Cravata: cum se leagă ea de evoluția modei

Un accesoriu tipic masculin, purtat de la regi și ostași la businessmen și președinți a ajuns de mulți ani și în garderoba feminină. Nu doar asortată la costum. Când, cum a apărut cravata? Și de ce ne fascinează încă?

De Alina Aliman

Sophia Loren, actriță de origine italiană, purtând o jachetă bej împreună cu o eșarfă albă legată în jurul gâtului, circa 1960. (Fotografie: Silver Screen Collection/Getty Images).

La începutul cravatei moderne a fost însă… lavaliera. Aceasta a pătruns în moda din Anglia în 1660, odată cu venirea pe tron a regelui Carol al II-lea, nepot al regelui Ludovic. Aristocrația britanică o adoptă rapid și apar modele cu franjuri, broderie, din mătase sau dantelă. Spre sfârșitul secolului 19, cravata neagră începe să capete tot mai multă popularitate, la fel ca cea albă, simplă. O fotografie celebră ni-l înfățișează pe Napoleon Bonaparte purtând o cravată albă în timpul bătăliei de la Waterloo (se credea că albul va purta noroc în luptă). Apar apoi diferite tipuri de noduri, care de care mai complicate, iar revoluția industrială și răspândirea pe cale largă a cravatelor, în diverse domenii, face ca nodul clasic să fie cel mai căutat. La sfârșitul anilor 1800, cravatele încep să fie purtate pentru a fi ca o „etichetă” a cluburilor exclusiviste din care făceau parte bărbații sau pentru a-și demonstra uneori culoarea politică. Primii au fost cei de la Oxford (1880), când panglicile de la pălăria de yachting au fost agățate la gât, apărând astfel prima cravată „școlară”. Tot în acești ani apare și cravata ascot (ca o lavalieră fără nod) inspirată de regele Eduard al VII-lea, care o asorta la ținutele purtate la cursele de la cai de la Ascot.

Noile uniforme pentru stewardese, lansate în timpul unei parade de modă la London Girl Guides HQ. (Fotografie: SSPL/Getty Images)

În anii 1920, a intervenit o schimbare drastică în designul cravatei, introdusă de către newyorkez-ul Jesse Langsdorf. Creatorul de modă american a adus în prim plan forma îngustă, tăiată în V la vârf, a cravatei; de atunci, de-a lungul anilor, lăţimea cravatei a variat, la fel şi lungimea ei, dar stilul lui Langsdorf a rămas aproape neschimbat. În anii 1950-1960 sunt la modă cravatele subțiri (skinny ties) purtate de membrii trupelor celebre, ca Beatles sau Kinks – ele reapar tot pe scenă, în 1970-1980 în noul val de trupe pop (Blondie, Knack sau Duran Duran). Anii 2000 readuc în atenție cravatele, cu forme, imprimeuri și lungimi diferite, purtate practic cu… orice, dar mai ales cu barbă (plus pantaloni mai scurți și șosete colorate, pentru a avea întreaga imagine a unui hipster modern).

În filme… cravata și-a avut rolul ei propriu. Nu ne imaginăm nici un film James Bond fără ea, nu putem să uităm imaginea lui Michael Douglas în rolul lui Gordon Gekko din Wall Street, dar nici cravata folosită pentru jocurile erotice din 50 Shades of Grey.

28 Februarie 1934: Actrița de origine canadiană, Norma Shearer. (Fotografie: Clarence Sinclair Bull/John Kobal Foundation/Getty Images)

În garderoba feminină…. cravatele au început să apară chiar din anii 1920-1930, când vedete ale ecranului ca Marlene Dietrich și Katharine Hepburn au făcut senzație cu costumele lor masculine, cu cravate asortate. Adevărate surse de inspirație! Cravatele feminine au staționat latent în moda următoarelor decenii, apărând când și când, până ce în anii 1970 au fost din nou pe val. Patti Smith și Diane Keaton le-au popularizat intens – să ne amintim de personajul din Annie Hall în 1977 și de ținuta lui Keaton cu un costum cu dungi și o cravată cu buline la ce-a de-a 48-a ediție a Academy Awards.

În anii 1990 cravatele feminine reapar pe ecrane și pe scenă – punctăm aici ținutele de scenă ale lui Avril Lavigne, Julia Roberts purtând un costum masculin cu o cravată lată, cu flori, la decernarea premiilor Golden Globes în 1990, ținutele sexy ale Madonnei și chiar costumul cu cravată purtat chiar de către Lady Diana într-o apariție mult-comentată din 1994.

Shanghai Fashion Week, 13 Octombrie 2019. (Fotografie: Matthew Sperzel/Getty Images)

Cravata apare în toate filmele cu și despre adolescenți (Mean Girls, Clueless, Gossip Girl sau Elite), este purtată pe covorul roșu la costum de către Ellen Page (2014, petrecerea Vanity Fair), Angelina Jolie (la Royal Opera House) sau Cara Delevigne (2015, Women in the World Summit în Londra). Și de către Jennifer Aniston, goală, pe coperta GQ din 2009.

În anul 2020 cravata are un enorm come-back pe podiumuri – am văzut-o la Miuccia Prada, Dolce & Gabbana, Moncler, Margaret Howel, Chanel, Dior și Gucci. Un an mai târziu, în sezonul de toamnă/iarnă 2021/2022 le vedem mult mai stilizate în prezentările Jason Wu, Philosophy by Lorenzo Serafini, Simone Rocha sau Prada.

Paris Fashion Week Haute Couture, 2 iulie 2019. (Fotografie: Matthew Sperzel/Getty Images)

Fun facts cu și despre cravate…

* Există sute de mii de tipuri de noduri de cravată; dintre ele, 30 de modele sunt cele mai populare — ați auzit, cu siguranță, de Cavendish, Atlantic, Fishbone, Four-in-Hand, Windsor, Pratt sau Oriental (simplu).

* Cea mai mare colecție de cravate o are o doamnă (!) din Noua Zeelandă — ea deține peste 21.000 de exemplare. Cea mai mare cravată din lume a fost lansată în 2003, cu 808 metri lungime și 25 metri lățime.

* Există cravate antiglonț și există și cea mai scumpă cravată din lume (din mătase, cu aur și diamante), care  valorează peste 200.000 de dolari.

* Ziua Internațională a cravatei este sărbătorită pe 18 Octombrie.

Foto: Getty Images, Imaxtree.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.