5 idei de ținute cu aer grunge

Grunge-ul a apărut, de fapt, ca stil muzical și subcultură cândva în jurul mijlocului anilor ’80 în zona orașului Seattle din Washington, dar a căpătat notorietate cam un deceniu mai târziu, ajungând să fie asociat cu precădere cu decada anilor ’90.

Trupele Nirvana și Purple Jam sunt, în mare parte, responsabile pentru răspândirea curentului grunge nu numai în muzică, ci și în modă – cămășile în carouri (flannel), jeanșii distressed, tenișii Converse, puloverele supradimensionate, rochiile furou purtate cu jachete supradimensionate din denim, și, per total, aparițiile cu aer nestudiat, au devenit în scurt timp unul dintre cele mai populare look-uri în anii ’90. Marc Jacobs a fost primul designer care a introdus acest gen de look în sfera high fashion.

În anul 1992, Jacobs, care, pe atunci, ocupa postul de director creativ în cadrul casei de modă Perry Ellis, a lansat o colecție grunge care, la momentul respectiv, a fost intens criticată (fashion editorul Suzy Menkes a mers până într-acolo încât să ofere colegilor săi de breaslă veniți la Milano Fashion Week insigne cu inscripția Grunge is ghastly – trad. Grunge-ul este odios”, într-un manifest împotriva preluării curentului în modă). Colecția lui Marc Jacobs a devenit, însă, un reper în industria modei, fiind considerată un breakthrough care a inspirat numeroase alte branduri, de la Anna Sui și până la Saint Laurent, să exploreze acest look.

Grunge-ul a revenit în modă periodic, în diverse reiterări, și, în prezent, influențele grunge se fac din nou simțite în tendințele pentru sezonul de vară 2019. Iată cum poți aborda trendul pentru a îmbina aerul clasic și tenta retro cu un aer fresh, actual.

Actualizează look-ul clasic grunge înlocuind jeanșii în nuanțele clasice de bleumarin cu o pereche albă, dar păstrează ideea de siluetă relaxată. Talia înaltă se îmbină perfect cu un crop top – alege unul cu print tie dye, fie într-o versiune supradimensionată, fie un model care se înnoadă în talie, precum cel de mai sus. Poți devia puțin de la look-ul grunge al anilor ’90 înlocuind bocancii/ghetele/tenișii Converse cu o alternativă cu aer ușor glam, dar în continuare relaxat – o pereche de saboți cu barete ultra subțiri, acoperite cu cristale minuscule.

Trendul materialelor tie dye, inspirat de era hippie a anilor ’60, se numără de asemenea printre highlight-urile sezonului curent, și poate fi îmbinat cu elemente grunge – de pildă, poartă o rochie dreaptă, strâmtă, din material reiat imprimat cu model tie dye alături de o jachetă din denim (alege o mărime mai mare, pentru ca efectul să fie unul cu aer relaxat, lejer) și completează cu o pereche de ghete simple, negre, și un colier din coral, pentru echilibrul perfect dintre grunge și hippie.

Recreează aerul ultra relaxat al artiștilor grunge din anii ’90 care obișnuiau să poarte cămăși din denim supradimensionate alături de jeanși cu siluetă lejeră. Propunerea noastră e o pereche de jeanși cu efect tie dye cu talie înaltă alături de un top stil bustieră în carouri, cu o jachetă largă din denim aruncată nonșalant pe deasupra. Completează cu teniși stil Converse și un set de inele cu aer minimalist, suprapuse pe degete.

Carourile în stilul tablei de șah sunt un element clasic al curentului grunge, pe care le poți aduce în actualitate îmbinându-le cu un alt trend major al momentului – nuanțele neon. Poartă o fustă scurtă în carouri într-un mix de negru/verde neon alături de un top simplu, stil bustieră, și completează cu o jachetă XXL din denim și un lanț prins la nivelul taliei, de inspirație punk.

Poartă un tricou gri cu aspect prespălat alături de o salopetă scurtă din in pentru a recrea lejeritatea outfiturilor grunge clasice, îmbinând-o cu un vibe de actulitate. O pereche de teniși high-top Converse și un bucket hat, totul completat de un machiaj cu aer nestudiat și părul aranjat cât mai natural, compun un outfit perfect pentru zilele de vacanță sau de weekend.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.