Trofeul NexT 2010 si Premiul Cristian Nemescu pentru Cea mai buna regie merg in Ungaria

By  | 

Filmul maghiar „Istoria Aviatiei/A Repules Tostenete” (regia Balint Kenyeres, sound design Tamas Zanyi, Ungaria, 2009) este castigatorul Trofeului NexT 2010, oferit de Institutul Cultural Roman (ICR).

„Le multumesc prietenilor romani pentru selectionarea filmului si juriului pentru recunoasterea pe care i-au aratat-o”, a spus Balint Kenyeres intr-un mesaj citit pe scena de catre Bretter Zoltan, directorul Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti, care a ridicat trofeul in numele acestuia din partea producatorului american Jim Stark, membru in juriul NexT 2010.

Premiul Cristian Nemescu pentru Cea mai buna regie, oferit de ICR a plecat catre celalalt film maghiar din competitia NexT: Laszlo Nemes a fost rasplatit de juriu pentru regia scurtmetrajului „Cu putina rabdare/Turelem„, „pentru abilitatea pe care regizorul o demonstreaza in istorisirea unei povesti cutremuratoare si de mare complexitate emotionala despre complicitate in timp de razboi”, dupa cum a spus pe scena Bettina Schwarz, responsabilul pentru scurtmetraj al Academiei Europene de Film si membru in juriul NexT 2010.

Regizorul Alexandru Mavrodineanu si protagonistul scurtmetrajului sau, Lele, au urcat pe scena de la Scala pentru a primi Premiul pentru Cel mai bun film romanesc pentru „Muzica in sange” (sound design Alex Dragomir & Cristian Zsemlye, 2010), oferit de Abis Studio si Cocor Media Channel.

Spectatorii au aplaudat minute in sir discursul de multumire al lui Lele, iar directorul de imagine si producatorul Liviu Marghidan a motivat alegerea juriului din care a facut parte prin faptul ca „acest film ne demonstreaza ca viata nu ofera solutii simple, dar ca acesta sunt totusi un pic mai bune atunci cand stii sa canti”.

Castigatorii Festivalului International de Film NexT – editia 2010

Trofeul NexT

  • „Istoria Aviatiei” / „The History of Aviation” / „A Repules Tostenete” (regia Balint Kenyeres, sound design Tamas Zanyi, Ungaria, 2009)

Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai buna regie

  • Laszlo Nemes – „Cu putina rabdare” / „With a little patience” / „Turelem” (Ungaria, 2007)

Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai buna coloana sonora

  • Dani Pena – „Geamandura” / „La Buoya” (regia Mariano Salvador, Spania, 2009)

Cel mai bun scurtmetraj romanesc

  • „Muzica in sange” / „Music in the blood” (regia Alexandru Mavrodineanu, sound design Alex Dragomir & Cristian Zsemlye, Romania, 2010)

Mentiune speciala a juriului

  • „In alta lume” / „L’autre monde” (regia Romain Delange, sound design Benoit Gargonne, Franta, 2008)

Premiul publicului

  • „Sifonierul” / „The Armoire” (regia Jamie Travis, sound design Alfredo Santa Ana, Canada, 2009)

Premiul de dezvoltare NexT

  • Nicolae Constantin Tanase – pentru proiectul Gaby_talent88

Premiul Poster Competition

  • Marian Marinica

Premiul concursului de critica de film

  • Irina Trocan

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *