Oscar 2010: Cursa pentru cel mai bun regizor – James Cameron vs. Kathryn Bigelow

By  | 

In ultimii 60 de ani, doar de sase ori s-a intamplat ca premiantul Regizorilor sa nu primeasca si Oscarul. Deci sansele lui Bigelow cresc.

Iata care sunt cei cinci nominalizati la Premiile Oscar la categoria Cel mai bun regizor:

JAMES CAMERON („Avatar”)
Regizorul a adus pe marile ecrane povestea lui Jake, un veteran de razboi paralizat, adus impreuna cu alti pamanteni pe fascinanta planeta Pandora. Aceasta este locuita de o rasa umanoida, Na’vi, o veche civilizatie deloc incantata de oaspeti. Jake si semenii sai trebuie sa lupte pentru a-si gasi locul pe luxurianta Pandora si, intre timp, tanarul se indragosteste de Neytiri, o localnica.

Regizorul are in palmares trei Oscaruri, toate pentru filmul „Titanic” din 1997: cel mai bun regizor, cel mai bun montaj si cel mai bun film.

KATHRYN BIGELOW („The Hurt Locker”)
Filmul de razboi al lui Bigelow spune povestea unor soldati genisti americani care trebuie sa supravietuiasca intr-un oras in care orice localnic este un potential dusman si orice obiect o potentiala bomba.

Bigelow a luat deja premiul Sindicatului Regizorilor Americani, ceea ce o indica ca favorita la Oscaruri. Este prima nominalizare a regizoarei la premiile Academiei Americane de Film.

QUENTIN TARANTINO („Inglourious Basterds”)
In Franta ocupata de germani, Shosanna Dreyfus priveste neputincioasa cum familia ei este executata. Ea scapa si fuge la Paris unde-si creeaza o noua identitate. In alta parte a Europei, locotenentul Aldo Raine organizeaza un grup de soldati evrei pe care-i conduce intr-o campanie de razbunare impotriva nazistilor. „The Basterds” pornesc intr-o misiune al carei scop este lichidarea liderilor celui de-al treilea Reich.

Tarantino are in palmares un Oscar pentru scenariul filmului „Pulp Fiction”.

LEE DANIELS („Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire”)
Lee spune povestea impresionanta a unei tinere care vorbeste in numele tuturor minoritatilor din Harlem, tinand cont ca a fost abuzata, nu stie sa citeasca, e obeza si i s-au inchis toate usile in fata.

Este prima nominalizare a regizorului la Oscar.

JASON REITMAN („Up in the Air”)
Filmul prezinta povestea lui Ryan Bingham (George Clooney), un barbat care calatoreste cu avionul prin toata tara pentru a eficientiza companiile, in principal prin concedierea cat mai multor angajati.

Reitman a mai fost nominalizat la premiile oferite de Academia Americana de film in 2008, pentru regia filmului „Juno”.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *