TIFF 2010 – Noutati la editia 9

By  | 

Si pentru ca de la o editie la alta, programul TIFF-ului a fost pe cat de variat, pe atat de satisfacator pentru publicul indragostit de filme de calitate, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a dezvaluit cateva titluri pentru care editia din acest an a TIFF-ului va fi de neratat.

In deschiderea festivalului, care va avea loc, in premiera, in Piata Unirii din Cluj Napoca, va fi proiectat cel mai recent film al lui Fatih Akin, „Soul Kitchen”, o comedie savuroasa premiata la Festivalul de la Venetia din 2009 cu Premiul special al juriului. Filmul spune povestea unui proprietar de restaurant pe nume Zinos, ale carui aventuri si probleme vor incanta spectatorii timp de aproape 100 de minute.

Castigator a doua premii Oscar pentru „Cel mai bun scenariu adaptat”, respectiv pentru „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, si distins cu alte 65 de trofee, printre care si „Marele Premiu” la Festivalul de la Sundance, „Precious: Based on the Novel Push by Sapphire„, in regia lui Lee Daniels, este in mod clar, unul dintre cele mai asteptate filme de la TIFF. O drama emotionanta si tulburatoare despre viata lui Claireece Precious Jones, o adolescenta analfabeta, cu numeroase probleme, care incearca sa-si schimbe radical viata dupa ce toate usile i-au fost inchise.

Un alt highlight al acestei editii este si controversatul „Videocracy”, in regia lui Erik Gandini, inclus in programul de documentare prezentat de partenerul de traditie al festivalului, HBO Romania. Continuand modelul implementat cu succes din 2009, prin proiecţia filmului „Il Divo”, in 2010, „Videocracy” va fi titlul pe baza caruia o serie de invitati ai festivalului, politicieni, profesionisti din industria cinematografica si publicul clujean, vor dezbate tema „Film si Politica”. Documentarul, o productie suedeza, prezinta intr-un mod original si provocator impactul pe care anumite canale media, dominate de Silviu Berlusconi, l-au exercitat asupra populatiei italiene in ultimii 30 de ani.

Lista de filme prezente la TIFF 2010 continua cu titluri hit precum:

  • „Submarino”, in regia lui Thomas Vinterberg, prezentat in competitie la Festivalul de la Berlin 2010,
  • drama „Hadewijch”, a controversatului regizor francez Bruno Dumont,
  • „Io sono l’amore”, o tragica si coplesitoare poveste de dragoste regizata de Luca Guadagnino, cu Tilda Swinton in rolul principal,
  • „How I Ended this Summer”, in regia lui Aleksei Popogrebsky, rasfatat la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Argint pentru Cea mai buna interpretare masculina, respectiv pentru Contributie artistica deosebita,
  • Mother”, al coreeanului Joon-ho Bong, prezent la una dintre editiile anterioare ale TIFF-ului cu filmul „The Host”, si „Revolucion”, o colectie de scurtmetraje despre revolutia mexicana de acum 100 de ani, asa cum este ea vazuta in ziua de azi de zece cineasti tineri. La aceasta productie mexicana semneaza regia, printre altii, actorii Gael García Bernal si Diego Luna, si regizorii Fernando Eimbcke („Lake Tahoe” la TIFF 2008) si Amat Escalante.
  • Nu in ultimul rand, publicul va putea viziona „J’ai tue ma mere”, debutul aclamat al unui tanar regizor de numai 19 ani pe nume Xavier Dolan. Filmul a fost recompensat cu nu mai putin de 19 trofee, dintre care trei obtinute la Festivalul de la Cannes in 2009.

Cinefilii clujeni se vor putea bucura de toate aceste productii, si nu numai, in deja traditionalele cinematografe ale festivalului, Republica, Arta si Victoria. De asemenea, vor mai gazdui proiectii pentru publicul dornic de filme si Cinema City, Piata Unirii, Echinox, Taverna, Teatrul National, precum si cel mai recent spatiu expozitional din Cluj, Fabrica de Pensule. Proiectiile in regim Drive-In din parcarea Iulius Mall, populare in editiile precedente ale TIFF-ului, vor fi reluate si in 2010, in perioada 28-30 mai.

In 2010, la Festival au fost inscrise 342 de filme, dintre care 56 sunt productii romanesti (11 lungmetraje si 45 scurt-metraje).

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *