Iris Apfel, regina fashionului, in documentarul Iris

By  | 

54fdf7f049aab92865820078_iris-poster-albert-maysles

Carrie Bradshaw şi nici alte fashioniste de pe marele, micul sau de pe covorul roşu nu se pot compara cu Regina Fashionul mondial, Iris Apfel. La cei 93 de ani ai săi, autointitulându-se cu mult umor “fashionista geriatrică”, Iris ne dă lecţii de clasă şi stil care nu se supun nici trendurilor, nici timpului.

Ea a revenit ȋn forţă sub lumina reflectoarelor ca “the It Girl” ȋn noua campanie Kate Spade şi ȋn documentarul lui Albert Maysles, Iris, despre viaţa sa glamouroasă, peliculă care figurează pe lista “must see” New York Times.

Iris Apfel a devenit celebră ȋn anii ’90, odată cu expoziţia de fashion organizată de Costume Institute at the Metropolitan Museum of Art şi care era compusă exclusiv din piesele statement care-i compun garderoba. Pentru a defini stilul său ȋndrăzneţ şi creativ, expoziţia a purtat numele Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel.

5 filme pentru ”fashioniste”

“Nu am reguli de stil pentru că nu aş face altceva decât să le ȋncalc, aşa că este o pierdere de vreme. Nici nu-mi place să mă gândesc la ce aş vrea să mă ȋmbrac. Prea mulţi oameni se iau ȋn serios, iar acesta este un lucru foarte rău”, a declarat Iris pentru revista americană InStyle.

De la lansarea expoziţiei Metropolitan, pe vreme când Iris avea deja 83 de ani, fashion icon-ul a creat o linie de machiaje limited edition pentru Mac, ochelari statement pentru Eyebobs, bijuterii pentru HSN şi YOOX şi a fost profesoară ȋn cadrul University of Texas. A câştigat premiul pentru scriitură Vogue şi a fost corespondent pentru Women’s Wear Daily.

Dar şi ȋnainte ca muzeul Metropolitan să-i dedice o expoziţie de un an Iris era o regină a stilului. Ȋmpreună cu soţul său, Carl Apfel, a ȋnfiinţat o companie de textile, Old World Weavers, care are ca scop producţia de replici de cea mai bună calitate de materiale din secolele 16 – 19. Au avut un atât de mare succes, ȋncât cei doi au decorat Casa Albă de vreo cinci ori, inclusiv ȋn timpul mandatului Kennedy.

 

 

Comments

comments