6 cărți, filme și expoziții de modă pe care nu trebuie să le ratezi în 2018

Propunerile noastre în materie de cărți, expoziții și filme care explorează viața și cariera unor designeri celebri:

CARTE: A.F.Vandevorst – Ende Neu

Lansat la începutul anului, volumul coincide cu cea de-a 20-a aniversare a existenței duo-ului An Vandevorst & Filip Arickx, care, împreună, au creat acum două decenii labelul A.F.Vandevorst.Brandul de origine belgiană nu s-a numărat niciodată printre numele mainstream din modă, însă a deținut mereu un loc de seamă în industrie, fiind una dintre casele de modă admirate pentru estetica aparte – de inspirație gotică, dar cu o tușă feminină, punctată de elemente fetiș și redată mereu în tonuri întunecate.

Volumul Ende Neu oferă o perspectivă asupra universului casei de modă, dar și asupra vieții celor doi designeri. An și Filip s-au cunoscut în 1987 la celebra Royal Academy of Fine Arts din Anvers, și, zece ani mai târziu, au pus bazele propriei lor case de modă, tot atunci prezentând și prima colecție la Paris. Deși nu fac parte din iconicul Antwerp Six (grupul de șase cei mai influenți designeri de avangardă din Belgia, din care fac parte Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Marina Yee, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs), duo-ul creativ are legături strânse cu aceste nume sonore din industrie, numărându-se, la rândul lor, printre cei mai apreciați designeri contemporani.

Cartea oferă o privire asupra inspirației din spatele creațiilor A.F.Vandevorst și asupra provenienței esteticii casei (un mix de arte vizuale, muzică, literatură și studiul arhetipurilor culturale).

Cartea este disponibilă aici, preț: £65.

CARTE: The Master of Us All, Balenciaga, His Workrooms, His World

Poate că titlul îți sună cunoscut, asta pentru că volumul a fost publicat în 2013. L-am inclus totuși pe această listă pentru că, anul acesta, urmează să fie tradus în limba română, urmând să fie publicat de editura Baroque Books & Arts.

The Master of Us All este o biografie a creatorului de modă, scrisă de Mary Blume, o jurnalistă pariziană. Cartea este bazată pe poveștile uneia dintre cele mai aproapiate persoane ale designerului, Florette Chelot. Florette a fost prima angajată a lui Cristobál Balenciaga în momentul în care acesta și-a deschis primul boutique pe Avenue George V în Paris. I-a rămas alături până la moarte, și a fost mereu cea mai de succes angajată a sa (la început i se promisese un comision de 10%, redus în scurt timp la 5%, pentru că, altfel, ar fi ajuns să câștige din vânzări chiar mai bine decât însuși creatorul, după spusele ei).

Pe cât de notorii au fost și sunt și astăzi creațiile lui Cristobál Balenciaga (a reușit, de altfel, să revoluționeze moda, iar Christian Dior i-a atribuit apelativul „master of us all”), pe atât de retras din ochii publicului era creatorul însuși (într-atât încât multe dintre clientele sale fidele nu l-au cunoscut vreodată personal, pentru că prefera să comunice cu acestea prin intermediul lui Florette și să asiste la probe printr-o gaură de cheie).

Volumul lui Mary Blume urmărește viața creatorului, începând cu momente din copilăria sa într-un sat pescăresc aflat pe coasta de nord a Spaniei. Până la vârsta de 21 de ani deja crease haine pentru Familia Regală a Spaniei, iar la 41 de ani a inaugurat La Maison Balenciaga în Paris.

Cristobál Balenciaga a lăsat o amprentă puternică asupra lumii modei, fiind considerat unul dintre cei mai importanți creatori ai tuturor timpurilor, iar povestea vieții și a carierei sale, redată în mod spumos și amuzant de către Florette Chelot prin scriitura lui Mary Bloom, merită pe deplin citită și savurată pe îndelete.

Cartea este disponibilă în limba engleză aici ($49,90 versiunea cartonată, $10,97 versiunea necartonată), și, curând, în limba română, aici.

FILM: McQueen

Filmul-documentar McQueen, detaliind viața și cariera designerului de origine engleză, a avut premiera acum câteva zile în cadrul Festivalului de Film Tribeca.

Pelicula include interviuri emoționante, scene din backstage precum și multe alte detalii până în prezent necunoscute, explorând viața, geniul, dar și demonii lui Alexander McQueen.

Existența tumultuoasă a designerului s-a reflectat mereu în creațiile sale – McQueen a fost mereu privit drept un copil rebel (nu numai) al modei, iar această latură a sa este ilustrată și în cadrul documentarului. Una dintre anecdote, rememorată de Romeo Gigli, unul dintre primii oameni pentru care a lucrat McQueen, detaliază un moment în care acesta l-a rugat pe tânărul designer să refacă de mai multe ori croiul unei haine, descoperind ulterior că McQueen scrisese mesajul Fuck you, Romeo!” pe căptușeală după a treia oară când fusese rugat să facă modificări.

