Toți ochii pe Maruca Băiașu

Pe 22 noiembrie HBO a lansat serialul Bani negri (pentru zile albe), regizat de către Daniel Sandu, iar printre actorii care fac parte din distribuția producției se află și talentata Maruca Băiașu. Joacă deja de la 15 ani alături de actori celebri, dar Maruca spune, cu modestie și eleganță, că este încă la început de drum și că își dorește să experimenteze cât mai mult.

O adolescentă inteligentă și ambițioasă, parte a generației Z și fiica lui Alexandru Papadopol, acesta este personajul Marucăi în serialul Bani Negri — iar evoluția personajului este una „foarte mișto”, intersectându-se pe alocuri cu momente din viața reală a actriței. Maruca primit primul său rol la doar 15 ani, când a fost aleasă să o interpreteze pe Melania din filmul Scurcircuit, (premiat la Shanghai International Film Festival, inspirat de tragedia reală de la Maternitatea Giulești din 2015).

În vremuri normale, o puteați vedea la Teatrul de Comedie în piesa Drumeția sau despre sexualitate astăzi, a lui Vlad Masaci, și la Teatrul Elisabeta în spectacolul Ghici cine te sună?, al Taniei Popa. Haideți să aflăm mai multe despre Maruca Băiașu, în plină ascesiune profesională.

Mulțumim pentru timpul tău! Tocmai s-a lansat serialul Bani negri, în care o interpretezi pe Maria, o adolescentă ambițioasă. Ce ți-ai dori să le spună acest serial celor care îl vor urmări?

Hei, salut, mulțumesc și eu! Cred că e un produs foarte mișto, abordat inedit, de la regie, montaj, echipă, scenariu, până la toată atmosfera creată pe platou. Sper ca această senzație să fie percepută și de spectatori. Serialul abordează mai multe teme precum corupția, minciuna, iubirea, familia, lipsa de punctualitate, iar fiecare personaj are propriul microunivers. Invit lumea să ne urmărească și să descopere povestea pe care am construit-o împreună.

Maruca Băiașu
Maruca Băiașu; FOTO: Andrei Runcanu

Te rog, povestește-ne puțin despre experiența pe care ai trăit-o la casting-ul pentru acest serial, cum au decurs probele?

Am avut super noroc, pentru că inițial eu nu văzusem mesajul Florielei (Floriela Grapini — director de casting) pe Facebook, care îmi intrase undeva în Requests și, cum nu eram prietene pe Facebook, n-am știut de el până când, într-o vineri, când mă pregăteam să dorm puțin, înainte de o ieșire la dans, am primit un apel chiar de la ea. Primul lucru pe care mi l-a spus a fost: „Tu nu verifici mesajele de pe Facebook?”

Ulterior mi-a spus că făcuse rost de numărul meu de la Vlad Massaci, cu care am avut plăcerea și șansa să lucrez la Drumeția sau despre sexualitate azi (de la Teatrul de Comedie). În seara aia n-am mai fost la dans și am învățat textele. Nu regret deloc. Probele au mers foarte lin și, cu toate că am avut emoții, m-am simțit bine. Îmi și doream foarte mult să iau castingul. După recall, Floriela mi-a spus că Daniel (aka regizorul serialului) e nehotărât și, implicit, să nu-mi fac foarte multe speranțe.

Au urmat apoi cateva apeluri chiar de la Daniel, care mă suna și mă întreba lucruri precum „Ce înălțime ai?”. Eu spuneam „1,74m”, el spunea „Păi, nu e bine” și închidea. Sau mă întreba în ce an sunt născută, făcea calculele și reieșea că am 19 ani și spunea „Păi, nu e bine” și închidea. Inițial, personajul meu ar fi trebuit să aibă 16 ani. 

Citește și: Oana Tache: “Nu e „anti fashion” să fii soție și mamă”

Cum ai început relația cu Maria, personajul pe care îl interpretezi? Care au fost primele tale gânduri despre ea, când ai citit scenariul?

Imediat m-am gândit: „Băi, ce tare e fata asta și ce traseu mișto are”. Învățând textul, am împrumutat foarte mult dintre experiențele personale. Semănăm pe alocuri. M-am regasit în multe situații de acolo, am pus de la mine și am păstrat în același timp firul personajului. Țin minte că am verificat dacă am mult text, să văd dacă este o tipă care verbalizează mult sau care acționează mai degrabă în liniște. Mă bucurasem să văd că are un arc complet de personaj. Ceasul e un element important pentru personajul Mariei, de care m-am atașat. O să vedeți mai multe în serial.

Maruca Băiașu
Maruca Băiașu, secvență „Bani Negri”

Spune-ne câteva scene în care te-ai regăsit din viața reală?

Maria e genul de tipă super muncitoare, sensibilă și ambițioasă care, când își dorește ceva, face tot posibilul să ajungă acolo. Mă regăsesc în Maria, dar am impresia că uneori sunt poate, prea corectă și calculată. Maria poate părea matură și cu picioarele pe pământ dar, ușor-ușor, descoperim că are o latură sensibilă și că-și dorește să se apropie de părinții ei cât mai mult.

În ceea ce privește relația cu tatăl tău din serial, interpretat de Alexandru Papadopol, și relația cu tatăl tău din realitate — ce similitudini și ce diferențe ai remarcat?

Legătura asta puternică tată-fiică o regăsesc în ambele locuri, iar diferența am observat-o în felul în care este compusă legătura în sine. Eu îl consider pe tata un model și îl iubesc foarte mult. E o iubire neverbalizată, pe care o apreciez pentru că știu că e acolo. În serial, ce o doare cel mai mult pe Maria este faptul că simte că tatăl ei uită de ea, dar personajul meu e foarte iertător, tocmai poate din dorința de a-l aduce mai aproape de ea. Atât în viața mea, cât și în a ei, relația cu tatăl este foarte importantă și strânsă.

Două lucruri pe care le-ai învățat de la tatăl Mariei și alte două de la tatăl tău, din realitate? Și două lucruri pe care ai vrea să le faci altfel, din universul ambilor?

Pentru tatăl din serial, familia este foarte importantă, deși nu era întotdeauna prezent fizic. Mai degrabă nu știe cum să arate asta. Maria încearcă subtil să repare această distanțare și să se apropie de părinții ei. Asta e ceva de luat cu mine și-n viața mea. De la tatăl meu am învățat că trebuie să fii sincer și dedicat lucrurilor pe care ți le dorești. M-a crescut în așa fel încât să-mi asum tot ceea ce fac. Toate cu o doză de iubire foarte subtilă și sinceră. În raport cu ce m-a învățat tatăl meu, încerc să lucrez să capăt o libertate și o relaxare mai mare în ceea ce fac, iar față de relația pe care o am cu tatăl din serial, am învățat că e important să asculți ce are de spus celălalt, oricât de „ciudat” ar fi adevărul lui.

Maruca Băiașu
Maruca Băiașu, secvență „Bani Negri”

Despre relația Mariei cu mama ei, ce ne poți spune, care sunt provocările celor două?

Pare că nu comunică suficient, că nu pot ajunge la un numitor comun, dar apare un moment când există o apropiere care le face pe cele două să se alieze. Mama îi spune Mariei că e acolo pentru ea, iar asta, cred eu, era ceva de care personajul meu avea mare nevoie.

De ce crezi că adolescenții au mereu dreptate? Aceasta este una dintre trăsăturile personajului pe care îl interpretezi în Bani negri și o trăsătură general valabilă a adolescenței.

Eu nu cred că adolescenții au mereu dreptate. E vorba poate despre o nevoie de afirmare către care mulți tânjesc, de o nevoie de a se face auziți. Nici Maria nu a făcut neapărat ceva nebunesc pentru a demonstra un lucru, ci mai degrabă a avut un plan bine pus la punct, evident construit cum a simțit ea, dar foarte corect și susținut. Dar așa e… uneori, ca adolescent, ai senzația că totul se învârte în jurul tău și că universul s-a hotărât să-ți pună piedici. În schimb, experiențele astea lasă spațiu pentru a te maturiza.

O altă teorie general valabilă raportată la adolescență este aceea că este o perioadă extrem de dificilă. Ce ai face altfel dacă ai putea să te întorci în perioada adolescenței? 

Pfff, în liceu eram foarte impulsivă în decizii și nu mă gândeam la repercusiuni, mă aruncam cu capul înainte. În același timp, nu aș schimba nimic, pentru că toate lucrurile prin care am trecut m-au format. E o perioada dificilă pentru că începi să te descoperi pe tine, iei contact cu experiențe noi precum îndrăgostiri, prietenii, grupuri de oameni, aparențe etc.

Ai judecat-o vreodată pe Maria, în timpul filmărilor?

Nu, nu judec niciodată personajul. Îl apăr și fac tot ce-mi stă în putință să-l aduc la forma care îi este prescrisă.

Cum evoluează personajul tău de-a lungul timpului, ce provocări ai întâmpinat alături de el?

Maria are o evoluție foarte frumoasă și complexă; la început e timidă, dar determinată. Apoi se lovește de realitate și are loc o schimbare foarte mare, se maturizează, privește altfel lucrurile. Ce am învățat de la ea este dedicarea și credința pe care o are față de proiectul ei: ceasul balcanic. 

Cum ai interiorizat decizia de a-ți tunde părul pentru serial? Ai un păr foarte frumos, din câte am citit, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care  regizorul Daniel Sandu a vrut neapărat să vii la casting…

Acum aflu și eu despre interesul lui Daniel față de părul meu (râde). Nu am avut o problemă cu faptul că a trebuit să mă tund, pentru că era foarte important proiectul pentru mine, dar recunosc, a fost o schimbare bruscă. Ulterior nu a fost dificil să mă obișnuiesc pentru că am găsit tot felul de variante să-l prind și l-am aranjat cât să îmi stea bine și să nu mă incomodeze. Am avut gândul să-l tund pe tot, dar nu s-a concretizat. Cu siguranță, în viitor, voi face mișcarea.

Care e lucrul cel mai de preț cu care ai rămas în urma experienței cu regizorul Daniel Sandu?

Armonia echipei dă tonul unei filmări de excepție. Când toată lumea se unește și lucrează la unison, iese ceva unic și frumos. Daniel are această abilitate.

Maruca Băiașu
Maruca Băiașu și Alexandru Papadopol

Când ai jucat în primul tău lungmetraj, Scurtcircuit, aveai doar 15 ani. Cât de multe s-au schimbat de atunci până-n prezent în viața ta?

Foarte multe. La 15 ani, vestea a fost una surprinzătoare pentru mine. Nu știam exact ce însemnau experiențele prin care a trecut personajul meu de atunci, eram foarte mică. Am descoperit, în schimb, că meseria asta îmi place foarte mult și este ceea ce-mi doresc să fac în viitor.

Ai mărturisit că ești mai atrasă de lumea filmului decât de cea a teatrului, deși cu teatru ai început să te manifești în lumea artistică. De ce te atrage mai mult cinematografia?

La film simt că mă pot apropia cu mai multă ușurință de realitate, mi se pare mai personal. Dacă trebuie să filmez o secvență la mare, voi fi la mare, în apă, pe nisip. Sunt totodată lucruri foarte diferite, și cineva mi-a spus la un moment dat că „meseria se învață pe scândură”. Eu sunt încă la început. Totuși, și pe scenă e ceva foarte special și acolo ori faci bine, ori încerci la următoarea reprezentație (râde).

Ești o actriță tânără, care începe să fie deja foarte cunoscută. Cum resimți asta în România, mai ales în zilele acestea stranii pe care le trăim?

Nu resimt asta încă. Simt că sunt la început de drum și mai am foarte mult de muncă. Cred că cel mai bun lucru pe care-l putem face în perioada asta e să încercăm să ne adaptăm și să make the best out of it, atât cât se poate.

Citește și: Sebastian Dobrincu: cel mai tânăr lider al generației sale

Care crezi că sunt cele mai pregnante probleme ale tinerilor artiști din România, în 2020? Și ce ai schimba în acest sens?

Sunt foarte mulți oameni talentați care nu au ocazia să arate ce pot. Sunt foarte mulți oameni care joacă în teatre independente, de exemplu, și cărora li s-a luat șansa să continue să profeseze. Sunt foarte mulți actori care termină facultatea și nu își găsesc de lucru. Și nu numai în domeniul nostru. E un timp în care suntem bombardați de Social Media, trenduri și foarte mulți adolescenți se lasă conduși de ce li se servește. E un cumul de informații și idei pe care nu mai au puterea să le gestioneze. Aș încuraja spiritul liber și experiențele care îți vor oferi ceva și te vor forma; din care poți învăța ceva, chiar dacă greșești. Convențiile de pe internet sunt foarte dăunătoare și trebuie să înveți să fii selectiv și să expui lucrurile pe care le vrei expuse prin propriile tale filtre și în felul tău. E foarte ok să fii diferit. 

Ai avut o copilărie fericită? Ai urmat cursuri de pictură, sculptură, pian. Cum te raportezi în prezent la toate aceste pasiuni?

Da. Toată copilăria m-am jucat cu sora mea și eram un copil zâmbăreț și glumeț. Toate lecțiile de pictură, pian etc. au avut o influență foarte pregnantă și plăcută asupra mea; chiar și vizita la un muzeu sau plimbările pe străzile ascunse ale unui oraș necunoscut mă relaxează și mă binedispun. Au un efect terapeutic și-mi dau o stare de bine. Când fac un colaj sau când dansez în fața oglinzii cu căștile în urechi iarăși mă simt liberă. Toate lecțiile pe care le-am avut în domeniul artei își fac simțită prezența în activitățile mele.

Maruca Băiașu
Maruca Băiașu; FOTO: Delia Stirbu

Între comedie — dramă — horror, ce ai alege, dacă ai avea doar o opțiune, și de ce?

Nu știu; eu sunt deschisă către orice proiect care îmi stârnește o emoție plăcută, de pe urma căruia am ce învăța și am ce lua cu mine în viitor.

De unde Instagram: @cubesssss — cum te reprezintă? Și ce relație ai cu Social Media?

Multă lume mă întreabă de unde vine @cubessss. Este ceva ce am ales să țin doar pentru mine. Nici măcar prietenii mei nu știu, nici iubitul meu, nici sora mea (râde). Singurul hint pe care pot să vi-l dau este Nichita Stănescu. Legat de Social Media, îmi place să nu mă iau în serios și să mă prostesc.

Crezi că pentru orice meserie, mai ales una vocațională, cum este a ta, există un preț care trebuie plătit?

Pai, sunt rasă pe jumătate de cap (râde). Glumesc. Trebuie să fii foarte puternic, să ai încredere în tine și să nu te lași doborât. Parcursul oricărei persoane din meseria asta nu este unul perfect; o să existe descurajări din partea altora, dar este important să îți menții respectul și curajul față de meserie.

Ți-ai dori să joci pentru filme/ regizori din altă țară? Ai anumite preferințe?

Sigur, îmi doresc foarte tare. Un actor pe care îl apreciez foarte mult este Javier Bardem și mi s-ar părea un vis să fiu alături de el pe set. Biutiful este filmul care m-a făcut să mă îndrăgostesc de el. Orice proiect din străinătate ar însemna o experiență în plus și o bucurie pentru mine. 

Vei merge la vot? Dacă da, de ce îi sfătuiești și pe ceilalți să o facă?

Merg la vot și îi sfătuiesc pe toți să meargă, pentru că este singurul instrument prin care poți alege cine te va reprezenta.

Pentru 2021, ce îți dorești să ți se îndeplinească/ pe plan personal și profesional?

În plan personal, îmi doresc să mă deschid mai mult, să petrec mai mult timp cu cei dragi mie, să râd, să fiu veselă și simpatică. Pe plan profesional, îmi doresc să am ocazia să lucrez cât mai mult și să experimentez cu cât mai mult proiecte. Și să ne uităm cu toții la Bani negri (pentru zile albe), haha. 

Citește și: Andreea Gavriliu – spectacole în pandemie

FOTO: Delia Stirbu, Andrei Runcanu, Adi Marineci

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.