Sectiunea Un Certain Regard, dominata de romani, include cele mai bune filme de la Cannes

By  | 

Potrivit Variety, „renasterea cinematografica a Romaniei – impreuna cu «Aurora», de Cristi Puiu – a adus o confirmare a suspiciunilor ca sectiunea Un Certain Regard va umbri competitia oficiala”. In aceasta sectiune, alaturi de Puiu mai concureaza Radu Muntean, cu filmul „Marti, dupa Craciun”.

Village Voice subtitreaza articolul in care apreciaza ca filmele din competitia oficiala de la Cannes sunt sterse: „Competitia nu este incrancenata, dar romanii sunt”. Tot Village Voice califica filmele romanesti din sectiunea de pe Croazeta, „Aurora” de Cristi Puiu si „Marti, dupa Craciun” de Radu Muntean, ca fiind „nestemate” ale competitiei.

„Noua cinematografie romaneasca (…) este una care este creata cu cadre lungi si pe jocul actorilor. Lasand la o parte virtuozitatea actorilor, triumful unor filme precum «4 luni, 3 saptamani si 2 zile» (de Cristian Mungiu, n.r.) si «Politist, adjectiv» (de Corneliu Porumboiu, n.r.) a fost chiar rezultatul acestor tehnici care creeaza o tensiune narativa”, scrie Village Voice.

Analizand filmul lui Radu Muntean, Village Voice apreciaza ca daca „Marti, dupa Craciun” ar fi fost in competitia principala a festivalului, Mirela Oprisor ar fi primit premiul pentru interpretare feminina. „Daca «Marti, dupa Craciun» sintetizeaza ce a castigat filmul romanesc in ultimii ani, imbinand o poveste obisnuita cu o tensiune neobisnuita, «Aurora» duce stilul romanesc pe un teritoriu cu totul nou”, scrie Village Voice, adaugand ca filmul este „un test pentru admiratorii filmului lui Puiu «Moartea domnului Lazarescu»” si „o poveste despre o crima in care identitatea criminalului este cunoscuta, dar motivele din spatele crimelor, nu”.

„Premisa filmului se bazeaza pe absurdul situatiilor, desi doar ocazional si actiunea este, in mod ciudat, amuzanta”, scrie Village Voice, care il descrie pe Viorel, personajul interpretat de Puiu, ca avand potentialul lui Travis Brickle (Robert de Niro), personajul principal din „Taxi Driver”, de Martin Scorsese.

Si AFP dedica un material amplu filmelor est-europene din sectiunea Un Certain Regard, unde Puiu si Muntean sunt cap de afis.

„Romania are o reprezentare puternica la Cannes, cu subiecte puternice si abordari lungi ale acestora”, scrie agentia franceza, vorbind si despre proiectul lui Andrei Ujica, „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, rezultata din montajul materialelor de arhiva despre dictator. Regizorul de 58 de ani, al carui film a fost proiectat in afara competitiei, a spus ca nu a vrut sa faca un documentar despre Ceausescu. „Cred ca putem sa ne apropiem mai mult de evenimentele istorice prin mijloacele artistice”, a spus acesta.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *