Interviu MIRA: „Prezentul este ceea ce am mai de preț”

Este una dintre cele mai talentate tinere artiste din spațiul muzical autohton și un nume lângă care, după ce o asculți cântând, îți vine să pui un semn de exclamare. Descoper-o alături de noi pe MIRA, la primul ei interviu pentru COSMO.

MIRA este o revelație

Vreau să spun, pentru mine așa a fost, o adevărată revelație artisică. Întâlnind-o cu ocazia acestui articol, mi-am dat seama că este chiar „ea”, artista aceea cu voce superbă și piese soulful cu versuri bine gândite, pe care le-am tot fredonat în ultimul timp… dar despre care nu știam cine le cântă. Evident, asta este doar problema mea (sunt un exemplu foarte prost de ascultăror fidel și cultivat al muzicii românești), fiindcă MIRA, cu milioane de vizualizări pe YouTube (pentru piesele precum De ce?, Străzile din București sau O privire) și o prezență super engaging pe rețelele sociale este una dintre cele mai apreciate și prolifice cântărețe din noul val. Și da, exact cum a remarcat și Mihai Bendeac, care, mai în glumă, mai în serios, a cerut-o în căsătorie la iUmor, este mai frumoasă în realitate decât în poze.

Vocea, naturalețea și zâmbetul cuceritor sunt cele mai mari atuuri ale ei, dar și — lucruri pe care le-am putut ghici din anduranța cu care a suportat ședința noastră foto (desfășurată în aer liber, în soare orbitor, la 40 de grade) — tenacitatea, ambiția și perseverența. Sunt convinsă că toate acestea și multe alte sacrificii au adus-o pe MIRA (la peste opt ani de la debutul ei pe scena emisiuni Vocea României în echipa lui Marius Moga) în pragul lansării primului ei album. Despre acest material muzical, piesele și videoclipurile lansate în ultimul timp, dar și despre visul (încă neîmplinit) de a juca într-un film și poveștile celor șase tatuaje pe care le are, am discutat cu MIRA, în interviul de mai jos.

MIRA poartă: top din bumbac, Ana Capsali; pantaloni din viscoză cu inserții din denim, Almaz

COSMO: Ești cunoscută publicului încă din 2012, de la Vocea României, ai peste 1 milion de fani pe Instagram și multe colaborări de succes. Totuși, abia anul acesta urmează să lansezi primul tău album. De ce ai așteptat atât de mult până să faci acest „pas”?

MIRA: Oooh, și cât am așteptat momentul acesta! Consider că toate vin la timpul lor și, cumva, timpul pentru un prim album ar fi chiar anul acesta, iar asta fiindcă a trebuit, mai întâi, să mă dezvolt ca artist, să mă descopăr și să fiu pregătită cum trebuie atunci când vine vorba de muzica pe care o împart cu voi.

COSMO: Cum e muzica albumului tău și cât de mult te reprezintă melodiile sau versurile?

MIRA: Albumul — la care încă lucrăm — poartă numele unei piese pe care am lansat-o chiar recent și se numește Învață-mă. O să descoperiți mai multe stiluri de interpretare ale pieselor. Absolut toate piesele de pe acest material discografic mă reprezintă, le-am trăit vers cu vers și sunt scrise din experiențele de viață, atât ale mele, cât și ale oamenilor alături de care am lucrat. Este un album foarte personal.

COSMO: Se apropie de ceea ce ți-ai dorit când erai doar la începutul carierei tale muzicale?

MIRA: Când eram la începutul carierei, ideea de a scoate un album era undeva departe pentru că mi se părea atât de greu să reușesc să fac acest lucru… fiindcă da, nu este deloc ușor, deși poate părea așa. Însă nu degeaba există acea vorbă — „Nimic nu este imposibil”. Atâta timp cât crezi în visul tău și muncești pentru el, evident!

COSMO: Am urmărit videoclipurile pieselor tale din ultimele luni, dar și comentariile de pe YouTube care te felicitau pentru că prezinți o imagine diferită, mai puțin „dezbrăcată”, spuneau fanii. Cât de important este aspectul fizic în cariera unei artiste în România?

MIRA: Cred că este important aspectul fizic, dar nu cred că este ATÂT de important. Consider că trebuie să existe un echilibru și că fiecare are atuurile lui prin care reușește să se diferențieze de restul.

COSMO: Există, oare, o tendință către „over sexualization”?

MIRA: Cred că, la momentul actual, există doar mai multă libertate în exprimarea de orice fel, care era inevitabilă, chiar dacă uneori poate fi bună și alteori nu.

MIRA poartă: Body din bumbac, Almaz

COSMO: Pentru că ne plac mult poveștile din clipurile tale — „cele mai frumoase povești de dragoste fără pornografie”, comenta cineva — cum iau naștere scenariile și cât contribui tu la ele?

