Cele mai importante colecții de la New York Fashion Week

New York-ul a fost, săptămâna aceasta, gazda defilărilor care au prezentat colecțiile pentru sezonul toamnă/iarnă 2019-2020. Iată care au fost cele mai memorabile look-uri care au apărut pe podiumurile de la New York Fashion Week:

Tom Ford„N-am fost niciodată un designer care să vorbească despre un anume moment în timp, despre cum momentul respectiv i-a influențat creațiile, însă nu putem să ignorăm ce se întâmplă în prezent. Mă simt frustrat și agitat și obosit. Și nu vrea să port ceva prea complicat sau prea agresiv”, a declarat Tom Ford legat de colecția pe care tocmai a prezentat-o în cadrul Săptămânii Modei de la New York. Atitudinea relaxată s-a tradus printr-un line-up focalizat pe ideea de tailoring – Tom Ford este, de altfel, o autoritate de necontestat în acest domeniu. Influențele masculine s-au îmbinat cu accente delicate, iar totul a fost finisat cu detalii de o excentricitate cumpătată (o ilustrație a acestei construcții cu aer pleonastic fiind pălăriile supradimensionate din blană, o dovadă că două concepte antitetice – glamour și subtilitate – pot coexista). Piesele standout au fost pantalonii largi din mătase satinată, cu margini întoarse, redați în diverse culori, de la nuanțe prăfuite la tonuri-bijuterie, mantourile maxi din blană colorată, și fularele care au acompaniat aproape fiecare look, de la cele casual la cele de seară, invariabil prinse în jurul gâtului prin cea mai comună metodă de a înnoda o eșarfă, într-o ilustrare perfectă a conceptului de eleganță necomplicată despre care vorbește Ford în acest moment.

Area

Unul dintre cele intens instagramizate show-uri de la ediția aceasta a New York Fashion Week, prezentarea Area s-a tradus printr-un line-up de look-uri statement. Printuri clasice (houndstooth) și siluete retro (fuste-trompetă cu volane în straturi, rochii mini amintind de minimalismul anilor ’90, un jumpsuit cu pantaloni evazați, cu aer Sixies) au fost dublate de fel și fel de detalii inedite – tivurile și/sau cusăturile au fost marcate cu mărgele sau cristale (inclusiv în cazul șosetelor sau al unui trening ale cărui dungi laterale au fost bătute cu cristale minuscule), câteva look-uri au fost acompaniate de centuri cu mesajul „apocalypse soon”, imprimeurile au fost alternate cu nuanțe tari (Kendall Jenner deja a apărut la emisiunea lui Jimmy Fallon, The Tonight Show, într-un look din colecția apărută pe podium cu numai câteva zile în urmă, compus dintr-o jachetă oranj aprins și o fustă mini roz cu imprimeu tie dye). Imposibil de trecut cu vederea sunt și accesoriile, de la brățări purtate nu la încheieturi, ci pe braț, sub umăr, la șosetele mai sus menționate, și până la accesoriile capilare realizate din cristale, care au acompaniat aproape fiecare look.

Vaquera

O odă dedicată statului acasă – așa și-au dorit deginerii din spatele labelului Vaquera, Patric DiCaprio, Claire Sullivan & Bryn Taubensee, să fie colecția pentru toamnă/iarnă 2019. Prezentarea a fost deschisă de un look compus dintr-un pardesiu din pluș maro, amintind de aspectul unei canapele – complet cu un accesoriu capilar inspirat de pernele-sul pe care le-ai găsi în mod normal pe o canapea. Rochiile făcute să semene cu cearșafuri sau plăpumi, cămășile și pantalonii largi inspirați de pijamale, franjurile stil “carpetă” de pe o pereche de pantaloni – acestea sunt numai câteva exemple ale răspunsului unui trio de designeri cu vârste până în 30 de ani la presiunea resimțită de generația milenialilor de a ieși din casă cât mai mult (FOMO, anyone?).

Tomo Koizumi

Cine nu adoră un Cinderella story?! – motivul pentru care povestea designerului Tomo Koizumi a făcut înconjurul industriei fashion săptămâna aceasta. Parcursul carierei (și al vieții) lui Tomo s-a schimbat de curând, când Katie Grand (fondatoarea publicației LOVE și un nume sonor în lumea modei) l-a descoperit pe Instagram prin intermediul designerului Giles Deacon. Katie a cooptat o echipă de a-listeri, de la Marc Jacobs (care a oferit spațiul din magazinul său de pe Madison Avenue pentru a ține prima defilare din cariera lui Tomo) la Guido Palau și Pat McGrath, printre cele mai cunoscute nume din hairstyling, respectiv makeup, și până la un set de supermodele și figuri celebre care au defilat în creațiile lui Tomo (printre care Bella Hadid, Emily Ratajkowski, Taylor Hill, Joan Smalls și actrița Gwendoline Christie) – astfel a luat naștere unul dintre cele mai discutate show-uri de la NYFW. Koizumi a aterizat în New York cu numai cinci zile înaintea defilării (fiind numai a doua oară când a pășit în NY), cu trei cutii de haine, o parte realizate special pentru show, o parte selectate din arhiva brandului. Lăsând la o parte întâmplarea ce amintește de povestea Cenușăresei, creațiile lui Koizumi au meritat hype-ul pe care l-au primit – rochiile din straturi peste straturi de organza au dus cu gândul la siluetele haute couture, iar construcția lor a fost impecabilă.

Marc Jacobs

Marc a încheiat Săptămâna Modei de la New York pe o notă grandioasă. Jocul de volume a fost dublat de cel al culorilor, și, ca și în cazul noului său protejat, Tomo Koizumi (printr-o coincidență cu aer poetic), look-urile au dus cu gândul la siluete couture – de la rochiile-trapez acoperite cu pene, la mânecile retro XXL, sau fustele ample, cu crinolină. Dacă Koizumi a prezentat publicului, cu câteva zile înainte, un set de look-uri cu aer fresh & playful, Jacobs a venit cu replica grown-up, ultra-sofisticată, de o eleganță aparte.

Sies Marjan

Pentru această colecție, Sander Lak, designerul din spatele labelului Sies Marjan, a mizat pe ideea de dragoste și pe ilustrarea parcursului ei și a transformărilor care le suferă de-a lungul timpului. De pildă, Sander a declarat că dantela nu a fost niciodată un material pe placul său, însă pentru colecția toamnă/iarnă 2019, a explorat ce înseamnă să se îndrăgostească de acest detaliu spre care nu a fost vreodată atras în mod natural. La fel s-a întâmplat în cazul nuanțelor neon, care, deși nu se aflau pe lista preferatelor lui Sander, și-au găsit locul în cadrul line-up-ului. Rezultatul a fost o colecție plină, într-adevăr de romantism, de la siluetele pline de feminitate, cu drapaje la tot pasul și inserții din dantelă plasate în maniere neașteptate pe haine, până la materialele suave și prețioase, precum mătasea sau voalul încrustat cu cristale Swarovski.

Foto: Imax Tree

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.