Ce spune masca ta despre tine?

Cu tot mai multe țări din lume făcând obligatorie cerința de a le purta de fiecare dată când ieșim din case, măștile care protejează sănătatea noastră și a celor din jur vor deveni, inevitabil, o formă de exprimare a stilului și personalității, un accesoriu aproape… fashion.

Să porți, pe timp de pandemie, o mască pentru față cu logoul unui designer ar putea să-i supere pe unii oameni. Ar putea părea o alegere cel puțin țipătoare și în special lipsită de empatie, mai ales când sunt atâția oameni din sistemul sanitar care se luptă cu virusul acesta zi și noapte. Și totuși, pe măsură ce purtatul unei măști în public devine obligatoriu în tot mai multe orașe din România, pe măsură ce acoperirea gurii și a nasului cu o mască de protecție devine o normalitate, alegerea măștii în sine evoluează într-o manieră estetică, de exprimare a stilului și personalității.

În scurtele mele vizite în afara locuinței, am văzut măști clasice, de unică folosință, ca ale mele, dar am văzut tot mai des și măști lavabile, în culori și imprimeuri diferite, asortate foarte bine la ținutele purtătorilor. Iar pe rețelele sociale, nu se poate să nu fi remarcat cu toții acele măști marcate strident cu logo-urile Gucci, Balenciaga sau Chanel. Sau tutorialele lui Jenny Walton, designer și ilustrator de modă din New York, care a reușit să rupă internetul confecționând măști pentru față din săculeții textili de la Prada. Sigur, în postările ei de pe Instagram, Walton susține că a făcut-o pentru a atrage atenția asupra subiectului, și nicidecum de dragul modei.

Bineînțeles, dacă este s-o iei strict din punctul de vedere al sănătății publice, chiar nu prea contează cum arată masca ta pentru față, de unde ți-ai cumpărat-o sau cum ți-ai făcut-o, atâta timp cât este o mască funcțională, care își face bine treaba. Din punctul de vedere uman, însă, trebuie să recunoaștem că lucrurile sunt mult mai nuanțate de atât, pentru că fața rămâne în continuare modalitatea noastră de expresie, cartea de vizită a fiecăruia în dialogul cu ceilalți și oglinda tuturor emoțiilor noaste. O oglindă pe care acum trebuie să o acoperim tot timpul. Făcând asta, unii vor ajunge să frizeze prostul gust, dar pentru cei mai mulți dintre noi, o mască pentru față drăguță poate să reprezinte pur și simplu un mod de a face față situației, de a ne simți mai puțin ca niște potențiali purtători ai unui virus, și mai mult ca noi înșine.

„Știu că ne confruntăm cu o pandemie și trebuie să schimbăm multe la stilul nostru de viață, dar nu cred că trebuie să schimbăm și modul în care ne îmbrăcăm”, mi-a spus Geanina, o arhitectă pe care am cunoscut-o în supermarketul de cartier și pe care mi-am făcut curaj s-o abordez tocmai datorită măștii prietenoase pe care o purta. Vedeți, la dilema asta legată aspectul insipid și uniform al măștilor, unii designeri au oferit deja o soluție desprinsă din lumea showbizului: pur și simplu adaugă-i măștii tale puțin bling-bling. Iar unii oameni chiar i-au ascultat.

„Mi-am pus pe mască un zâmbet din strasuri, pentru că pur și simplu, nu știu, ideea în sine m-a făcut să mă simt mai bine”, mi-a spus noua mea prietenă. „Iar ieri, când am coborât să ridic o comandă de la pizzeria de vizavi, tipul de la livrări a izbucnit în râs când m-a văzut.” Chiar așa, dacă tot trebuie să purtăm mereu o mască 
pe față, măcar să ne reprezinte cât mai fidel.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN REVISTA COSMOPOLITAN, EDIȚIA DE MAI. (Află aici cum poți face rost de revistă).

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.