Virginia Usiku, modelul care face un star din tot ceea ce poartă

E frumoasă, inteligentă, strălucitoare, magnetică – și în același timp sinceră și simplă. Se bucură de orice, se bucură de viață și bucuria ei e molipsitoare. De fiecare dată când m-am întâlnit cu ea pe stradă am văzut-o strigată cu simpatie și prietenie de cineva: vecini, colegi, prieteni. E model și face un star din orice îmbracă, dar este și un model de viață, prin modul în care vorbește și se poartă

Acasă e aici în România

Cine vorbește cu Virginia nu se îndoiește o clipă că este româncă. Părinții ei au venit din Africa, au făcut facultatea aici, s-au iubit și iat-o pe Virginia, născută și crescută aici. Nu-și cunoaște părinții, de mică a stat în centrul de plasament unde a avut o grămadă de frați și mai multe mămici. A urmat învățământul românesc. tot parcursul vieții ei a fost aici. „Am avut noroc de oameni buni“, recunoaște ea. A avut parte de educatori minunați, de excursii și spectacole. Încă ține legătura cu câțiva „frați și surori“ din centru. La 16 ani s-a mutat într-un apartament social, un proiect susținut de primăria sectorului 1 în scopul integrării sociale.

Condiția era să urmeze o formă de învățământ superior, așa că a făcut UNEFS, facultatea de kinetoterapie și a continuat cu masterul. Mi-a povestit amuzată cum oamenii nu-și imaginau la început că are atâta putere ca să facă un masaj energic și ce uimiți erau după aceea, când o vedeau la lucru.

virginia usiku

Virginia cu o mie de chipuri

De mică urmărea toate show-urile designerilor, iar idolul ei era Naomi Campbell. Îi plăcea și îi place și acum totul la un show de modă: hainele, designul, emoțiile, întâmplarea, actul artistic.

În liceu mama unei prietene a luat-o de mână și a dus-o la casa de modă Venus, la Zina Dumitrescu: acolo a debutat Virginia în modeling. Avea 16 ani, lumea îi spunea că școala, cartea sunt cele mai importante, așa că a luat modelingul ca pe o distracție – în plus, a câștigat bani de buzunar, a putut să-și facă mici plăceri. La 27 de ani a pășit în sfârșit pe podium ca model profesionist – o actriță care interpretează hainele, mizând pe limbajul nonverbal. Îmi povestește – și fotografiile o arată din plin – că se simte și este diferită de la un show la altul: „M-am descoperit încarnând o mie de personaje diferite; așa mi-am dat seama că sunt Virginia, în toate astea. Toate rolurile m-au făcut să-mi înțeleg mai bine identitatea, respectiv să descopăr la un moment dat că nu aveam o identitate“.

Pe măsură ce vorbește, descopăr în Virginia o ființă aparte, care încă cercetează, o exploratoare, un om care reflectează cu nesaț, cu pasiune, dar și cu plăcere la propria existență. Acum lucrurile stau invers: ea poate face toate aceste roluri pentru că are o identitate, o personalitate puternică. Virgina nu a încheiat cu studiul nici acum, se documentează și studiază independent, o interesează jurnalismul. Are un blog, dar a luat-o tot ca pe o joacă: „am luat-o încet, dar e un instrument perfect pentru a-mi dezvolta creativitatea“, spune ea.

„Îmi place mai mult de mine acum, decât de mine în adolescență. Atunci știam că sunt Usiku Virginia, mergeam pe traseele stabilite, mă răzvrăteam în interiorul meu și în rest visam. Acum însă știu cine sunt cu adevărat, mi-am găsit echilibrul.“ Încă are mari emoții când iese pe podium. Și, da, i-ar plăcea să fie actriță în toată puterea cuvântului – are și aici un model, pe Viola Davis, „Meryl Streep de culoare“

virginia usiku

Fericirea de a fi

Îmi spune aproape din senin: „Sunt fericită, așa cu totul, nici nu aș vrea să știu cum ar fi fost altfel“.

Faptul că a crescut singură a marcat-o totuși. Poate Virginia cu părinți ar fi fost altfel, dar ea e recunoscătoare pentru sămânța bună pe care simte că o are în ea, pentru faptul că nu a rămas cu resentimente, pentru mâna lui Dumnezeu care i-a ghidat pașii. „Am fost mereu foarte conștientă că sunt diferită, dar și că sunt iubită așa cum sunt, așa că am dăruit la rândul meu iubire. Când lucrurile nu stăteau foarte roz am știut să mă adresez acelor persoane care puteau să-mi dea răspunsul cel mai potrivit, un sfat părintesc.“ A învățat și învață de la toți oamenii cu care interacționează, de la educatoare și directoare la prieteni. A învățat din tot, inclusiv din greșelile proprii și alte altora.

Nu și-a dorit niciodată să aibă piele albă. „Toți suntem perfecți așa cum ne-a făcut Dumnezeu! Cred că am contribuit puțin la creșterea acceptabilității sociale a celor cu pielea neagră la noi. Dar cu toții ar trebui să fim mai vocali și să nu acceptăm discriminarea nimănui. Cred că totul pleacă de la stima de sine redusă a celui care discriminează“ În adolescență s-a văzut arătată cu degetul de mii de ori. Spune că totul pleacă de la părinți. Profesorii din școala la care a învățat luau mereu atitudine. „Însă cei mai discriminați erau colegii romi“ recunoaște ea.

Așa a învățat să se pună în pielea aproapelui și să nu judece. „Dacă nu suferim puțin, nici nu știm să empatizăm cu adevărat“ spune ea admițând că mereu a fost un soi de activistă în interiorul ei. O experiență ciudată a avut-o când, la un show, a simțit invidia unor colegi de culoare, care au constatat că ea este europeancă în toată puterea cuvântului, prin felul cum vorbește și cum se poartă și doar pielea ei este neagră. A cunoscut și discriminarea pozitivă, mai ales din partea persoanelor de sex opus, care manifestau mare interes pentru exotismul ei și se mirau că este așa de… româncă!

virginia usiku

Responsabilitatea de a transmite

Virginia a lucrat mult la dezvoltarea ei, s-a luptat cu propriii balauri și acum încearcă să transmită ceea ce a învățat copiilor de care se ocupă. A contactat un ONG, Vocea Copiilor abandonați, și a devenit mentor pentru copii din centrele de plasament. Copiii sunt fascinați de ea, nu prididesc să-i pună întrebări. S-a împrietenit cu o adolescentă, care are și ea înclinație spre modeling. Încearcă să le transmită copiilor și adolescenților de acolo cât de importantă este educația, dar și cât de important este să nu renunțe la vise.

Text: Roxana Melnicu

Foto: arhiva personală Virginia Usiku

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.