Natalie Portman – de la copilul rasfatat al filmului american la o frumoasa maturitate artistica

By  | 

Actrita atinge maturitatea artistica in rolul Ninei, o dansatoare experimentata de la New York City Ballet, care cade prada paranoiei si nebuniei in stradania de a atinge perfectiunea in partitura principala din „Lacul lebedelor”.

Pe langa premiul Academiei americane, Portman a mai fost recompensata pentru prestatia din filmul „Lebada neagra/ Black Swan„, regizat de Darren Aronofsky, cu Globul de Aur si premiul BAFTA, alaturi de alte distinctii din partea asociatiilor de profesionisti de la Hollywood.

Oscarul castigat duminica marcheaza si finalul unui an incarcat pentru actrita in varsta de 29 de ani, atat din punct de vedere profesional, cat si in ceea ce priveste viata ei personala.

Portman a jucat anul trecut in mai multe filme de genuri diferite, printre care comediile „Maria Ta/ Your Highness” si „Fara obligatii/ No Strings Attached„, filmul de actiune „Thor”, drama „Hesher” si thrillerul „Lebada neagra”.

„A fost o experienta extraordinara sa fac multe lucruri diferite intr-un an”, declara ea recent la Beverly Hills, cu ocazia lansarii comediei romantice „Fara obligatii”, in care il are partener pe Ashton Kutcher.

„Dupa «Maria Ta» am putut insufla umor si improvizatie in «Lebada neagra». Iar (filmul n.r.) acesta din urma mi-a permis sa aduc cautarea, seriozitatea, disciplina si dramatismul unui film precum «Thor»”, a apreciat actrita.

Portman a glumit, totodata, declarand ca regreta ca va „plictisi publicul” pentru o vreme, adaugand insa ca a avut o experienta interesanta ca actrita.

La sfarsitul anului, Natalie Portman a anuntat ca este insarcinata si ca s-a logodit cu tatal viitorului bebelus, coregraful si dansatorul francez Benjamin Millepied. Cei doi s-au cunoscut in timpul filmarilor pentru productia „Lebada neagra”.

Nascuta in Israel, pe numele sau real Natalie Hershlag, actrita este fiica unui endocrinolog cu radacini poloneze si romanesti si a unei decoratoare, evreica americana cu origini austriece si rusesti.

Actrita a copilarit pe coasta de est a Statelor Unite al Americii si a fost descoperita de un agent intr-o pizzerie. Dupa un scurt traseu in domeniul modelling-ului, parintii sai au preferat sa o orienteze spre o cariera in actorie, astfel ca, in 1994, isi face debutul pe marele ecran cu rolul Mathildei din filmul „Léon”, de Luc Besson, alaturi de Jean Reno.

Avand-o pe post de agent pe mama ei, Portman isi alege cu grija rolurile, partenerii si regizorii. La 18 ani, deja filmase cu Michael Mann („Obsesia/ Heat”), Woody Allen („Toti spun: Te iubesc!/ Everyone Says I Love You”) si Tim Burton („Atacul martienilor/ Mars Attacks!”).

Incepand din 1999, o intruchipeaza pe regina Amidala in trei noi filme din franciza „Star Wars”, in regia lui George Lucas. Chiar daca aceasta alegere este discutabila din punct de vedere artistic, seria cunoaste un asemenea succes incat face din Portman, la o varsta frageda, una dintre cele mai cautate actrite de la Hollywood.

Totusi, ea nu isi pierde capul in urma acestui succes, ci isi termina studiile la prestigioasa Universitate Harvard si continua sa se asocieze cu proiecte si cineasti de calitate.

Urmeaza rolurile in „Cold Mountain” (Anthony Minghella), „Garden State” (Zach Braff), „Ispita/ Closer” (Mike Nichols), care ii aduce prima nominalizare la Oscar in 2005, „Free Zone” (Amos Gitai), „Un tren numit Darjeeling/ The Darjeeling Limited” (Wes Anderson) si „Iubire cu gust de afine/ My Blueberry Nights” (Kar Wai Wong).

Cu roluri precum cele din „Cealalta mostenitoare Boleyn/ The Other Boleyn Girl” (2008) si „Fratele disparut/ Brothers” (2009) de Jim Sheridan, Natalie Portman convinge definitiv Hollywood-ul ca a devenit adulta.

In prezent, Portman, care va implini 30 de ani pe 9 iunie, are in spate o cariera de actrita, regizoare si producatoare de film.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *