Motivul sumbru pentru care Audrey Hepburn era slaba

By  | 

Audrey Hepburn a rămas ȋn istorie ca cea mai stilată şi elegantă actriţă de pe ecran, celebră pentru corpul său fragil şi atât de expresiv ȋn mişcări.

Iar dacă expresivitatea mişcărilor se datora anilor de balet ȋn care se antrena din zori şi până ȋn seară zi de zi, faptul că a fost tot timpul foarte slabă se datorează altui motiv cu mult mai sumbru, care a fost dezvăluit luna aceasta ȋn noua carte lansată de fiul cel mic al lui Audrey, Luca Dotti – Audrey at Home: Memories of My Mother’s Kitchen.

Ȋntr-un interviu acordat People, Luca Dotti a dezvăluit că “de când avea 9 şi până la 16 ani, ȋn timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost subnutrită. Ȋn perioada ȋn care ar fi avut cea mai mare nevoie de hrană nu a avut destul”.

Ȋn acea grea perioadă din istoria omenirii, Audrey, ca multe alte milioane de oameni, s-a hrănit doar cu frunze de andivă, bulbi de lalele pe care-i căuta prin pământ şi apă. Audrey i-a povestit fiului său că ȋn multe zile nu avea destulă forţă ca să poată face un pas, aşa că rămânea ȋn pat citind, ȋn speranţa că va mai uita de chinuitoarea senzaţie de foame.

“Iarna ȋn care naziştii au invadat Olanda, ȋn 1944, este cunoscută ca Iarna Foametei, iar mama mea nu avea destulă mâncare. A fost pe punctul de a colapsa”, povesteşte Luca ȋn cartea care tocmai a fost lansată la nivel mondial.

audrey-at-home-cover-high-res-826x1024

Libertatea are gust de… ciocolată
“A suferit de astm, icter şi alte boli cauzate de malnutriţie inclusiv anemie severă şi o formă gravă de edem despre care mama spunea că:”Ȋncepe de la labele picioarelor, iar când ȋţi atinge inima, mori. Ȋn cazul meu, era deasupra gleznelor când m-am eliberat””, povesteşte Luca Dotti.

La sfârşitul războiului, după ce s-a mai ȋntremat puţin, Audrey Hepburn cântărea doar 39 de kilograme la 1,67 m…

Ca mulţi alţi suferinzi ai războiului, şi Audrey s-a transformat ȋntr-o gurmandă feroce, marea sa plăcere ȋn viaţă rămânând ciocolata pentru că ȋn istoria vieţii ei ciocolata avea gustul libertăţii şi al revenirii la viaţă.

Ȋn una dintre ultimele zile de război, un soldat olandez i-a dat şapte batoane de ciocolată pe care le-a mâncat cu lapte condensat oferit de către Agenţia de Asistenţă Umanitară a Naţiunilor Unite, organizaţie pe care a susţinut-o toată viaţa.

“Forţele de eliberare au venit cu tot felul de lucruri, ţigări şi ciocolată, iar mama mea nu mâncase de luni de zile. A ȋnfulecat totul, dar stomacul ei nu era pregătit pentru asta. Era prea mic. Nu putea ţine alimentele ȋn organism. Stomacul său fusese gol un timp prea ȋndelungat. Cu toate acestea, gustul ciocolatei a fost din acel moment asociat pentru ea cu eliberarea”, spune Luca trista poveste a adolescenţei celebrei actriţe Audrey Hepburn.

Din acel moment, Audrey s-a transformat ȋntr-o mare amatoare de ciocolată, reţeta pe care o gătea familiei foarte des fiind tort de ciocolată cu frişcă. De altfel, şi un anumit tip de ţigări britanice aduse de trupele Aliate a devenit preferatul ei, fumând acelaşi brand de ţigări până la moartea sa, din 1993, când avea doar 63 de ani.

Ȋn afară de ciocolată şi ţigări, Audrey adora pastele cu roşii, Luca povestind că de fiecare dată când venea acasă de la filmări, o porţie generoasă trebuia s-o aştepte aburindă pe masă. De altfel, Audrey ȋşi punea paste, parmezan şi ulei de măsline şi ȋn valiză, atunci când pleca pentru filmărim, pentru a putea găti ca acasă chiar dacă era departe, Află reţetele lui Audrey şi secrete de familie ȋn noua carte Audrey at Home: Memories of My Mother’s Kitchen, semnată de fiul său cel mic, Luca Dotti.

5 lectii de stil de la Audrey Hepburn

Audrey Hepbun, o lectie de stil

8 filme must see pentru fete

 

 

 

 

Comments

comments