Radu Jude a castigat Ursul de Argint la Berlin

By  | 

Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a avut loc sâmbătă seară, iar „Aferim!”, regizat de Radu Jude, a fost singurul film românesc ce a participat anul acesta la concurs. Drama istorică a avut premiera mondială miercuri la Berlinale Palast şi a fost foarte bine primită de către public. 

Povestea îl urmăreşte pe Costandin, un zapciu din secolul 19, care primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său adolescent Ion şi aghiotantul său Ghiţă.

Din distribuţie fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

După ce a primit trofelul pentru Cea mai bună regie, Radu Jude a declarat că „Ursul de Argint obţinut la Festivalul Internaţional de la Berlin înseamnă o distribuire mai bună a lungmetrajului în Romania şi în străinătate, dar şi o şansă ca acesta să fie mult mai vizionat”. El a adăugat: „Cred că este important ca cineaştii aflaţi la debut şi cineaştii tineri care se luptă să debuteze să aibă o şansă să-si faca filme, în primul rând.

Celălalt trofeu important al festivalului este Ursul de Aur, care a ajuns anul acesta la „Taxi”, în regia lui Jafar Panahi. 

Ultima dată când un film românesc a ajuns în competiţia oficială a Festivalului a fost acum doi ani, când drama „Poziţia copilului” a câştigat Ursul de Aur.

Regizorul Radu Jude are doar 37 de ani şi este originar din Bucureşti. După trei scurtmetraje, în 2009 a apărut drama „Cea mai fericită fată din lume”, căreia i-au urmat două alte lungmetraje şi două scurtmetraje.

Filmul „Aferim!” va avea premiera în România pe 13 martie 2015.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *