Talentatul domn Damon

By  | 

Un copil care…

…n-are niciun artist in familie, nimeni care sa-i insufle dorinta de a juca! Totusi, e posibil ca prietenul sau din copilarie, Ben Affleck, sa-i fi “transmis” pasiunea pentru scena. La scoala unde a invatat, Cambridge Rindge and Latin School, Matt a jucat in cateva piese de teatru. Mai tarziu, a intrat la Harvard, insa a preferat cariera artistica in locul studiilor.

In cele din urma, a abandonat scoala in favoarea unui rol la Los Angeles, in “Geronimo: An American Legend“. Inainte de marele rol insa, Damon a mai figurat in cateva distributii, printre care cea din “Mystic Pizza“, unde nu a avut decat o singura replica. A inteles ca arta cere sacrificii, asa ca pentru rolul din “Courage Under Fire“, Matt a slabit (la cererea producatorilor) 18 kilograme in nici trei luni, ceea ce poate fi extrem de periculos, fapt constientizat si de tanarul actor.

Lovitura norocoasa

Doi prieteni – Damon si Affleck – se pun pe treaba si scriu un scenariu de film despre un geniu in ale matematicii. Probabil ca se intampla des! Ceea ce nu-i reuseste oricui insa, este ca scenariul sa fie aprobat de Rob Reiner, William Goldman si Kevin Smith.

Dupa mici schimbari operate la sugestia celor trei autoritati in domeniu, scenariul se materializeaza in productia “Good Will Hunting“, care reuseste sa fie de noua ori nominalizata la premiile Academiei, iar Matt si Ben se aleg cu un Oscar pentru “Cel mai bun scenariu”. Dar premiile nu se opresc aici; Damon este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor, chiar in filmul al carui scenariu il semneaza!

Superlative

Numele lui Damon e mereu asociat cu “cel mai…”, ceea ce-l propulseaza in randul artistilor de succes de la Hollywood, cu toate ca, spre deosebire de alte vedete care s-au “antrenat” din frageda pruncie pentru o cariera artistica, el a facut cunostinta cu filmul abia la majorat.

Oscarul a fost doar inceputul! Spielberg l-a distribuit imediat in “Saving Private Ryan“, rolul din “Talentatul Domn Ripley” i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur, apoi s-a alaturat grupului de “soc” din Ocean’s, unde a ramas pana la capat. Nu doar filmul i-a adus satisfactii lui Matt; el s-a numarat multa vreme printre cei mai “productivi” 25 de actori de la Hollywood.

Recent a fost declarat “Cel mai Profitabil Actor” (de catre revista Forbes), cu mult mai bun decat Tom Cruise sau Tom Hanks. Pentru fiecare dolar investit in filmele in care apare Damon, s-au incasat… 29, adica de atatea ori s-a multiplicat profitul. Anul acesta, i-a fost confirmat potentialul, odata cu titlul “Barbatul Anului”, in cadrul ceremoniei Guys Awards de la Los Angeles, dar si a premiului acordat pentru “Cel mai Bun… Bataus”, in rolul lui Bourne. Revista People i-a decernat in 2007 titlul de “Cel mai Sexy Barbat in Viata”.

Filantropul

E de asteptat ca un actor de succes cum este Matt sa se implice in actiuni caritabile sau de responsabilizare. Recent, Damon s-a alaturat campaniei Clinton Global Initiative pentru a vorbi despre H2O Africa, proiectul sau. Matt s-a dedicat organizatiei Global Water Challenge, care contribuie la furnizarea de apa curata in zonele de pe glob cu populatie extrem de saraca.

Dupa cum declara chiar Matt, aceasta misiune este extrem de apropiata de sufletul sau, deoarece caritatea este pentru el mai importanta ca niciodata. Este implicat, alaturi de George Clooney si Brad Pitt, in campania ONE, ce lupta impotriva SIDA si a saraciei in tarile subdezvoltate. Este si membru al GreenDimes.com, o companie care incearca sa reduca tonele de hartie irosita zilnic pentru materialele promotionale din cutiile postale.

Familistul

Ca orice sex-simbol care se respecta, Damon a avut relatii cu multe actrite de top: Wynona Rider, Minnie Driver (de care a anuntat ca se desparte in cadrul unei emisiuni a lui Oprah), se pare ca nu a omis-o nici pe Eva Mendes (desi nici unul nu a confirmat).

Depasind criza de 30 de ani, Damon o intalneste in 2005 pe Luciana-Bozan Baroso. Nu era nici actrita, nici femeie de afaceri si nici macar supermodel. Era o chelnerita din Miami, cu un copil pe care Matt l-a indragit numaidecat. Dupa nici un an de la casatorie, apare si primul lui copil, o fetita pe nume Isabella, in 2008 acesta, in august, cea de-a doua fetita, Gia Zavala.

E un tata sever si o stie: “Acasa mi-au dat si o porecla. Mi se spune Red Alert. Daca vreunul din copii se apropie de ceva periculos, imediat ii spun: «Atentie, ai grija!».

Viitorul suna… ocupat!

Programul lui Matt pare extrem de incarcat in anii ce urmeaza; lista de filme in care-l vom vedea e foarte generoasa, dovada ca stie sa-si organizeze timpul intre familie, acte de caritate si film.

Ii vom admira prestatia in nu mai putin de sase productii: “Margaret” (2009), “The Informant” (2009), “Green Zone” (2009), “The Human Factor” (2009), “The Fighter” (2009) si “Untitled Jason Bourne Project” (2010).

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *