Cele mai spectaculoase creații din colecțiile Haute Couture pentru toamnă 2018

Săptămâna Modei Haute Couture abia ce s-a încheiat, și a fost absolut plină de creații care mai de care mai impresionante și mai ingenios gândite. Am făcut o scurtă trecere în revistă (și un top – subiectiv, ce-i drept) al celor mai spectaculoase look-uri care au apărut pe podiumuri la Paris.

Valentino

Când te gândești la haute couture, dintre toate piesele vestimentare care îți vin în minte, probabil pantalonii scurți nu se numără printre ele. Dar couture nu înseamnă doar rochii elegante, de gală, ci se referă la orice piesă realizată în totalitate manual, și, prin urmare, unice. (Mai multe despre ce înseamnă haute couture poți afla aici). Revenind la pantalonii scurți, Pierpaolo Piccioli a propus o pereche lime green în colecția Valentino couture pentru toamnă 2018, purtați alături de o bluză din mătase diafană, cu mâneci XXL, și un blazer din lamé arămiu.Valentino (part II)

Show-ul Valentino couture pentru toamnă 2018 a fost plin de ținute superbe și mi-a fost imposibil să aleg o singură favorită, așa că în topul look-urilor mele preferate de la runda aceasta de colecții haute couture intră încă o ținută creată de Pierpaolo Piccioli – această rochie impecabil lucrată, ce face trimitere la imaginea crinolinelor de altădată, dar e adusă în actualitate prin intermediul nuanței electrizante de roz în care a fost redată.

Fendi

Gucci, Versace și Michael Kors sunt cele mai recente nume de pe lista marilor case de modă care au anunțat că nu vor mai folosi blană naturală în colecțiile lor. Fendi nu a făcut încă acest lucru, dar în colecția couture pentru toamna lui 2018, s-a remarcat un shift semnificativ față de imaginea standard a brandului, focalizată pe blănuri. Imaginația lui Karl Lagerfeld pare să nu cunoască limite, așa că nu ar avea sens să ne gândim că dacă Fendi va renunța la blană, își va pierde vreun pic din farmec sau din valoare. Dimpotrivă, brandul pare că își pregătește publicul pentru această mutare, dovada fiind pleiada generoasă de haine fur-free din cea mai recentă colecție couture. Cum ar fi această superbă rochie care, deși include suprapuneri de materiale (voal, mătase, broderie din mărgele), arată ca și când este mai ușoară decât un fulg, demonstrând încă o dată geniul creativ al lui Lagerfeld.

Jean Paul Gaultier

În show-ul couture pentru toamnă 2018, Jean Paul Gaultier a făcut aluzie la mai multe elemente din istoria casei sale de modă – smoking-uri, purtate atât de fete cât și de băieți, bărbați în fuste (un concept pe care Gaultier l-a introdus în anii ’80, sub privirile șocate ale industriei și ale publicului, în general), plus un look de final constând într-un cuplu îmbrăcat în topuri din plastic inscripționate cu deviza free the nipple”, referențiind vremurile în care creatorul răsturna barierele de gen, când acest lucru era încă ceva foarte controversat. Mutându-ne puțin privirile către jumătate inferioară a ținutelor, pantalonii-hibrid (cu fustă încorporată), purtați de modelul feminin, sunt ceva ce am putea vedea lejer pe un red carpet.

Maison Margiela

În era în care the naked dress e una dintre cele mai populare ținute de red carpet, e refreshing să vedem pe podium modele îmbrăcate… ba chiar înfășurate într-un număr exagerat de haine. Contrar a ceea ce am putea crede, John Galliano nu a gândit colecția drept un răspuns la tendința curentă de a dezgoli cât mai mult corpurile, ci a bazat-o pe ideea de spirit nomad, pe imaginea oamenilor care iau cu sine obiectele cele mai de preț, care înseamnă ceva anume pentru ei, și care, pe parcursul timpului, iau noi forme. Hainele sunt fie purtate pe partea greșită” a corpului – o fustă pe post de top, de pildă – fie aruncate parcă la nimereală, îmbrăcate pe dos, și creând volume neconvenționale, astfel încât piese basic de vestimentație dau naștere unui look cu totul și cu totul nou, într-un joc pe care Galliano îl numește the memory of a garment in another garment”.

Chanel

Pentru show-ul Chanel couture, Karl Lagerfeld a transformat podiumul într-o replică a trotuarelor care încadrează malurile Senei în preajma clădirii Institut de France, complet cu standurile înțesate cu cărți și vederi, care încapsulează o mică parte din aerul boem al Parisului. În ton cu griurile zidurilor și ale trotuarelor, paleta colecției a rămas neutră, dar a fost punctată de sclipiri care duc cu gândul la eleganța vechiului Paris de care Lagerfeld s-a îndrăgostit instantaneu în anii ’50, când a pășit pentru prima dată pe străzile lui. Colecția a abundat, după cum ne-am aștepta, de tweed-uri – fiind elementul semnătură al casei – dar nuanța aparte pe care designerul le-a oferit-o de această dată a venit sub forma unei croieli inventive – fuste trei sferturi care se deschid în laterale cu ajutorul unor fermoare, lăsând la vedere… alte fuste, numai că scurte. Ce poate fi mai franțuzesc decât o piesă de îmbrăcăminte care merge purtată day to night, fără bătaie de cap, elegantă dar totuși nonșalantă?!

Giambattista Valli

Pentru mine, ideea de female empowerment în modă e ilustrată cel mai bine de faptul că o femeie poate purta haine văzute drept masculine” (pantalonii, de pildă), rămânând, totuși, extrem de feminină. De asta m-a și cucerit versiunea actualizată de mireasă a lui Giambattista Valli, care schimbă rochia pe o salopetă cu pantaloni pană și un top spectaculos cu talie peplum, creat din mătase expert drapată și o cascadă de pene care încadrează partea superioară a siluetei ca într-o ramă.

Dior

Simplitatea acestei rochii mi se pare sublimă. Liniile curate, necomplicate, au un impact puternic, tocmai prin faptul că permit privirii să nu se piardă în detalii, ci să poată în schimb aprecia forma siluetei feminine, pusă în evidență și de croiala stil corset care încadrează perfect bustul.

Givenchy

Acest look este favoritul meu din colecția Givenchy nu numai grație efectului produs de design-ul bicolor, care alungește optic silueta și o face să arate incredibil de zveltă, ci și datorită styling-ului. Cerceii stil candelabru cu dimensiuni exagerate ajung să țină locul unui colier, încadrând nu numai chipul, ci și atrăgând atenția către zona decolteului, iar efectul este senzațional.

Foto: Imax Tree

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.