Cum iti intocmesti un plan financiar pentru bugetul personal?

Cel mai simplu mod de a econimisi bani este să îți faci un plan personal de buget. COSMO te învață cum.

Un studiu efectuat la începutul acestui an a arătat că nu mai puțin de trei sferturi dintre români nu au un plan financiar pentru bugetul personal, aceasta fiind o greșeală foarte mare. Obișnuim să ne întrebăm unde s-au dus toți banii și simțim deseori că nu avem suficienți, dar nu trebuie decât să știm cum ne planificăm banii.

Deschide-ti propria afacere

Pentru că nimeni nu se naște învățat, ți-am pregătit azi câteva sfaturi care te vor ajuta foarte mult! Pentru început, păstrează toate chitanțele și facturile timp de o lună. Acesta este momentul potrivit să faci asta – poți începe de la 1 iulie.

Apoi, fă-ți un tabel asemănător cu acesta, unde poți nota absolut toate cheltuielile dintr-o lună. După cum vezi, ele sunt împărțile pe categorii, deci îți va fi foarte ușor.

Notează aici câți bani cheltui pe chirie, întreținere, utilități (electricitate, apă, gaz, telefon, cablu TV, internet etc), transport (întreținere automobil, abonament transport în comun, taxi etc), alimente (include aici și ce măcânci în oraș), îngrijire personală (îmbrăcăminte, încălțămiinte, accesorii, machiaj, produse cosmetice, coafor, cosmetică etc), copii (jucării, cărți, rechizite etc), animale de companie (mâncare, îngrijire), distracție (cărți, reviste, filme, concerte, hobby-uri etc), alte lucruri pe care le cumperi pentru gospodărie (detergent, becuri, orice), dacă ai donat și.. orice altceva pe care ai cheltuit bani.

6 semne ca ai un job nepotrivit

După o lună, vei observa foarte repede pe ce cheltui prea mulți bani, deci îți va fi mai ușor să începi să faci economi. Sigur, nu renunța la tabel deja, ci fă unul în fiecare lună. Îți recomandăm să alegi varianta electronică, acesta fiind mai ușor de editat. În plus, ajuți în felul acesta mediul!

Pentru a-ți fi mai ușor să îți gestionezi banii și să scapi de o grijă, poți plăti în avans electricitatea sau abonamentul la telefonia fixă sau mobilă. De asemenea, încearcă să îți plătești toate facturile online. De regulă, vei plăti mai puțin în felul acesta.

Pentru mai multe sfaturi care te vor ajuta să economisești bani, citește articolul acesta.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise