Profil de artist: Amy MacDonald

By  | 

Amy Macdonald s-a nascut in Bishopbriggs, Glasgow, pe 25 august 1987. La varsta de 12 ani a cumparat albumul Travis, “The man who”, cu bani primiti de la bunica si a fost intr-atat de impresionata ca a luat chitarile tatalui sau si s-a apucat sa invete singura, folosindu-se doar de partituri luate de pe Internet si de urechea sa muzicala.

La 15 ani deja canta pe scena si are un gig la Starbucks-ul local. Cantecul “This is the life” l-a scris dupa ce a fost la un concert Babyshambles si a petrecut restul serii cu prietenii cantand cantece la chitara, iar la sfarsit a realizat ca this is the life. Dupa ce a intrat la facultate si-a luat un an de pauza in care sa se dedice muzicii si a inceput sa trimita demo-uri la casele de discuri.

La scurt timp a starnit atentia producatorului Pete Wilkinson de la Melodramatic Records, care a ajutat-o sa isi imbunatateasca materialul discografic si impreuna cu care a compus un cantec, “L.A.”

Dupa ce ii asculti cantecele care incearca sa mascheze cumva prin chitara acustica valentele de pop-rock, atunci nu te mai miri deloc cand afli care sunt influentele ei muzicale, Travis, Razorlight, The Killers, The Libertines, The Verve si Oasis. Cantecele ei te pun in picioare si nu te lasa sa te odihnesti cu ritmurile lor alerte si tineresti.

Amy Macdonald canta despre viata, fara a se agata de depresii si fara a sari in sus de bucurie cum ca totul e roz. Este sincera si directa si iti vorbeste despre ea la fel de bine cum ti-ar vorbi despre tine. Si atunci cand aduce un tribut in Barrowland Ballroom, stii foarte bine ca este un cantec despre petrecerile la care ai fost si tu.

Albumul de debut al lui Amy Macdonald este “This is the life” si a fost lansat in iulie 2007. Timp de 5 saptamani a stat in Top Ten UK Official Album Chart si a fost vandut in peste 500.000 de copii. Albumul contine 10 piese care au fost scrise toate de catre Amy, o singura piesa, numarul 8, fiind scrisa impreuna cu Pete Wilkinson, producatorul albumului.

Albumul are un sound pop-folk, cantat in stilul celor de la The Killers, foarte alert, zgomotos si puternic. Versurile nu au cum sa nu te atinga cumva. “Mr Rock& Roll” este un cantec de dragoste menit sa te faca sa zambesti si sa iti aduca aminte ca oricat de diferiti ar fi oameni, ei oricum se aseamana si viata este plina de finaluri fericite.

“This is the life” iti suna obsedant in minte cu “where you gonna go, where you gonna go, where you gonna sleep tonight?”, iar pe fundal se aude o chitara care canta un ritm latino de balada, care intra in constrast cu ritmul alert al refrenului.

“Poison Prince” este un cantec despre dezamagiri si despre crude treziri la realitate, acest print otravitor amageste prin indiferenta si atrage printr-o mincinoasa cunoastere pe naiva Amy.

The way you’re acting now, /Like you left that all behind. /You’ve given up, /You’ve given in, /And I’m a sucker of that kind.

Si cum il numeste pe Pete Doherty ca fiind o influenta puternica, de ce sa nu aiba un cantec care sa faca referire la talentatul rocker cu viata zbuciumata. “L.A.” este o alta piesa care este inspirata de idolii tinerei, de data aceasta find vorba de actorul Jake Gyllenhaal.

Ironica este si piesa “Footballer’s Wife”, in care Amy critica subiectele mondene in raport cu adevaratele staruri, Marilyn Monroe sau James Dean. Inceputul grav si versurile care cer o reintoarcere la vremuri vechi, adevarate rugaminti menite sa o scape de asa-zisele staruri actuale, sotiile de fotbalisti.

Amy canta despre vise si despre incredere, despre speranta si dorinta de a le indeplini. Desi nu o spune intr-un fel gingas, ci este vorba mai degraba despre un imbold primit ca o comanda, cantecele ei exprima forta incercarilor ei. Despre asta vorbeste in “Run” si in “A wish for something more”.

Probabil ca cel mai frumos cantec de pe album este “Let’s start a band”, un cantec care este o marturisire sincera a dorintelor lui Amy, acelea de a canta (intr-o trupa). La fel cum toti tinerii de varsta ei ar vrea sa faca, sa apuce o chitara, sa isi ia prietenii si sa schimbe focul de tabara pe o scena.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *