Shia LaBeouf, fiul lui Indiana Jones

By  | 

In familie

Parintii lui Shia nu erau deloc straini de viata artistica: mama lui, Shayna, a fost dansatoare si balerina, pentru ca mai tirziu sa renunte la scena pentru… creion, trecind la design vestimentar si creatie de bijuterii. Tatal, Jeffrey Craig, veteran al razboiului din Vietnam, a schimbat job dupa job si n-a ocolit nici el scena (a lucrat ca mim la circ si a fost clovn de rodeo).

Bunica din partea mamei a fost actrita de comedie, iar cea pe linie paterna era poeta. Shia spune ca n-a fost atras de lumea artistica; s-a facut actor din necesitate, dupa cum declara chiar el, familia lui neavind de niciunele.

Insa, la virsta de 3 ani, el “performa” pentru parintii lui, iar la 11 ani avea deja un… agent! La 21 de ani, Shia are o reputatie pe care alti actori o capata dupa ani buni de munca si multa-multa stradanie.

Tentatiile vietii

Familia din care provine nu e nici pe departe una clasic americana: isi descrie parintii numindu-i “hipioti”, iar despre tatal sau spune ca era un tip dur, dintr-o “specie” foarte diferita. El cultiva canabis, iar pe cind Shia avea 10 ani, fumau impreuna marijuana.

Atractia pentru droguri a facut din tatal sau un dependent de heroina, motiv pentru care a si fost, mai tirziu, internat intr-o clinica de dezintoxicare. Relatia parintilor sai s-a destramat apoi, copilul fiind crescut de sarmana sa mama, care l-a intretinut din vinzarea de textile si brose.

10 ani…

Cind ai 20 si ceva de ani nu prea poti vorbi de cariera decit la viitor! Insa Shia poate, fiinca are aproape 10 ani in bransa, cu peste 20 de roluri in productii foarte cunoscute: “Dosarele X”, “Spitalul de urgenta”, “Ingerii lui Charlie”, “Tantalaul si gogomanul”, “Eu robotul”, “Constantine”, “Transformers” sau personajul Mutt Williams in cea mai recenta premiera: “Indiana Jones 4 – Regatul Craniului de Cristal”. Este detinatorul a 2 premii: Bafta pentru un actor in plin proces de afirmare (2008) si un Emmy pentru rolul copilului din Even Stevens (2003).

Prin forte proprii

Putini adolescenti de 18 ani au propriul apartament. Este foarte apropiat de ambii parinti, e un sportiv infocat si e dependent de filme. Si-a ales drept idoli actori celebri precum Dustin Hoffman, Jon Voight, Jodie Foster sau John Turturro – care il apreciaza si ei foarte mult, alaturi de Spielberg, care considera ca baiatul “are ce-i trebuie”.

Shia e hotarit sa priveasca cu seriozitate actoria: “In cluburi, oamenii stau in picioare, se imbata si se prostesc. Primesc multe invitatii, dar petrecerile nu m-au atras niciodata. Tata a fost dependent de droguri. A fost greu sa-l vad cum incearca sa se refaca. Aveam doar 11 ani”.

Iata ca incercarile la care viata l-a supus i-au furnizat citeva lectii. Iar nesansa de a se afla in locul nepotrivit l-a mai expus unor intimplari marcante: anul trecut, el a fost arestat pentru incalcarea proprietatii private (acuzatiile au fost apoi retrase), iar anul acesta, in martie, a primit o amenda pentru ca a fumat intr-un loc nepermis.

Celebritatea…

Statutul de vedeta vine la pachet cu o multime de lucruri ciudate. Esti recunoscut pe strada si poti aparea in presa oricind, fara sa fi facut mare lucru. Pe Shia, insa, altceva il mira: “Oamenii presupun ca devenim cei mai buni prieteni in mod automat”, ceea ce nu i se pare chiar un lucru rau.

In ceea ce priveste imaginea sa, e clar ca Shia tine mortis sa se afirme prin meseria sa: “Vreau ca publicul meu sa ma cunoasca prin munca mea, nu datorita celei cu care ies, din cauza drogurilor sau pentru ca frecventez anumite cluburi”.

Provocarile

Ii plac la nebunie si nu se da in laturi de la nimic, cu conditia sa o faca din placere. Pentru “Transformers” a trebuit sa “stapineasca” o gramada de lucruri precum condusul motocicletei, lupta cu spada sau cu cutitele. S-a pregatit timp de 4 luni si jumatate.

Mai greu, insa, i-a fost sa ia lectii de pilotat elicopterul cu Harrison Ford, motiv pentru care a intrerupt cursul. Cu toate ca multi il iau foarte in serios in ceea ce priveste filmele de actiune, Shia spune ca va face filme la care i-ar placea lui sa se uite. “Nu e niciun fel de strategie, nu mi se pare ca imi planific cariera. Oportunitatile se ivesc, le accepti, asa ca, uneori, ajungi sa faci totul dupa ureche.”

Perechea ideala

Intrebat ce anume apreciaza cel mai mult la o femeie, LaBeouf a raspuns: “Cineva care ma intriga, care poate sa-mi

“Nu poti sa-ti rascumperi respectul si nici cariera. Le primesti o data in viata. Eu nu vreau sa le ratez.” Shia LaBeouf

spuna o poveste pe care sa n-o mai fi auzit vreodata. Si frumusetea conteaza intr-o oarecare masura, dar nu e de durata”. Sa fie aceste vorbe un mesaj subliminal pentru modelul Lauren Hastings, cea despre care se spune ca ar fi iubita actorului? Vom afla asta la momentul potrivit!

Despre detinerea controlului intr-o relatie, Shia pledeaza pentru egalitate: “Am avut o relatie pina acum, si fiecare dintre noi purta cite un crac de pantalon!”. Intr-un interviu acordat People.com, Shia a recunoscut faptul ca nu a trecut usor peste relatia cu fosta sa iubita China Brezner, dar: “Nu poti rezista intr-o relatie atunci cint lucrurile devin prea serioase sau te depasesc. Am avut o relatie de 3 ani. Ce se intimpla dupa trei ani? Trebuie sa te gindesti la alte lucruri, iar eu sint prea tinar sa fac asta”.

Un romantic

Ei bine, da! si o recunoaste: “Imi plac dulcegariile si senzatia pe care o ai atunci cind faci chestiile astea: plimbarile pe plaja, faptul ca ne tinem de mina”. Cit despre ce anume se intimpla la intilniri: “Mincam micul dejun, mergem la o librarie, la bungee-jumping!”.

Ba mai mult, el chiar tine sa o impresioneze cu adevarat pe cea cu care iese: “Multi barbati isi duc partenenrele la cina sau la film, dar mie-mi place sa fiu spontan. Cred ca multe fete se asteapta la mai multa aventura si distractie”. Nu putem decit sa-i dam dreptate!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *