Cape și pelerine – cum ne-au însoțit prin istorie

Au purtat-o Superman, Batman, Thor și Wonder Woman. 
A străbătut istoria modei de la cavalerii medievali acoperiți cu mantii la pelerinele cu care își mascau doamnele ieșirile în oraș în perioada interbelică. Am zărit-o purtată de către preoți, dar și de celebrități la recepții fastuoase și baluri. Și am regăsit-o într-o mulțime de interpretări pe podiumurile sezonului toamnă-iarnă 2019/2020. Vorbim, desigur, despre capă (sau pelerină) și modul în care aceasta ne-a însoțit prin istorie. 


Cape? Pelerine? Ei bine, până la urmă, sunt una și aceeași piesă. Totul depinde de lungime – capele sunt mai scurte, cu buzunare, unele modele abia trecând de coate (cu tăieturi prin care sunt scoase mâinile), în timp ce pelerinele sunt lungi până în pământ, de cele mai multe ori au glugă și un șiret care le ține bine fixate sub bărbie. Însă, ca în modă, nimic nu rămâne așa cum a fost proiectat.

Totul a început cu…

…Acele pelerine purtate de regine în jurul anilor 1500. Elisabeta I, spre exemplu, a fost pictată de mai multe ori acoperită cu o pelerină lungă, cu guler de blană, peste care era așezat un colier cu pietre prețioase. În aceeași perioadă, călugării purtau și ei pelerine, însă dintr-un material mult mai ieftin decât își permitea aristocrația, accesorizate cu glugă. Istoricii spun însă că tot la romani și greci ne-am găsit inspirația și la acest capitol, toga romană și himation în Grecia antică fiind precursoarele capelor de astăzi.

Capele (sau pelerinele) urmează doamnele în istoria modei ca un accesoriu utilitar (le fereau de frig și ploaie) peste haine, până în jurul anilor 1910, când designerii francezi, începând cu Paul Poiret, le-au transformat în niște accesorii fashionable. Aceste cape erau confecționate din materiale cu motive orientale, florale, aveau borduri cu blană sau pene și nasturi de diferite dimensiuni.

În anii 1920…

…Capele aveau, în mare, o tăietură simplă, erau confecționate dintr-o singură bucată de material, fără cusături, prinse doar la gât, ideale pentru a adăposti rochiile voluminoase de bal. Cu toate acestea, există și couturieri care și-au dedicat ani buni studiului capelor – Jeanne Lanvin croiește și coase mai multe piese inspirate de clasicele cape, adevărate opere arhitecturale în industria modei (să ne amintim doar modelul din 1926, din catifea neagră!).

Anii următori au marcat o schimbare în croiul acestor pelerine, cărora li s-au adăugat nasturi și buto-niere, croiul a devenit ceva mai cambrat, poalele rotunjite. În anii 1930, o capă roșie semnată Elsa Schiaparelli a fost fotografiată de către Barone de Meyer și modelul a avut un succes enorm în rândul fashionistelor vremii. În anii 1940 este rândul creatorilor Balmain, Balenciaga, Dior și Madame Grès să redeseneze capa; și o fac într-un fel în care eleganța, misterul și sofisticarea femeilor care o poartă se văd la fiecare mișcare. Anii 1960 aduc pe scenă capele mai scurte, deasupra genunchilor, cu un design 
futurist (Paco Rabanne și Emilio Pucci dau tonul), iar în 1967 Yves Saint Laurent creează și el un model din catifea neagră, rămas iconic.

Urmează, mai apoi, implicarea capei în poveștile de… capă și spadă. Zorro este eroul a cărui semnătură distinctivă era capa, urmat îndeaproape de Contele Dracula.

Anii 1960…

…Și costumele inspirate de viitor ale Barbarellei au dat tonul prezenței capelor pe marele ecran. Jane Fonda apare des și în afara scenei purtând capă, iar în anii 1970 toată lumea din showbiz o adoptase deja. Gândiți-vă doar la costumele de scenă purtate de ABBA, Elvis, Grace Jones și, bineînțeles, de noua eroină a micilor ecrane, Wonder Woman. Anii 1970 aduc pe scena modei capele de inspirație amerindiană – croșetate, având culori vii, confecționate cu tehnica patchwork – perfecte pentru epoca hippie.

Anii 1980 duc capele pe celălalt continent – intră în scenă designerii japonezi ca Yohji Yamamoto, Comme des Garçons și Rei Kawakubo și capele lor fantastice, cu forme avangardiste, din materiale nemaiîncercate până atunci. Iar anii 1990 sunt punctați de revenirea capei la designeri ca Giorgio Armani, John Galliano și Jean Paul
 Gaultier – modele din tartan sau acoperite cu cristale.

De atunci și până în 2014…

…Capele intră un pic în umbră în istoria modei – mai sesizăm modelele extravagante, ca niște coconi uriași, aduse pe scenă de Viktor & Rolf la începutul anilor 2000. Însă în 2014, Christopher Bailey urcă pe podium câteva zeci de cape, cu printul specific casei britanice. De atunci, par că n-au mai părăsit vreodată catwalkul. Le-am văzut, în sezoanele trecute de toamnă/iarnă, înlocuind paltoanele din stofă, luând forma unor puffa uriașe în nuanțe neon, confecționate din piele neagră sau din materiale tehnologice etc.

Comic books & supereroi din viața reală…

…Este un capitol special în istoria capelor. Trebuie să recunoaștem: nu știu dacă ne putem imagina vreun supererou fără o capă – de la Zorro și Dracula, Superman, Batman, Wonder Woman, Harry Potter, Scufița Roșie, prințesele – par că toate personajele noastre îndrăgite din benzile cu supereroi și din poveștile copilăriei au purtat o capă. Așa că nu ne mirăm că celebritățile au adoptat rapid capa în aparițiile lor publice. Am văzut-o pe Diane Kruger purtând o minunată rochie cu capă, roșie, semnată Naeem Khan, la premiile German Film Awards în 2016, pe Rihanna înainte de showul Dior de la Paris într-o mini capă roz, pe Gigi Hadid și Olivia Palermo cu niște superbe cape negre. Însă și pe Rihanna, Kendall Jenner, Anna dello Russo în celebra capă în formă de inimă pufoasă semnată Saint Laurent.

În sezonul toamnă/iarnă 2019-2020…

…Am zărit pelerina în varianta piele & blană la Miu Miu, în animal print la Marc Jacobs și elegantă, în tonuri de pământ și detalii elegante din piele la Celine sau MaxMara și Chloé. Chanel i-a dat o tentă gotică, purtată la pantaloni din piele și accesorii cu lanțuri, în timp ce la Oscar de la Renta am văzut-o sub forma unui imens patchwork.

Text: Alina Aliman

Foto: Imax Tree, Getty Images

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.