MIRA: Uneori particip la construirea scenariului, dar de cele mai multe ori se ocupă regizorii care aduc mereu cate-o viziune mai complexă ce întărește mesajul pieselor. Pentru una dintre piesele de pe album, pe care urmează să o lansez în toamnă, am un scenariu de videoclip scris de mine. Abia aștept să îl descoperiți și voi!

COSMO: Pe lângă a cânta în sine, pare că îți face o mare plăcere și să joci în poveștile din clipuri. Te-ai gândit vreodată să încerci mai mult, de exemplu să joci într-un film?

MIRA: Da! De când eram mică, visam să am un rol într-un film sau serial. Mi-a plăcut dintotdeuna să joc, chiar pot spune că este o pasiune de-a mea și un vis neîmplinit până acum.

COSMO: Am înțeles că tocmai ai fost la mare și ai filmat primul live-session de după perioada de izolare. Cum a fost?

MIRA: Pe lângă faptul că am cântat în sfârșit serios după o lungă perioadă, am făcut și o ieșire frumoasă, prima pe anul acesta, la mare. Mi-a plăcut extrem de mult energia pe care am avut-o cu toții în ziua aceea la filmări, am fost foarte fericiți să ne vedem întorși înapoi la treaba.

COSMO: Cum a fost perioada de izolare în sine — ce ai făcut și ce ți-a lipsit cel mai mult în timpul distanțării sociale impuse?

MIRA: A fost o perioadă dificilă, mai ales la început, când erau o multime de gânduri, când nu înțelegeam ce se întâmplă, până când am acceptat situația. Am decis să mă bucur într-un final de statul în casă, de gătit, de citit, de relaxat într-un cuvânt, deși cel mai mult mi-a lipsit stilul meu de viață obișnuit, haosul din viața mea, concertele, filmările, munca…

MIRA poartă: rochie din bumbac și mătase cu inserții din dantelă, Seen Users

COSMO: Ce se întâmplă cu concertele și aparițiile tale live în fața fanilor?

MIRA: Momentan trebuie să ne conformăm și să facem așa cum ne este recomandat. Sunt sigură că perioada aceasta o să treacă repede, eu sunt optimistă, și curând o să ne reluăm activitățile așa cum erau înainte. Oricum, anul acesta am de oferit multă muzică pentru suflete.

COSMO: Ai peste 1 million de followers pe Instagram. Cum ai ajuns la numărul ăsta — există o strategie a postărilor?

MIRA: Nu pot spune că a existat vreo strategie anume. Cred că este suficient să fii tu și să te descoperi pe tine, cel real, să lași oamenii să te cunoască dincolo de artistul din poze.

COSMO: Cum menții atenția fanilor din SM asupra ta și ce fel de conținut își doresc, de fapt, fanii tăi să vadă pe conturile tale din online?

MIRA: Cred că „oamenii mei” apreciază foarte mult naturalețea cu care eu mă desfășor în mediul online, faptul că sunt mereu activă și îi invit să ia parte la tot ceea ce fac.

COSMO: Lângă numele tău, pe Instagram, ai trecut #divina. De ce?

MIRA: La un moment dat i-am cerut comunității mele de pe Instagram să îmi scrie ce anume rimează cu MIRA, iar cineva a scris „divina”. Mi-a plăcut atât de mult, încât a rămas așa.

COSMO: MIRA este numele de scenă, dar și prescurtarea numelui tău, Mirabela. Ce alte porecle mai ai — sau cum îți spun cei dragi?

MIRA: Dintotdeauna am fost MIRA, nu prea consider ca este nume de scenă, când eram micuță așa eram strigată. Singura persoană care încă mă strigă diferit, de atunci când eram mici, este verișoara mea. Ea îmi spune și acum „BITZU”.

COSMO: Când ai știut că vrei să devii cântăreață și care sunt cele mai vii amintiri ale tale din pierioada ta de început?

MIRA: Am știut că vreau să devin cântăreață de când mă știu, oricât de cheesy sună. Datorită faptului că întotdeuna, în casă, o auzeam pe mama cântând — în cazul în care nu știați și mama cântă, însă alt gen, muzică populară. Îmi aduc aminte mereu cu drag de zilele de pe casa scării unde le cântam vecinilor, dacă se poate pune ca „început”, hahah.

COSMO: Acum doi ani ai trecut printr-o tragedie în familie. Ce poți să le spui celor care, la rândul lor, au acum parte de momente dificile, cum se menține speranța și cum se merge înainte?

MIRA: Am învățat că nimic nu este mai important decât prezentul, că nimic nu este atât de negru pe cât pare fiindcă în orice rău găsești bine. Pentru mine prezentul este ce am mai de preț.

COSMO: Descrie-te cât mai aproape de realitate… prin titlul unei melodii.

MIRA: God is a Woman, cântată de Ariana Grande.

COSMO: Cu ce artiști autohtoni sau internaționali ți-ar plăcea să colaborezi în viitor? Ai planuri concrete în acest sens?

MIRA: Am în plan ca următorul album, respectiv al doilea, să fie diferit, compus doar din colaborări. Acesta va fi la anul, așa că nu vreau să dau din casă, ci vă las să stați în suspans.

COSMO: Dacă ar fi să te defineșți ca și artist în industria muzicală autohtonă, tu ești cea care…

MIRA: Suferă în toate piesele (râde).

MIRA poartă: rochie din bumbac și mătase cu inserții din dantelă, Seen Users

COSMO: Descrie o zi obișnuită din viața ta în doar câteva cuvinte.

MIRA: Sport și studio. Așa arată viață mea când nu am prea multa treabă.

COSMO: Numește trei chestii pe care le faci foarte bine… în afară de muzică.

MIRA: Machiaj, dans și tiramisu.

COSMO: Dacă ar fi să te apuci de mâine de altceva… care ar fi acel lucru?

MIRA: Nu m-am gândit niciodată atât de serios la ce altceva aș mai fi putut face în afară de muzică. În schimb, știu că tot în zona artistică m-aș fi îndreptat, fie către teatru, dans sau make-up.

COSMO: Există cauze umanitare sau lucruri în care crezi, pe care nu ai apucat să le explorezi sau în care nu ai apucat încă să te implici?

MIRA: Cred foarte mult în cauze umanitare, îmi place foarte mult să mă implic în tot ce ține de o mână de ajutor, atâta vreme cât îmi este în putință. Nu știu câți dintre voi știți, dar aproape de două ori pe an vând din hainele mele, iar banii strânși sunt donați către familii nevoiașe.

COSMO: Ce pasiuni ai în timpul liber… din nou, în afară de muzică!

MIRA: Sportul, alergatul prin parc, plimbatul cu trotineta, un film bun.

COSMO: Din postările tale reiese că ești o persoană căreia îi place mult să se mențînă activă. Povestește-ne câte ceva despre rutina ta de a te menține în formă — alimentație echilibrată, exerciții fizice…

MIRA: Am hotărât ca de anul acesta să renunț la carne — din mai multe considerente, dar și la sfatul medicului. Am făcut o schimbare majoră, aș spune, în stilul meu de viață, de la o alimentație cât mai sănătoasă și echilibrată până la sport regulat, ceea ce înainte nu exista… și vă invit să urmăriți cât de frumos se pot îmbină cele două dacă vă doriți cu adevărat.

COSMO: Produsele cosmetice pe care le porți mereu cu tine sunt…

MIRA: Fondul de ten, pudra, rimelul și tușul.

COSMO: Ce loc ocupă moda în viața ta?

MIRA: Nu mă pot numi o înrăită după haine, dar cu siguranță am mai multe decât ar trebui — de aceea și dau din ele atât de mult.

COSMO: Care e stilul în care te simți cel mai „tu” și ce piese vestimentare găsim cel mai mult, dacă dăm o raită prin dressingul tău?

MIRA: Mi-aș putea descrie stilul că fiind o combinație între casual cu elegant. Stilul meu reprezintă, de obicei, starea mea de spirit din ziua respectivă.

COSMO: Ce tatuaje ai și care sunt poveștile lor?

MIRA: Am două povești și șase tatuaje. Prima poveste ar fi că m-am decis într-o zi că vreau să îmi tatuez un portativ în formă de inimă și mi-am sunat cea mai bună prietenă să vină cu mine, care a decis să își facă și ea același desen. Cea de-a doua poveste are loc de ziua mea, în 2019, cand m-am dus să îmi tatuez cinci semne diferite: un soare, o lună, semnul zodiei mele, anul nașterii și citatul meu preferat „Love is God and God is love”.

COSMO: În sfârșit, urmează să pleci într-o vacanță. Ce așteptări ai de la vara lui 2020?

MIRA: Plănuiesc o ieșire în Grecia, sper să îmi iasă… cu tot programul acesta dat peste cap. Altfe, sper, totuși, să simt că am avut și eu parte de o vacanță de vară bine meritată!

În poza de intro, MIRA poartă: rochie din tul cu aplicații și salopetă din poliamidă, ambele Loulou; sandale din piele, Aldo

Interviu: Diana Colcer

Fotografii: Vlad Andrei / Almost Ready

Styling: Amir Doboș

Machiaj: Tania Cozma / Make up Artist Bourjois Paris

Coafură: Adonis Enache / Endorphin Lab

Fotografiile au fost realizate în incinta locației Izvor de Golf. Mulțumim pentru sprijinul acordat.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.