Lupita Nyong’o luptă pentru egalitate

Black Panther, acum în cinematografe, promite să fie multe lucruri, dar cel mai mult ne place pentru că promovează egalitatea între sexe și rase, are un discurs politic consistent și ne-o prezintă pe Lupita Nyong’o, actrița de origine mexicană și kenyană de care ne-am îndrăgostit în 12 Years a Slave, film pentru care a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, așa cum este ea: neînfricată și debordând de talent.

Aproape toate rolurile pe care le face Lupita sunt cu și despre femei puternice. În 2016 a interpretat rolul lui Harriet în The Queen of Katwe, mama Phionei Mutesi, tânăra care și-a depășit condiția săracă pentru a deveni un as al șahului la nivel internațional (Lupita a primit o nominalizare NAACP pentru cea mai bună actriță în rol secundar). Tot în 2016 și-a făcut debutul pe Broadway, în piesa Eclipsed, povestea a cinci femei extraordinare unite de războiul din Liberia, rol care i-a asigurat o nominalizare la premiile Tony.Decizia de a juca în Black Panther a fost, deci, una ușoară, având în vedere povestea filmului. ”Au fost atâtea lucruri care m-au atras la acest proiect. În primul rând, îmi doream de mult să lucrez cu Ryan Coogler, pe care-l consider genial. Apoi, faptul că e povestea primului supererou de culoare Marvel, regele acestui ținut african populat de personaje de-a dreptul badass – a fost la mintea cocoșului să accept, sincer. M-a fascinat universul Wakanda, de la originea lui în anii șaizeci, și mi-a plăcut mult seria de benzi desenate create de Ta’Nehisi Coates.

M-a atras și diversitatea culturală a cast-ului – avem actori din toate colțurile lumii: Guyana, Trinidad și Tobago, Kenya, Uganda, Germania, America, Anglia, Afrida de Sud și Zimbabwe. În plus, țin minte că am văzut Avengers cu niște prieteni și mi-a plăcut la nebunie. Mi-am spus că vreau să fac parte din lumea asta chiar și dacă e vorba de un rol insignifiant”, explică Lupita.

Doar că rolul ei nu e nici pe departe unul de background. ”Nakia e rebelă, dar îi e și loială țării sale. Unele dintre idealurile nației sale nu-i sunt pe plac și vrea să se desprindă, dar în același timp vrea să-și servească țara pe care o iubește atât de mult. Ea și T’Challa, care acum e rege, nu se înțeleg în ceea ce privește direcția în care ar trebui să se îndrepte Wakanda, dar îi leagă multe lucruri, sunt vechi prieteni și a fost și ceva romantic între ei la un moment dat, așa că trebuie să ajungă la un comun acord. Dacă ar fi pe Facebook, statusul relației lor ar fi e complicat.

În plus, Chadwick Boseman îl joacă atât de bine pe T’Challa. E atât de regal, are atâta adâncime și gravitate. Chiar cred că a fost destinat pentru acest rol. Arată extrem de bine, e bine antrenat în arte marțiale și și-a îmbogățit astfel jocul actoricesc. E și un toboșar incredibil – poate oamenii vor să știe asta. Are un ritm incredibil. Toate astea îl ajută să intre bine în personaj – cred că poartă excelent coroana aia.”

Citeşte continuarea materialului în ediţia de martie a revistei Cosmopolitan Romania.

FOTO: Instagram. Text: Roxana Dobriță

Citeşte şi: Oscar 2018: Printre prezentatorii de anul acesta vor fi DAVE CHAPPELLE, SANDRA BULLOCK, LUPITA NYONG’O

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.