Jamie Cullum, baiatul teribil al muzicii jazz

By  | 

In 1999, la 20 ani, Jamie Cullum isi lansa primul album cu care a facut ravagii, iar la zece ani de la „Heard it All Before”, este deja un nume de referinta in muzica jazz contemporana.

Ajuns la cel de-al cincilea album de exceptie, artistul cu look copilaros marturiseste ca „The Pursuit” combina diverse stiluri de jazz – crossover jazz, free jazz, modal jazz, hard bop – cu multe alte influente muzicale.

In amanunt, ne explica chiar el.

Pasul I – truda!

Albumul contine 12 piese si nu se incadreaza in stilul traditional al jazzului clasic: „Sa realizez acest album a fost un maraton, nu doar o cursa de viteza. Toate piesele de pe el s-au nascut la studioul meu, Terrified Studios, si-n bucataria mea – inainte ca inregistrarile sa se mute la Los Angeles peste vara, in 2008. Alaturi de producatorul si vechiul meu asociat Greg Wells, am fost productiv, insa si ceea ce creasem in bucataria de acasa a vazut lumina partiturilor finale. Asa ne-am dat seama ca unele lucruri pur si simplu nu pot fi create doar in studio”.

Tehnologia conteaza

Hotararea de a-si inregistra noul album in Los Angeles implica schimbarea tehnicilor si rutinelor de pana atunci, insa a fost dorinta lui Jamie sa renunte de aceasta data la colaborarea cu fosta lui trupa si la vechiul producator: „Aveam nevoie sa ma sperii putin. In timp ce multe dintre melodii au fost produse de Greg si de mine in studio, la altele au contribuit talente innascute alese pe spranceana. Membri ai trupei Beck ni s-au alaturat la inregistrari, si am introdus si pasajul la corn din piesa lui Michael Jackson, „Thriller”. Sa iesi din zona ta de confort este un cliseu la al treilea sau la al patrulea album, dar chiar a avut efect.”

Propuneri onorante

Clint Eastwood a auzit de Jamie prin intermediul lui Kylie, fiul sau muzician, si i-a propus sa colaboreze pentru coloana sonora a filmului regizat de John Cussack – „Grace Is Gone”.

Si pentru ca atunci, in 2007, totul a mers struna, respectatul actor si regizor nu numai ca l-a invitat sa cante peste un an la festivalul de jazz de la Monterey, dar impresionat de prestatia lui, l-a tentat cu un nou proiect: „Mi-a aruncat scenariul filmului Gran Torino in fata si mi-a spus: «Vreau sa faci muzica pentru chestia asta».

Melodia pe care am creat-o a fost nominalizata la Globurile de Aur, asa ca m-am trezit in valtoarea aparitiilor in presa si interviurilor de promovare a filmului. In tot acest timp insa, eu colectam idei si imi extrageam inspiratie pentru noi piese. Parea ca materialul nu era finalizat de tot…”

Hollywood il roaga sa mai stea

Pe noul album vei regasi si un cover al hitului Rihannei „Please Don’t Stop The Music”, iar artistul explica cum i-a venit ideea: „Aveam multe cantece si noi experiente demne de transpus pe muzica. Coverurile fac parte din ADN-ul meu ca muzician de jazz si, dupa ce realizasem unul dupa prima piesa a Rihannei, „Umbrella”, m-am decis sa mai aleg si altul, respectiv „Please Don’t Stop The Music”. Am vrut sa expun in piese mai multe dintre influentele pe care muzica contemporana le are asupra mea.”

Maturitate muzicala

Prin acest nou material, „The Pursuit”, Cullum a devenit mai constient de ceea ce poate oferi ca muzician. „Nu stiam ce voiam sa fiu la 19 ani”, recunoaste artistul. „Faptul ca am crescut ma face sa ma intreb daca mai e cazul sa cant vechile mele piese, ca „Twentysomething”. Desi consider ca mi-am trait varsta de 20 ani la maximum, in ultimii ani, suisurile si coborasurile vietii personale si profesionale au constituit sursa mea constanta de inspiratie. Fericirea mea personala – care a fost deseori prezentata eronat de catre tabloide – se afla intr-unul dintre cele mai importante cantece de pe acest ultim album – „Love Ain’t Gonna Let You Down”.”

Ce-si mai doreste Jamie dupa ce a colaborat cu Pharrel, Will.i.am, Sugababes sau Kylie Minogue?

Sa devin un compozitor si un muzician mai bun – este ambitia mea principala. Succesul meu va putea fi masurat cand voi scrie cantece mai bune, daca voi canta la pian mai bine.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *