Oana Tache: „Nu e „anti fashion” să fii soție și mamă”

Prind răsăritul în fiecare dimineață, ascult mai multă muzică decât am ascultat în ultimii doi ani, ies mai des decât o făceam și am o viață socială mult mai activă ca înainte — dacă e să număr toate vizitele la rude și întâlnirile cu prietenii din ultimul timp. Mă simt mai sexy și mai curajoasă ca oricând! Și ghici ce? Am născut acum o lună și jumătate! Cum se îmbină viața mea de antreprenor cu aceea de mamă, aflați mai jos.

Despre mine aș spune că „mănânc media pe pâine”. Radio, TV, digital. În faţa camerei și în spatele brandurilor. Sunt de mai bine de 25 ani în contact direct cu platformele internaţionale care inovează pentru generaţia tânără. Am întors pe toate părţile culisele a peste 20 de evenimente europene și am luat la întrebări peste 400 de artiști internaţionali.

Am făcut strategie și marketing și content pentru branduri premium și am câștigat premii locale și internaționale cu proiectele dezvoltate la propria mea casă de producție de content digital. Am fost primul Digital Host din România și sunt singurul influencer invitat în nenumărate rânduri la Parlamentul European. Am inspirat o întreagă generație MTV. Iar acum, în 2020… vorbesc despre primul meu copil, sarcină și ceea ce eu numesc „dynamic motherhood”!

De la „nunta-festival” la bebelușul
„made in Japan”

Am hotărât că nu mai vreau sa fiu „doar” VJ Oana de la MTV sau Oana Tache de la ProTV acum 5 ani, când mi-am deschis propria companie de producție de content digital, MediaLike. Apoi, m-am îndrăgostit de cel care mi-a arătat constelația lui Orion și după o vacanță în Lisabona am stabilit că ne căsătorim și facem o „nuntă-festival”. Am colindat împreună lumea-n lung și-n lat, mi-am bătut toate recordurile de festivaluri în doi ani și am ajuns la concluzia că e momentul să trecem la următorul nivel, ca familie. Nu ne-a ieșit din prima și nici din a doua.

Presiunea cauzată de stilul de viață al antreprenorului român ne-a facut să ne luăm o pauză de la cotidian și să plecăm într-o nouă vacanță la capătul lumii, în Japonia și să încercăm să ne relaxăm atât de tare încât să „importăm” un mic extraterestru. Și uite-așa, după două săptămâni în Țara Soarelui Răsare, am aflat că sunt gravidă în iarna lui 2019, între Crăciun și Revelion, după ce au râs de mine niște prieteni pentru că nu mai intra… ginul. Așa începe povestea lui #rockstarkid #PetruLucas, bebelușul meu „made in Japan” care, de pe 1 august încoace, m-a transformat în mama lui. Cam asta e, pe scurt, povestea băiețelului care a făcut din 2020-ul pandemiei, anul curcubeelor, serotoninei, adrenalinei și al unei vieți noi.

Despre 
sarcină, între Instagram
 și IRL

Știu, ați auzit povești. Și eu. Multe! Nu este nici floare la ureche, dar nu e nici moartea pasiunii așa cum m-au „amenințat” diverși și diverse înainte de sarcină. Chiar nu este atât de greu precum pare, #CosmoGirls! Am analizat ultimele 10 luni din viața mea și mi-am spus că trebuie să lămurim o dată pentru totdeauna că nu e „anti fashion” sau uncool, nici să ai o relație stabilă frumoasă, nici să faci copii, nici să ai o viață de familie pe lângă cea profesională.

Ce contează cel mai mult? Mindset-ul. Respectiv, să fii bine „cu capul” și să faci lucrurile în felul și ritmul tău. Să ai încredere în tine și instinctele tale și să faci numai ce e bine pentru tine chiar dacă o să ți se pară că ești foarte egoistă. Ce nu îți spune nici mama, nici soacra, nici medicul, nici cea mai bună prietenă, îți spun eu!

Femeile gravide sunt puternice! Femeile gravide sunt sexy! Femeile gravide pot face tot ce pot face toate celelalte. Și un pic în plus!

Să ne înțelegem, dacă nu există afecțiuni medicale sau gestaționale care să te dea peste cap sau să te țină în loc, nu depinde decât de cei din jurul tău și de tine ca lucrurile să se desfășoare cât mai normal, natural. Ești gravidă, nu bolnavă! Și e important să te menții optimistă și să trăiești la maximum perioada asta, fiincă poate fi o dată-n viață!

Toată lumea tratează extrem de subiectiv sarcina, nașterea și maternitatea, raportându-se la experiența proprie sau la experiențele apropiaților. O să ți se spună că e greu, că e nasol, că ți-e rău de dimineața până seara, că e groaznic cu copilul în primii 2 ani, că ți-ai dat peste cap viața și că nimic nu va fi la fel. O să îți povestească toate rudele de cum a fost pe vremea lor, ce se face și ce nu se face. O să se trezească toate prietenele și cunoștințele să dea sfaturi gratuite. O să afli și ce nu țineai morțis să știi. Nu pleca urechea, fă un triaj la sânge al persoanelor cu care vrei să interacționezi. Da, toată lumea este, în esență, bine intenționată, dar majoritatea celor din jur au tendința să proiecteze experiențele proprii asupra altora.

Nu pierde timpul pe site-uri și grupuri de viitoare mame sau proaspete mămici. Informează-te, dar ieși din bulă! Evită să te încarci, să somatizezi, să te regăsești în poveștile altora. Nicio sarcină nu seamănă cu alta!

Nu există sarcină perfectă! Nu există sarcină fără stres! Am traversat primele 7 luni fără greţuri, fără zile întregi de stat în pat, fără situaţii care să îmi îngreuneze stilul de viaţă. Am lucrat mai mult chiar, am avut un chef nebun de viață (deși, coronavirusul ne-a dat peste cap viața tuturor anul ăsta), am fost de o energie debordantă. Am fost o norocoasă? Da! Dar, am învățat repede că nu există sarcină perfectă. Nu ține nici de vârstă, nici de condiție fizică și nici nu poate fi controlată 100%.

Nu am mai povestit asta până acum, dar cu o lună înainte să nasc, pe fondul stresului cauzat de incertitudinile pandemice, am aflat că am făcut o formă ușoară de preeclampsie și că va trebui să nasc cu o săptămână mai devreme. În loc să mă dau de ceasul morții și să clachez, m-am mobilizat să finalizez proiectele în derulare, să termin de amenajat camera lui bebe, să organizez nașterea, să scriu pe blog și să mă relaxez. Ba chiar, cu 2 zile înainte de naștere m-am lăsat fotografiată de Mădălina Udrescu în cel mai tare și mai curajos shooting al meu – semi nud… cu burtă. Asta în condițiile în care, în cei 20 de ani de carieră în media românească, nu am avut curajul să pozez nud. Iar fotografiile respective sunt chiar aici, în acest material exclusiv pentru COSMO!

Nu există variantă de naștere greșită! Fie că alegi să naști natural sau trebuie să faci cezariană, nu mai suntem pe vremea lui bunica să existe o singură variantă. Eu am făcut cezariană la recomandarea medicului, dar cu siguranță aș fi optat pentru o naștere în apă dacă aș fi avut voie sau dacă România ar fi fost pregătită pentru asta.

Și dacă vrei să alăptezi sau nu, ori dacă poți sau nu — nici aici nu există o rețetă care să se aplice tuturor!

Pregătește-te pentru o avalanșă de informații, termeni și denumiri. O să îți îmbogățești vocabularul și o să înveți repede că morfologia nu ține numai de gramatică, o să afli ce sunt alezele sau landoul, muselinele sau lanolina… și câte și mai câte. Plus zeci de denumiri de medicamente și ce fac ele, sau ce urmează sa faci tu cu ele. Plus Celulele Stem!

Da, o să faci
 investigații medicale o droaie – sarcina e un maraton! Fii gata ca în ultimul trimestru să fii monitorizată de mai multe 
ori pe săptămână.

Contracțiile… Oh, da! Toată lumea vorbește despre ele, toată lumea zice să le diferențiezi pe cele reale de cele false (Braxton Hicks), toată lumea zice să le numeri în travaliu. Hahaha! Ce glumă! Dar când vine vorba să faci diferența între contracțiile reale și cele false, crede-mă, îți prinzi urechile. Așa că ține legătura cu medicul tău!

Medicul bun
e un must! Contează foarte mult să realizezi de la început pe mâinile cărui medic încapi și să ai o relație foarte bună cu el/ ea. Eu o recomand pe dr. Oana Dorobanțu la Sanador sau Regina Maria din toată inima. Nu am văzut om mai implicat și mai aproape de fiecare pacientă.

Cu adrenalina la maximum – da, da, vei avea zile când o să te simți la fel de vioaie ca în generală sau zile când ți se va părea că te miști ca o mamaie. Sau zile în care vei fi cea mai bucuroasă persoană de pe planetă și zile în care i-ai scoate cuiva ochii cu o furculiță. Relaxează-te!
Își fac de cap hormonii.
Și este normal!

La fel de normal este
 să faci sex! Până în luna 
a 9-a sau la două săptămâni după naștere!

Nașterea în vremuri de pandemie

Presiunea nașterii a fost dată de incertitudine. Să naști într-un an „pandemic” vine la pachet cu un stres suplimentar. Nu am fost deloc fericită cu noua regulă conform căreia soţii nu au voie să intre în post natal. Mi se pare că, astfel, întregul proces de start al unei noi familii are de suferit în noul context.

Dar, chiar și așa, mi-am luat inima în dinți și pe 1 august 2020, la 12:52, a venit pe lume Petru Lucas. Am născut la 38 de săptămâni și 1 zi, la Sanador, și am învățat în săptămâna aceea că oricât ai încerca să programezi lucruri și evenimente, este bine să lași, uneori, viața să te surprindă. Toate au un mers firesc și toate fac parte din poveste.

Cât despre naștere, de a doua zi m-am ridicat și l-am cerut în cameră cu mine și asta pentru că m-am îndrăgostit iremediabil de EL. Nu voi uita niciodată ce-am simțit când l-am văzut pentru prima oară! De la Shakira la FatBoy Slim la Moby, Black Eyed Peas Placebo sau Biohazard, poți să faci interviuri cu cei mai tari artiști ai planetei, dar NIMIC nu se compară cu emoțiile întâlnirii cu primul tău copil.

Kilogramele în plus vs. trupul post partum

Am fost întrebată des câte kilograme am luat în sarcină… Iar răspunsul meu a fost constant: „Contează?” Dacă răspunsul majorității e da, atunci tot sincer voi răspunde că am hotărât că e mai important să mă păstrez sănătoasă fizic şi psihic. Dacă medicul îţi spune că eşti în parametri, dacă nu există risc de afecţiuni gestaționale, dacă te simţi bine şi te mişti bine, nu văd de ce kilogramele din timpul sarcinii ar trebui să fie un barometru. Chestiunea kilogramelor în plus pune şi mai multă presiune pe gravide şi ar trebui să învăţăm să ne iubim aşa cum suntem în orice formă sau etapă a sarcinii.

Şi de ce nu, a vieţii. Am mâncat normal şi nu m-am abţinut de la nimic. Oricum, sarcina îţi cere un meniu cât mai diversificat. Am avut zile în care am consumat mai multe lactate sau legume, altele în care am mâncat mai multă carne. Iar zic, nu cred că e o reţetă aici şi oricum nu e recomandat să ţii vreun regim alimentar când eşti gravidă decât dacă asta recomandă medicul. Şi tot la capitolul ăsta, am un sfat pentru viitoarele mămici — NU luaţi suplimente în sarcină decât la recomandarea medicului! E foarte important.

Am pierdut, la naștere, 12 kilograme și încă nu am ajuns la greutatea de dinainte, dar nu îmi fac griji. Sunt mult mai disciplinată de când cu bebe. În plus, și lenjeria post partum e super sexy. Recomand Belly Bandit de la adinish.com. Așa cum recomand BioOil.

Nu am avut și nu am nicio vergetură, nicio liniuță pe burtică iar acum îl folosesc din nou pentru cicatrizarea cezarienei. Și da, cu siguranţă că va urma și un proces de „dat jos” a tot ce s-a acumulat în cele 9 luni de sarcină la care s-a adăugat și sedentarismul din perioada stării de urgenţă… Însă, aș vrea ca cele care citesc aceste rânduri să înţeleagă că mai important decât un trup post partum perfect este să fie fericite în timpul sarcinii!   

Eu, cel puțin, în ultimele 10 luni, nu m-am oprit nicio clipă din activitatea profesională. Am reuşit să mă ocup de alte proiecte amânate pe fond pandemic ale companiei mele de producţie de content digital, MediaLIKE. Ba chiar am luat alţi doi noi clienţi pe piaţa locală şi alţi trei pe piaţă internaţională. Și am mai și scris pe www.oanatache.ro.

Viața cu #rockstarkid #PetruLucas

Ai zice că viața cu un nou născut e basic. Ca nevoile lui. Somn, mâncare și schimbat de scutece. Ei bine, și el și noi descoperim în fiecare zi câte ceva. Râde întruna și ascultă muzică. Are plămâni de rockstar și deși nu au fost festivaluri anul ăsta, el dă concert în fiecare zi. Este un leu veritabil, îi place să fie în centrul atenției. E un lider înnăscut, știe deja cum să „jongleze” cu mama și tata.

Este sociabil, s-a adaptat foarte bine cu bunicii, unchii și mătușile lui sau prietenii noștri de familie. Zici că este cu noi dintotdeauna și, sinceră să fiu, deși a trecut doar o lună, nu mă mai văd fără el, nu mai știu cum era viața acasă fără el. 
E, totodată, disciplinat — doarme noaptea și câte 5 ore legate, și asta pentru că e hiperactiv și pe zi ce trece din ce în ce mai conștient.

Cât despre educație, la ce discuţii au fost anul acesta în spaţiul public, devine din ce în ce mai clar că implicarea părinţilor în educaţie e mai mult decât necesară, indiferent de vârstă. Cred în educaţie civică, în cei 7 ani de-acasă, cred în digitalizare, cred că e nevoie de educaţie sexuală şi sanitară, cred în diversitate, în libertatea de a fi şi de a te exprima liber.

Nu cred că dacă ne facem că nu există toate cele de mai sus, nevoia de ele va dispărea. Dimpotrivă! Vreau să am o relaţie deschisă cu copilul meu, o relaţie bazată pe transparenţă şi sinceritate! Vreau să îi ofer siguranţă psihică, să-l ajut să înțeleagă că nimic din ceea ce este şi simte nu e greşit. Vreau să se simtă atât de protejat şi liber încât, în cazul în care va fi gay, bi sau trans, să vină să îmi spună mie prima şi să ne bucurăm împreună de alegerea lui!  

Am născut acum două luni jumătate un puști „made in Japan” și scriu textul ăsta de la o terasă, cu un cocktail light în față, cu soțul și copilul lângă mine. Unul citește, celălalt se joacă în căruciorul lui, confecționat 100% din materiale reciclabile. Nu avem bonă și nici femeie la curățenie, dar asta nu ne împiedică să ne împărțim timpul și task-urile în casă și să fim activi și din punctul de vedere social sau profesional.

Nu suntem supra-oameni, dar odată cu venirea copilului realizezi că ziua are 24 de ore și că poți să faci mult mai multe ca înainte. Noul „regim” de viață îmi aduce aminte de primii mei ani în televiziune, la emisiunea Abracadabra, când aveam filmări de la 7 dimineața la 2 noaptea. Sau de maratoanele de LIVE-uri MTV, când stăteam și câte 10-12 ore în direct. Numai că acum suntem live 24/7 în viața reală. Și nu mi se pare că este uncool sau „anti fashion” să fii soție și mamă. Dimpotrivă!

Text: Oana Tache

Fotografii: Mădălina Udrescu

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.