Poveștile adevărate din spatele unor melodii celebre

Uneori, e greu de determinat… ce a vrut să spună autorul”. Iată care sunt poveștile adevărate de la care a pornit inspirația pentru câteva dintre hiturile pe care le cunoaștem și le fredonăm cu toții.

We Will Rock You – Queen

Unul dintre cele mai măgulitoare gesturi ale fanilor față de un artist este ca aceștia să cânte piesele alături de el la concertele live. Membrii trupei Queen au avut parte de nenumărate experiențe de acest gen, concertele lor reunind sute de mii de fani care fredonau fiecare piesă alături de Freddie. Astfel, celebra piesă We Will Rock You, care și astăzi face lumea să izbucnească în cântec și dans încă de la primele acorduri, a fost compusă după un concert din 1977.

Brian May, unul dintre membrii trupei, a declarat într-un interviu că aceasta a fost răspunsul lor pentru o anume etapă din cariera trupei Publicul devenise o parte mai mare din show decât noi. Având asta în vedere, mie și lui Freddie ni s-a părut un experiment interesant să scriem o piesă gândită în mod intenționat pentru a fi cântată alături de fani”.

Don’t Stop Believin’ Journey

Inspirația pentru această piesă a venit de la o conversație telefonică pe care Jonathan Cain, clapetistul trupei, a avut-o cu tatăl său. La scurt timp după ce John s-a mutat în LA în căutarea faimei, a devenit descurajat. L-a întrebat pe tatăl lui dacă crede că ar trebui să se lase păgubaș și să se întoarcă acasă, însă acesta i-a spus Nu, nu, nu veni. Rămâi pe poziții. Nu-ți pierde speranța (Don’t stop believing).

Harder to Breathe

Ascultând versurile („You drain me dry and make me wonder why I’m even here” // „Is there anyone out there ‘cause it’s getting harder and harder to breathe”), ai putea crede că piesa este despre o relație devenită toxică – mai ales în condițiile în care Adam Levine a declarat că întregul album Songs About Jane, este despre o fostă iubită a sa.

Însă melodia Harder to Breathe e singura excepție, fiind, de fapt, despre presiunea pe care casa de discuri o punea la vremea respectivă asupra trupei. Adam a dezvăluit pentru MTV News că atât el cât și ceilalți membri ai trupei erau foarte frustrați de cerințele record labelului lor înainte de lansarea albumului – Era al 11-lea ceas și ei mai voiau să adăugăm piese. Eram pe punctul de a ceda. Eram extrem de nervos. Au pus multă presiune pe noi pentru acel album, dar acum mă bucur că au făcut-o”.

Bad Blood – Taylor Swift

E un lucru bine știut (și despre care însăși artista glumește adesea) faptul că, după o despărțire, e foarte posibil ca Taylor să lanseze o piesă în care face referire la relația eșuată – vezi Style (despre Harry Styles), Forever and Always (despre Joe Jonas, care, apropo, s-a despărțit de ea printr-un apel telefonic de 25 de secunde), sau Dear John (despre John Mayer).

Însă Taylor nu are numai revenge songs dedicate bărbaților. Hitul Bad Blood este despre rivalitatea dintre ea și Katy Perry. Se pare că, într-un timp, s-a ajuns atât de departe încât Katy a vrut să saboteze un turneu al lui Taylor, încercând să îi fure angajații, oferindu-le salarii mai mari. Între timp, cele două artiste și-au rezolvat problemele, iar Katy a apărut în clipul lui Taylor pentru piesa You Need To Calm Down, în care cele două se îmbrățișează.

Uptown Girl – Billy Joel

Hitul lui Billy Joel, în clipul căruia apare supermodelul Christie Brinkley, este despre cum un băiat simplu se îndrăgostește de o fată din înalta societate. Au existat multe speculații legat de cine ar fi fost inspirația lui Billy atunci când a compus piesa, iar într-un interviu acordat lui Howard Stern, artistul a clarificat că versurile au fost, de fapt, inspirate de mai multe femei (ceea ce nu este de mirare, având în vedere faptul că era constant înconjurat de o mulțime dintre supermodelele vremii).

Printre sursele de inspirație se numără, într-adevăr, și Christie Brinkley, însă și un alt celebru model, Elle Macpherson, care era iubita lui Billy la vremea când acesta s-a apucat să compună piesa. Ulterior, Billy s-a căsătorit cu Christie, care apare în clipul piesei.

Je T’aime … Moi Non Plus – Serge Gainsbourg și Jane Birkin

Piesa Je T’aime … Moi Non Plus” a avut parte de numeroase coveruri, însă cea mai populară versiune este cea cântată de Serge Gainsbourg și Jane Birkin. Serge a compus piesa pentru Brigitte Bardot, care era la vremea aceea iubita sa, și care i-a cerut să îi compună cel mai frumos cântec de dragoste din toate timpurile”.

Rezultatul a fost o piesă cu referințe sexuale atât de îndrăznețe, încât a fost interzisă difuzarea ei la radio în mai multe țări. Ulterior, Gainsbourg a regizat un film erotic cu același nume.

Billie Jean – Michael Jackson

În piesa Billie Jean, Michael Jackson cântă versurile „Billie Jean is not my lover // She’s just a girl who claims that I am the one // But the kid is not my son”, iar fanii au speculat îndelung legat de identitatea femeii misterioase care susținea că are un copil cu artistul. Conform relatărilor sale, se întampla extrem de frecvent ca diverse femei necunscute să afirme asta atât legat de el, cât și legat de ceilalți membri ai trupei Jackson 5, înainte ca Michael să se lanseze pe cont propriu.

Fetele astea stăteau pe la ușile din spate ale localurilor și vânau relații cu membrii oricărei trupe care venea să cânte. Au existat multe Billie Jeans. Multe fete pe care le întâlneam susțineau că au un copil al cărui tată am fi fost eu sau unul dintre frații mei”.

Cu toate acestea, o femeie anume a inspirat piesa Billie Jean, conform spuselor lui J. Randy Taraborrelli, biograful lui Michael. Artistul a primit o scrisoare în 1981, de la o femeie care spunea că Michael ar fi tatăl unuia dintre gemenii săi. La fel ca în cazul altor scrisori de acest gen, din partea unor persoane pe care Michael nici măcar nu le întâlnise vreodată, a fost ignorată, însă spre deosebire de alte fane care renunțau după prima încercare eșuată, femeia în cauza a continuat să îl hărțuiască pe artist cu scrisori.

Una dintre ele a venit acompaniată de un colet ce conținea o fotografie a autoarei și un pistol, plus un set de instrucțiuni care indicau ca Michael să folosească pistolul pentru a se sinucide la o oră anume, când aceasta plănuia să se sinucidă la rândul ei, după ce urma să ucidă bebelușul lor”, astfel încât să fie cu toții reuniți pe lumea cealaltă”. Din fericire, nu a existat niciun incident tragic, femeia fiind internată la scurt timp după într-un spital de psihiatrie pentru a i se oferi ajutor specializat. Aceste episoade au fost însă extrem de stresante pentru Michael, care a suferit de coșmaruri o perioadă de timp după.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.