Cele mai spectaculoase colecții de la New York Fashion Week

Septembrie însemnă Fashion Month – adică suita de Săptămâni ale Modei, începând cu cea de la New York, urmată de Londra, apoi cea de la Milano și încheindu-se cu cea de la Paris.

Săptămâna Modei de la New York tocmai s-a încheiat, așa că se cere o trecere în revistă a celor mai spectaculoase colecții care au apărut pe podiumuri.Tom Ford

Tom Ford a deschis Săptămâna Modei de la New York nu doar cu o colecție, ci cu un vibe care a dat tonul pentru noul sezon – senzualitate asumată. Accentele masculine, purtate cu atitudine, s-au transformat într-o expresie a puterii feminității – de la jachetele din piele (ecologică) ștanțată cu model de piele de crocodil și până la sacourile din satin sau smokingurile deconstruite.

Siluetele slim & sleek, amintind de estetica pe care Tom Ford a construit-o în anii ’90 pentru Gucci, au fost acompaniate de un accesoriu-laitmotiv: eșarfe din mătase prinse pe cap astfel încât să acopere tot părul – un statement puternic, având în vedere faptul că podoaba capilară a femeilor este privită drept o armă a seducției, dar, în show-ul său, designerul a arătat că femeile pot transmite un aer de senzualitate pură chiar și ascunzându-și părul.

Rodarte

Kate & Laura Mulleavy, surorile care se află în spatele labelului Rodarte, au ales locul de prezentare al colecției pentru sezonul următor în mod simbolic – Cimitirul de Marmură din New York a servit drept decor perfect potrivit pentru reînvierea” brandului în cadrul calendarului Săptămânii Modei. Au trecut doi ani de la ultimul show Rodarte, iar surorile Mulleavy au revenit cu o colecție al cărei aer de dramatism a fost îndeajuns de puternic încât să compenseze pentru absența show-urilor în ultimele patru sezoane.

Modelele au defilat prin ploaie (o coincidență fericită care a făcut ca atmosfera să pară și mai mult deprinsă dintr-un vis), îmbrăcate în valuri și valuri de mătase și tulle, o fantezie cu aer de poveste, o explozie senzorială creată prin textură și culoare, așa cum ne-am fi așteptat, de altfel, de la o colecție sub semnătura surorilor Mulleavy, care au mereu abilitatea de a-și face publicul să viseze cu ochii deschiși la diverse contexte în care le-ar putea purta creațiile pline de romantism și feminitate.

Prabal Gurung

Nici nu s-a instalat încă toamna și deja visăm la culori tari și atmosferă de vacanță – din nou. Colecția imaginată de Prabal Gurung pentru primăvară/vară 2019 abundă de nuanțe tari și croieli lejere, care te fac să vrei să le porți fie și numai pentru a împrumuta un strop din exuberanța pe care o transmit, indiferent dacă îți plac sau nu culorile puternice.

Ținutele pentru bărbați, care au fost intercalate printre look-urile din linia feminină, au păstrat același aer vesel – un highlight a fost costumul roz pastel, spart de un *pop* de verde neon.

3.1 Phillip Lim

După avalanșa de nuanțe tari și croieli cu aer dramatic, trecem la o versiune de eleganță subtilă – colecția lui Phillip Lim. Ținutele alb imaculat au indus un aer delicat, diafan, cu toate că suprapunerea texturilor a creat un look mai degrabă potrivit pentru un început de toamnă. Rochiile stil tunică au fost purtate împreună cu pantaloni sau pe dedesubtul vestelor lungi, dar în cadrul colecției s-au regăsit și look-uri care transmit 100% un aer de vară – cum ar fi bustiera care a apărut în cadrul show-ului în mai multe iterări, fie purtată ca atare, fie integrată în croiala unor rochii cu decupaje.

Proenza Schouler

Laitmotivul colecției create de Lazaro Hernandez & Jack McCollough, duo-ul care formează label-ul Proenza Schouler, a fost un element cât se poate de clasic, și, în același timp, actual – denimul. Am tot revăzut denimul adus din ce în ce mai mult în atenție în ultimii ani, pe măsură de moda migrează către un aspect cât mai nonșalant și lipsit de efort.

Denimul poate fi purtat, în ziua de azi, peste tot – nu numai pentru activități de weekend, ci și la birou, la un date, la un party… iar colecția Proenza Schouler vine cu piese care demonstrează fix acest lucru. Fuste, rochii de petrecere, jachete smart – câte ceva potrivit pentru orice ocazie.

Oscar de la Renta

Show-ul Oscar de la Renta a fost deschis de Bella Hadid într-o ținută care a reconfirmat exact cât de șarmant e conceptul de eleganță casual– o bluză albă din mătase, cu o singură mânecă, purtată alături de o fustă ce are aspectul unei eșarfe drapate de jur împrejurul corpului, asemenea unui pareo.

Look-urile relaxate, inspirate de vacanța marocană din care Laura Kim, jumătatea feminină a duo-ului de designeri din spatele bradului, s-a întors fix înainte de a începe lucrul la noua colecție, au fost intercalate cu look-uri signature pentru casa de modă americană – rochii realizate din valuri de mătase care care delicat pe corp, plus, vedeta show-ului, o rochie de bal într-o nuanță atât de veselă de galben solar încât îți e imposibil să nu o îndrăgești.

Calvin Klein

Pentru colecția primăvară/vară 2019, Raf Simons a luat drept referințe două dintre filmele sale preferate – Jaws, hitul din ’75 al lui Steven Spielberg și The Graduate al lui Mike Nichols.

Iconicul poster Jaws a fost reprodus pe tricouri, în timp ce influența peliculei lui Nichols a fost evidentă prin intermediul sacourilor stil uniformă și a tichiilor de absolvire (notabil, un astfel de accesoriu a fost purtat de Kaia Gerber, fiica supermodelului Cindy Crawford, care, cu încă un sezon de Fashion Week în care a bifat câte o apariție pe podium în cam toate show-urile importante, a demonstrat cu succes că absolvit” de la statutul de fiică a mamei sale faimoase la cel de supermodel în toată puterea cuvântului.

Fustele inspirate de scuba gear și decupate astfel încât să imite mușcătura unui rechin (încă o referință la Jaws) și hamurile de inspirație BDSM au fost încă două elemente recurente ale show-ului și printre cele mai memorabile piese.

Marc Jacobs

Show-ul Marc Jacobs, pe lângă faptul că încheie Săptămâna Modei la New York, mai are un lucru pentru care este cunoscut – nu începe niciodată cu întârziere. Se spune că acest lucru se datorează faptului că, acum mulți ani, după ce a fost lăsată să aștepte câteva ore, Anna Wintour s-a ridicat și a părăsit sala înainte de începerea show-ului, iar de atunci, Marc s-a asigurat că prezentările sale încep mereu la ora stabilită, fără vreun minut de întârziere. De data aceasta, invitații de la show-ul Marc Jacobs au fost lăsați să speculeze timp de o oră care ar putea fi motivul pentru care defilarea nu a început la ora stabilită – asta până când aceeași Anna Wintour a fost văzută (pe fundalul unui murmur colectiv de șoc) ridicându-se de la locul ei și pășind către capătul din spate al sălii. Anna nu a plecat, dar după ce a fost văzută dând un telefon înainte de a-și relua locul în public, prezentarea a început prompt.

Show-ul a fost deschis de Kaia Gerber într-o ținută granny chic – un raincoat supradimensionat purtat alături de o basma, mănuși scurte dantelate și gambe învelite în dresuri groase.

Proporțiile exagerate au fost laitmotivul colecției, asta pe lângă referințele către estetica anilor ’80 și omagii aduse unora dintre creatorii care l-au inspirat pe Marc Jacobs de-a lungul carierei sale (Saint Laurent, Perry Ellis, Pierre Cardin). Volumele au explodat la tot pasul – de la panglici sau jabouri supradimensionate și până la croieli voit exagerate ale hainelor – iar efectul a fost unul cât se poate de spectaculos. Marc a încheiat suita de show-uri de la New York Fashion Week cu un boom, iar așteptarea a meritat 100%.

Foto intro: Instagram Rodarte

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.