mai neplăcut decât să scoţi din sifonier o rochiţă absolut superbă vintage şi să observi că moliile au stricat-o? Ai grijă, însă, să nu pui pastile pentru molii direct pe haine.

Nu ţine îmbrăcăminte vintage în pungi de plastic! Fibrele naturale se extind şi se contractă la schimbarea temperaturilor, iar dacă sunt închise în plastic, materialul nu poate „respira”.

Ai grijă de hainele vintage când le porţi! Fără să îţi dai seama, poţi murdări un obiect vestimentar cu mâncare, dacă eşti murdară pe mână sau te poţi freca de un zid.

Nu purta des haine vintage fragile! Dacă ai vreo bluziţă fragilă, cel mai probabil este destul de rară şi nu merită să rişti să o strici. Încearcă să o porţi la ocazii speciale, pentru a nu o deteriora din greşeală.

Ai grijă cum aşezi hainele pe rafturi! Aşează mereu hainele în funcţie de cât de grele sunt – cele mai uşoare trebuie puse deasupra pentru a nu fi „strivite”.

Nu ţine haine fragile în cutii simple de carton! Hârtia obişnuită are un anumit acid în ea, care deteriorează în timp majoritatea materialelor. O alternativă ieftină o reprezintă muselina, o ţesătură de bumbac sau mătase în care poţi împături îmbrăcămintea înainte să o pui într-o cutie. De asemenea, poţi îmbrăca cutia repsectivă în acest material.

Spală hainele imediat după ce le porţi! Nu este recomandat să păstrezi hainele nesplălate după ce le-ai purtat, fiindcă petele de transpiraţie, de exemplu, vor strica materialul. Dacă speli hainele imediat, acestea nu se vor păta.

Verifică hainele din când în când! Dacă ai multe haine vintage, cu siguranţă nu le poţi încontinuu, iar multe dintre ele te aşteaptă răbdătoare unde le-ai depozitat. Verifică-le din când în când, uită-te cu atenţie după vreo gaură creată de molii, ai grijă să nu fie nicio pânză de păianjen etc.

Tu ai haine vintage? Cum ai grijă de ele?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.