"Cautare/Quest", regizat de Ionut, Piturescu – selectat la Cannes

By  | 

Produs anul trecut, la Sibiel, de Aristoteles Workshop, un program anual de training, dezvoltare si productie de film documentar, scurtmetrajul este despre doua personaje din Muntii Apuseni care calatoresc cu o caruta cu coviltir prin Campia Transilvaniei, dupa cum povesteste regizorul.

„Scurtmetrajul este despre doua personaje din Muntii Apuseni care calatoresc cu o caruta cu coviltir prin Campia Transilvaniei”, povesteste regizorul Ionut Piturescu. „Intr-o seara, pe cand treceam cu masina cu mare viteza, vad caruta, pe o alee dintr-un sat… M-am intors din drum si am incercat sa ma integrez in activitatea celor doi batrani, prefacandu-ma ca fac fotografii, desi nu mai era lumina pentru asa ceva”, isi aminteste Ionut momentul in care a inceput, de fapt, realizarea filmului.

„Timp de opt sau noua zile, a avut loc o cursa ca in «Sherlock Holmes». Ei apareau si dispareau in diferite sate, uneori ii gaseam seara si nu puteam filma. Am incercat sa le lasam un telefon mobil, dar nu stiau sa-l utilizeze, deci nu ne-a ajutat prea mult”, povesteste Ionut Piturescu.

„Cautare/ Quest” este un film despre doi prieteni care au o caruta, drept casa, si un cal, drept tovaras. Traiesc simplu, fara lucruri impovaratoare, nu duc cu ei nici macar un ceas. Dar inca mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic. Fara sa se potriveasca locurilor prin care calatoresc, dispretuiti, priceputi la lucruri de care nu prea mai e nevoie in societatea de azi, ei cauta sensuri. Sau lipsa lor.” (din catalogul „Quinzaine des Réalisateurs”, Cannes, 2010).

Filmarile au inceput pe 7 septembrie si au durat patru zile si jumatate. Alaturi de Piturescu, care a participat si in calitate de monteur si de director de imagine, la „Cautare/ Quest” au mai lucrat trei persoane: Adrianna Dunin-Wasowicz (Polonia) s-a ocupat de imagine, Bogdan Palici, de coordonarea productiei si de sunet, si Vlad Voinescu, de sunet in post-productie.

La categoria lungmetraj a sectiunii Quinzaine des Réalisateurs au fost alese 22 de productii, dintre care jumatate concureaza pentru premiul Caméra d’Or.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *