Lucruri inedite pe care actorii le-au făcut pentru a intra în pielea personajelor

Method acting este o tehnică de actorie ce presupune ca persoana care interpretează un rol să aspire să se identifice complet cu acesta, atât la nivel fizic cât și emoțional. Acest lucru implică, uneori, ca actorii să facă lucruri inedite pentru a-și intra în rol – iată câteva dintre ele:

Christian Bale s-a îngrășat 19 kilograme pentru American Hustle, a slăbit 28 de kg pentru The Machinist

Christian Bale și-a modificat de multiple ori drastic aspectul fizic pentru diverse roluri. Pentru The Machinist (2004), în care intră în pielea unui lucrător industrial care nu a dormit timp de un an, Bale a slăbit 28 de kilograme menținând o dietă bazată pe mere, cafea și țigări. A slăbit de asemenea pentru The Fighter (2010), în care interpretează rolul unui boxer devenit dependent de droguri, un rol ce i-a adus un premiu Oscar la categoria Cel mai bun actor în rol secundar. În American Hustle (2013), Bale este aproape de nerecunoscut (foto sus), apărând într-o versiune cu aproape 20 de kilograme în plus față de înfățișarea sa obișnuită – un lucru pe care l-a reușit mâncând tot ce îi apărea în cale, cu precădere cheeseburgeri și gogoși.

american hustle

Bryan Cranston a învățat să prepare metadonă pe platourile Breaking Bad

În Breaking Bad, Bryan Cranston interpretează rolul unui profesor de chimie care, după ce este diagnosticat cu cancer, devine traficant de droguri – mai exact, de metadonă. Pe lângă documentarea legată de traficul de droguri, Cranston a învățat realmente, chiar pe platourile de filmare, cum se prepară metadona. Întrebat la o conferinţă de presă dacă reţetele chimice sunt reale sau dacă sunt omise anumite ingrediente pentru ca telespectatorii să nu încerce să intre în pielea personajului şi să prepare ei înşişi acasă reţeta, acotorul a dezvăluit că acestea sunt reale.

breaking bad

Timothée Chalamet a învățat italiană pentru Call Me By Your Name

Timothée a crescut în New York, dar, având un tată francez, și-a petrecut verile copilăriei în Franța, astfel că vorbește fluent atât engleza cât și franceza. Pentru a intra în pielea personajului care l-a făcut celebru, Chalamet și-a dorit să joace rolul lui Elio Perlman cât mai aproape de modul în care acesta este ilustrat în romanul lui André Aciman, după care a fost adaptat scenariul filmului. Astfel, a petrecut o lună și jumate în Italia înainte de începerea filmărilor și, conform declarațiilor sale, a învățat italiana abordând procesul dintr-o perspectivă puristă, învățând gramatică, sintaxă și conjugări. Sunt mândru de cum m-am descurcat să vorbesc în film, dar dacă as relua totul, aș merge mai degrabă pe o metodă fonetică pentru a învăța, a dezvăluit acesta.

call me by your name

Joaquin Phoenix a slăbit 23 de kilograme pentru Joker

Faptul că a slăbit 23 de kilograme în numai câteva luni nu numai că i-a imprimat un aspect fizic tulburător, ci, din păcate, a avut un impact negativ asupra sănătății mintale a actorului. Joaquin are o reputație de method actor, Joker nefiind nici pe departe primul rol pentru care a trecut printr-o transformare impresionantă, însă în acest caz, și-a depășit propriul record. Joaquin a dezvăluit în interviuri faptul că se simțea ca și când o luase razna, devenind obsedat de ideea de a slăbi și de a monitoriza ce mănâncă, distanțându-se din acest motiv de familie, prieteni și orice fel de eveniment social și simțind de multe ori că organismul său a devenit prea fragil pentru a urca măcar un set de trepte.

Specialiștii în nutriție alertează asupra faptului că o pierdere atât de semnificativă în greutate ar trebui făcută pe parcursul unui an, nu a câtorva luni, în timp ce experții în psihologie întăresc spusele actorului legat de faptul că o asemenea situație poate face pe cineva să simtă că înnebunește și să aibă consecințe grave asupra sănătății mintale, avertizând lumea să caute ajutor dacă se regăsește într-un astfel de context.

joker

Robert Pattinson s-a autoizolat în apartamentul personajului său din Good Time

În filmul Good Time (2017), Robert Pattinson joacă rolul unui tâlhar care trăiește într-un apartament minuscul și murdar din cartierul Harlem – un lucru pe care l-a făcut actorul însuși pe durata filmărilor, din dorința de a intra cât mai bine în mindsetul personajului. Nu deschideam niciodată draperiile, nici măcar nu-mi schimbam așternuturile, mă culcam îmbrăcat cu hainele purtate peste zi, iar asta a durat timp de două luni cât am filmat. Am mâncat numai conserve de ton, asta e tot ce aveam acolo. Probabil m-am intoxicat cu mercur la cât de multe am consumat, asta e tot ce aveam acolo, conserve de ton, sos iute și capsule Nespresso, a dezvăluit actorul într-un interviu.

good time

Jamie Foxx a purtat pleoape artificiale pentru filmul Ray

Pentru a intra cât mai bine în pielea personajului său, Jamie Foxx a încercat să recreeze dizabilitatea lui Ray Charles, care a început să își piardă vederea la 6 ani din cauza unei afecțiuni numite glaucom. Foxx a purtat pleoape artificiale pe care persoanele din departamentul de makeup & prosthetics le lipeau cu atenție de ochii săi zilnic. Din această cauză, actorul a suferit multiple atacuri de panică pe durata primelor săptămâni de filmare. Imaginează-ți cum e să ai ochii lipiți timp de 14 ore pe zi. E ca o condamnare la închisoare, a declarat Foxx într-un interviu pentru New York Times.

ray

Robert de Niro a lucrat timp de o lună ca taximetrist pentru rolul din Taxi Driver

Robert de Niro a primit o nominalizare la Oscar pentru interpretarea sa din filmul Taxi Driver (1976), în care joacă rolul unui veteran de război care își petrece nopțile făcând taximetrie în ture de câte 12 ore, pentru a se lupta cu insomnia. Pentru a se pregăti, de Niro a condus timp de 12 ore pe noapte un taxi în New York timp de o lună, având inclusiv o licență de taximetrie, astfel încât totul să fie legal și autentic. Zvonurile de la Hollywood spun că actorul ar fi continuat această practică și în pauzele dintre filmări.

 

taxi driver

Nicholas Cage și-a făcut o extracție dentară fără anestezie pentru rolul din Birdy

În filmul Birdy (1984), Nicholas Cage joacă rolul unui veteran al Războiului din Vietnam. Pentru a empatiza cât mai bine cu trauma (fizică și psihologică) a personajului, actorul s-a supus extracției a două măsele fără anestezie. Era vorba despre doi dinți de lapte care trebuiau scoși oricum, așa că am făcut astfel încât extracția lor să coincidă cu perioada de filmare, am considerat că ar aduce o altă dimensiune rolului, a spus Cage. Actorul a purtat de asemenea un bandaj de jur împrejurul feței, care, atunci când era scos, lăsa la iveală un aspect sinistru și bolnăvicios, complet cu acnee și cicatrici cauzate de fire de păr crescute pe sub piele.

birdy

Daniel Day-Lewis a făcut… de toate

De unde să începem… A învățat cehă pentru The Unbearable Lightness of Being (1984). A petrecut cea mai mare parte a timpului de filmare pentru My Left Foot (1989) într-un scaun cu rotile, fiind nevoie ca membrii echipei să îl care uneori pe sus (cu tot cu scaun) ca să poată ajunge dintr-o parte într-alta a platoului, peste cabluri sau alte obstacole. Rolul (și dedicarea sa pentru interpretarea lui) i-au adus un premiu Oscar, învingându-l pe Tom Cruise care fusese nominalizat în același an pentru rolul din Born on the Fourth of July, în care juca de asemenea un personaj aflat în scaun cu rotile.

Daniel Day-Lewis a construit de asemenea cu propriile mâini o canoe pentru a se pregăti pentru rolul din The Last of The Mohicans (1992)  și tot atunci a învățat să jupoaie animale, să se bată cu tomahawk-uri (ustensile folosite de nativii americani), și să țintească din mers cu o pușcă cu cremene. A petrecut două zile și două nopți în închisoare, fără apă sau mâncare, apoi a aranjat să fie interogat de poliție timp de nouă ore fără pauză, totul pentru a se pregăti pentru rolul din In the Name of the Father (1993).

A petrecut toată durata filmărilor pentru The Crucible (1996) într-o replică a unui sat din secolul XVII, pe o insulă din Massachusetts, fără apă curentă sau electricitate. A învățat să boxeze pentru rolul din The Boxer (1997) – ba chiar a exersat timp de trei ani, o perioadă de antrenament mai lungă decât cea a boxerilor reali. Și lista continuă…

daniel day lewis

Foto: outnow.ch

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.