Cele mai bune filme, documentare, cărți și podcasturi despre modă

Pe durata autoizolării recomandate în această perioadă – apropo, află aici de ce este benefică și atât de importantă distanțarea socială – este momentul perfect să îți pui la punct cunoștințele despre modă, în ce manieră preferi. Avem pentru tine câteva propuneri de documentare care arată partea nevăzută a industriei sau care dezvăluie latura mai puțin cunoscută a vieții unor designeri care au influențat lumea modei, podcasturi și cărți care te fac să reflectezi și, bineînțeles, și filme care oferă o viziune artistică, reamintindu-ne să relaxăm, scufundându-ne în lumea artsy & glamour a modei.

Documentare

The First Monday in May

Prima zi de luni a lui mai este rezervată, an de an, Galei Met. Gala Met (cunoscută şi sub denumirile „Balul Met” sau „Gala Costume Institute”) îşi trage numele de la cel al Muzeului Metropolitan de Artă din New York (Met), locul în care este organizată an de an, din 1946 încoace. Gala Met este un eveniment caritabil, iar scopul ei este strângerea de fonduri în beneficiul muzeului, însă totodată, marchează startul expoziţiei anuale din cadrul aripii Costume Institute.

Din 1995, când a devenit chairwoman, Anna Wintour a transformat evenimentul într-una dintre cele mai vizibile și importante petreceri, ajungând ca gala să fie considerată un soi de echivalent în modă al decernării premiilor Oscar. The First Monday in May documentează ediția din 2015 a Galei Met, urmărind parcursul unui an de pregătiri pentru eveniment.

The September Issue

Ediția de septembrie a oricărui reviste de modă este considerată cea mai importantă din tot anul, fiind cea care dă tonul tendințelor și unui nou sezon. The September Issue este un film documentar ce urmărește pregătirile pentru ediția de septembrie 2007 a revistei Vogue. Pe lângă Anna Wintour, redactorul-șef al publicației și Grace Coddington, director de creație, filmul include o pleiadă de apariții ale unor personaje legendare din lumea modei, printre care designerii Karl Lagerfeld, Oscar de la Renta, John Galliano, Jean Paul Gaultier, Nicolas Ghesquière, supermodelele Coco Rocha, Daria Werbowy, Chanel Iman, Lily Cole,Lili Donaldson, și fotografii Patrick Demarchelier, Steven Klein, Mario Testino.

Dior and I

Documentarul urmărește munca designerului Raf Simons alături de casa de modă Dior, fiind centrat pe colecția sa de debut în calitate de director artistic al brandului, arătând pregătirea ei și defilarea din cadrul Săptămânii Modei de la Paris. Filmul include apariții cameo ale actrițelor Marion Cotillard, Isabelle Hupert, Jennifer Lawrence și Sharon Stone.

McQueen

Viața tumultuoasă a designerului Alexander McQueen, cunoscut drept copilul rebel al modei, este explorată în acest documentar care include interviuri mai vechi cu designerul, înregistrări ale celor mai memorabile show-uri din cariera sa, și testimoniale din partea unor figuri importante din industrie care au avut șansa de a-l cunoaște sau de a lucra alături de el, înainte ca acesta să se sinucidă în 2010.

FILME

The Devil Wears Prada

Scenariul filmului a fost adaptat după cartea cu același nume, sub semnătura autoarei Lauren Weisberger, care a fost, la un moment dat, asistenta Annei Wintour pentru un an. Deși niciodată 100% confirmate, zvonurile spun că personajul negativ al cărții și al filmului – Miranda Priestly (jucată de Meryl Streep) este modelat după Wintour. În rolul principal pozitiv este Anne Hathaway, o tânără care se angajează pe post de asistent personal al Mirandey Priestly, redactor-șef al revistei de modă Ruway, cu toate că nu are cunoștințe în sfera modei. Cu toate că o bună parte din film este, bineînțeles, ficțiune (celebrul discurs al Mirandei despre albastrul cerulean nu are treabă cu realitatea), filmul conține numeroase referințe la personaje și evenimente reale, asta pe lângă un fir narativ care te ține în priză, ceea ce îl face cu atât mai savuros de revăzut din nou și din nou.

The Neon Demon

The Neon Demon este, de fapt, un horror psihologic, ce are ca fundal industria modei și felul în care o tânără cu aspirații la statutul de fashion model, navighează prin ea. Rolul principal este interpretat de Elle Fanning, iar printre ceilalți actori cunoscuți din distribuție se numără Keanu Reeves, Christina Hendricks și Desmond Harrington. Este filmul perfect pentru tine dacă îți face plăcere să descoperi simbolistica prin elementele presărate subtil de-a lungul acțiunii și prin decor, iar povestea te va uimi cu câteva momente neașteptate și maniera grafică în care acestea sunt redate.

Saint Laurent

Yves Saint Laurent se numără pe lista marilor creatori de modă – oamenii care au schimbat cursul modei, introducând elemente (de la noi tipuri de croieli și până la materiale) neexplorate de industria fashion până în acel moment, revoluționând-o. Există, de aceea, mai multe filme-documentar ce explorează viața lui Yves, însă unul dintre cele mai apreciate este acesta. Saint Laurent este un documentar artistic, care explorează viața creatorului între anii 1967-1976, avându-l în rolul principal pe Gaspard Ulliel.

Coco Before Chanel

O dramă biografică, Coco Before Chanel prezintă viața legendarei creatoare de modă în anii 1920, când cariera sa abia începea să ia avânt. Rolul lui Coco este interpretat de Audrey Tatou, iar filmul a primit numeroase nominalizări, printre care pentru Premiul BAFTA, Premiul César și Premiile Oscar. Acțiunea împletește momente din viața profesională a creatoarei cu întâmplări reale din viața personală, oferind o viziune savuroasă asupra tinereții lui Coco.

PODCASTURI

Dior Talks

O serie de podcasturi al cărei curator este brandul Dior, ce invită apropiați ai casei să discute pe teme de actualitate, precum feminism sau artă. Printre invitați se numără Maria Grazia Chiuri, Judy Chicago și Tracey Emin.

American Fashion Podcast

Gazdele Charles Beckwith și Cathy Schepis invită nume sonore din industrie să discute diverse subiecte de actualitate, punând accent pe teme precum sustenabilitatea sau inovația în modă.

Pop Fashion

Gazdele – Lisa Rowan (fostă proprietară a unui boutique vintage) și Kaarin Vembar (stilist) discută pe marginea evenimentelor de actualitate din lumea modei, privite prin prisma culturi pop.

The Collector’s House

Produs de retailerul de lux Matches Fashion, acest podcast cu episoade săptămânale include interviuri cu unele dintre cele mai de succes persoane din industria modei, în care acestea povestesc despre parcursului carierei lor și despre cum au ajuns în punctul în care se află acum.

CĂRȚI

The Battle Of Versailles

The Battle of Versailles

Așa-numita Bătălie de la Versailles se referă la un eveniment din noiembrie 1973, când cinci designeri americani și cinci designeri francezi s-au înfruntat pe podium. Greii modei haute couture franceze – Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin și Emanuel Ungaro – versus cele mai importante personaje din pret-a-porter-ul de peste ocean – Anne Klein, Stephen Burrows, Bill Blass, Oscar de la Renta și Halston – și-au prezentat creațiile pe același podium, în cadrul unui eveniment caritabil organizat de publicista Eleanor Lambert și curatorul Gerald Van der Kemp. Volumul The Battle Of Versailles detaliază impactul și importanța acestui eveniment, prin prisma lui Robin Givhan, critic de modă pentru Washington Post.

The End Of Fashion

The End Of Fashion

Volumul The End Of Fashion explorează modul în care moda s-a schimbat fudamental de-a lungul timpului, îndepărtându-se de rădăcinile haute couture franceze și orientându-se către trendul global al cosumerismului. Teri Agins, reporter pentru Wall Street Journal analizează modul în care marketingul a schimbat pentru totdeauna industria modei.

Grace: A Memoir

grace coddington a memoir

O poveste captivantă a unei cariere de peste 50 de ani în industria modei – volumul Grace: A Memoir explorează amintirile lui Grace Coddington, director de creație al Vogue US. Cartea este un documentar behind-the-scenes ce ilustrează anii petrecuți la Vogue, timp în care Grace a devenit una dintre eroinele industriei modei și unul dintre cei mai apreciați fashion insideri din lume. Paginile sunt presărate cu desene și schițe realizate de ea însăși.

D. V.: Diana Vreeland

Diana Vreeland, fashion editor al revistei Harper’s Bazaar și, ulterior, redactor-șef al revistei Vogue, este una dintre figurile care a lăsat o amprentă permanentă asupra industriei modei, o femeie a cărei pasiune și al cărei stil unic au influențat generații de-a rândul, atât în ceea ce privește publicul, cât și industria high fashion în sine.

Foto: Imax Tree, PR

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.