Documentarul abundă de declarații ale apropiaților designerului – prieteni și familie- dar spune în același timp și povestea vieții lui, de la statutul de fiu al unui taximetrist și până la star al industriei fashion, incluzând momente surprinse în cadrul primului său show, Jack the Ripper Stalks His Victims” și până la primul său show pentru Givenchy.

Data lansării peliculei în România nu a fost încă anunțată, însă până atunci, ne putem delecta cu trailerul filmului:

FILM: The Gospel According to André

Tot în cadrul Festivalului de Film Tribeca din acest an a avut premiera un alt documentar – The Gospel According to André – o peliculă ce explorează viața și cariera lui André Leon Talley, fost editor în cadrul ediției americane a revistei Vogue și o personalitate marcantă în industria modei.

Pelicula include interviuri în exclusivitate cu nume sonore din modă, precum Anna Wintour, Tom Ford, Marc Jacobs, Diane von Furstenberg sau Manolo Blahnik. De asemenea, detaliază momentele-cheie din cariera impresionantă a lui André – de la începuturile sale în anii ’70 cu Andy Warhol, trecând prin perioada în care a lucrat la Women’s Wear Daily, și, bineînțeles, anii petrecuți alături de Vogue.

André însuși deapănă amintiri în cadrul documentarului – de la povești despre copilăria petrecută alături de bunica sa și până la momentul în care a fost descoperit de Diana Vreeland.

Printre momentele savuroase ale peliculei se numără cel în care Anna Wintour spune că el este cel care a învățat-o lucruri despre modă atunci când se afla la începutul carierei, sau cel în care Fran Lebowitz povestește că André este probabil singurul om care a pășit vreodată în Studio 54 pentru altceva decât sex, droguri și alcool.

Data lansării peliculei în România nu a fost încă anunțată, dar aici putem urmări deocamdată trailerul filmului:

EXPOZIȚIE: Margiela/Galliera 1989 – 2009

Muzeul Galliera, Paris, expoziție deschisă între 3 martie – 15 iulie 2018

Martin Margiela este recunoscut drept un geniu al industriei fashion nu numai pentru faptul ca a avut mereu curiozitatea de a deconstrui imaginea clasică a hainelor, ci și pe cea a lumii modei în ansamblu.

Muzeul Galliera din Paris găzduiește o retrospectivă a creațiilor sale, trasând momentele-cheie ale carierei lui Monsieur Margiela, de la prima lui colecție, primăvară/vară 1989, până la ultima sub semnătura sa, primăvară/vară 2009. Margiela a fost mereu designerul fără nume (există extrem de puține fotografii care să îi înfățișeze figura și nu s-a prezentat vreodată la sfârșitul defilărilor precum alți designeri). Cu toate acestea, este unul dintre cele mai sonore nume din industrie, fiind printre primii care au explorat locații alternative pentru show-uri (garaje, depozite, o stație de metrou), și, bineînțeles, pentru măiestria cu care a manipulat mereu nu numai materialele, ci și culorile (a explorat, de-a lungul timpului, diverse tonuri de alb în colecțiile sale) și formele clasice ale hainelor și accesoriilor (a exagerat cu 200% proporțiile pieselor vestimentare pentru colecția Oversize, și a creat iconicele Tabi Boots, care replică imaginea unei copite – acestea fiind doar două dintre exemplele care a adus un suflu unic modei)

Expoziția include peste 130 de siluete, clipuri din cadrul defilărilor, elemente din arhivele casei de modă și instalații speciale care detaliază traiectoria în modă a unuia dintre cei mai influenți designeri contemporani.

Mai multe detalii despre expoziție poți găsi aici.

Vestă din colecția primăvară/vară 1990, realizată din postere sfâșiate și lipite pe o bază din bumbac.

EXPOZIȚIE: Azzedine Alaïa: The Couturier

Design Museum, Londra, expoziție deschisă între 10 mai – 7 octombrie 2018

Spre deosebire de majoritatea designerilor cu care a fost contemporan, Azzedine Alaïa a ales să nu țină cont de constrângerile administrative ale industriei modei. Creatorul, cunoscut pentru creațiile sale haute couture și pentru maniera impecabilă în care știa să sculpteze silueta feminină, nu a ținut vreodată cont nici de vreun calendar oficial (nu participa la Săptămânile Modei, ci lucra după un program construit de sine însuși) și nici de tendințe.

Alaïa se ocupa chiar el de realizarea și mai ales finisarea fiecărei creații care ieșea din atelierul lui. Modul în care venera și modela trupul feminin i-a adus, de-a lungul vremii, o clientelă de seamă, ce include nume precum Greta Garbo, Grace Jones, Michelle Obama și Rihanna.

Expoziția din cadrul Muzeului de Design din Londra este concepută chiar împreună cu Monsieur Alaïa, înainte de moartea sa în noiembrie 2017. Nu este neapărat vorba despre o retrospectivă, ci, mai degrabă, despre o poveste ce îmbină detalii din viața sa privată cu momente-cheie din cariera sa. Expoziția include piese vestimentare selectate personal de către creator, de la item-uri emblematice din anii ’80 și până la piese din ultima sa colecție din 2017.

Mai multe detalii despre expoziție poți găsi aici.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.