Interviu Laura Mușuroaea: Manifest pentru feminitate postmaternitate

După ce devii mamă, trebuie să faci față nu numai unor presiuni sociale, ci și unor presiuni interioare complexe. Puține sunt cele care recunosc că nu își mai găsesc drumul înapoi spre ele însele. Totuși, poate fi și firesc, sau cel puțin asta ne-a demonstrat Laura Mușuroaea, beauty blogger și mama lui Matti.

Laura e mamă cu normă întreagă și nu își plânge de milă, dar nici nu este acaparată de „sindromul mamei absolute” (foarte des întâlnit în zilele noastre). Scria într-una dintre postările ei cam așa: „Bună, sunt Laura Mușuroaea și sunt FEMEIE — MAMĂ — IUBITĂ — sunt creatorul propriului meu destin! Deci, ce nu ar trebui să facă o mamă? Acesta este manifestul ei pentru feminitate postmaternitate:

Cosmo: De ce un astfel de manifest?

Laura Mușuroaea: Vreau să transmit că suntem și vom fi mereu femei. Vreau să le aduc aminte femeilor că un copil și a fi mămică este un plus, încă o bucurie în viața unei femei, pe lângă celelalte bucurii precum familia, soțul, prietenii și cariera. Vreau să aduc aminte cât de important este să ai grijă de tine și, da, să te pui pe tine și sănătatea ta mintală pe primul loc. Să ceri ajutor, să iei o pauză, să te relaxezi, să faci lucruri pentru tine. Să nu uiți că ești femeie, nu doar mamă, că ești mult mai mult și că poți oferi mai mult.

Pentru că mi-am dorit să inspir și alte mămici, în decembrie am lansat un podcast „De una singură” în care abordez diverse teme legate de feminitate, carieră și parenting, și încerc să am ca invitați femei de succes din domeniul lor de activitate, femei care sunt și mame, dar care arată că se poate să le îmbini pe toate.

Cosmo: Care au fost temerile și care sunt prejudecățile cu care te-ai confruntat în urma operației?

Laura Mușuroaea: Da, tocmai m-am operat la doamna doctor Elena Martin. Am avut temeri, ca oricine: oare doare după, dacă apar complicații, oare mai pot să am grijă de cel mic etc? În ceea ce privește prejudecățile, de la „ce îți trebuie ție sâni” la „ți-ai pus și tu sâni, ce să zic”, le-am auzit pe toate. Și probabil mulți nu mi-au zis nimic, deși o gândesc. Am simțit nevoia să mă simt mai feminină. Mereu am avut sâni mici, iar pentru mine asta a fost dintotdeauna o problemă.

Inițial mi-am spus că, atâta timp cât sunt frumoși, nu mă operez. Totuși, dorința a rămas acolo. Acum, după sarcină și alăptat, erau fără volum, lăsați și mici. Așa că am luat decizia să îmi fac acest cadou. A fost o decizie pe care am luat-o strict pentru mine și din nevoia de a mă simți din nou confortabil în pielea mea.

Cosmo: 134k abonați pe youtube, foarte multe femei care te urmăresc în fiecare zi…

Laura Mușuroaea: În afară de două-trei persoane care mi-au lăsat comentarii mai răutăcioase, reacțiile au fost foarte bune. Femeile au fost curioase și bucuroase pentru mine. Iar asta mi-a arătat încă o dată ceea ce știam: am o comunitate de femei superbe.

Laura Musuroaea

Cosmo: Ai simțit vreun moment nevoia să fii exclusiv mamă?

Laura Mușuroaea: Aș spune, mai degrabă, că am continuat să muncesc din prima zi. Pentru că nu am luat o pauză. Am filmat pentru vlog în continuare, am postat pe Youtube, pe Instagram. Cel mic dormea pe mine în timp ce îl alăptam, iar eu simultan editam clipuri. Mi-am dorit acest lucru încă din sarcină: să nu mă opresc. Au fost momente când îmi doream să fiu exclusiv mamă și atunci îmi luam timp numai pentru Matti. Dar filosofia mea a fost mereu că sunt și voi fi întotdeauna mai mult decât „mamă”, așa că nu pot spune că am simțit vreodată nevoia să las deoparte restul. Am promis că voi fi sinceră, realmente cred că poate fi periculos să fii doar mamă și să te concentrezi doar pe asta.

Când te focalizezi doar pe acest rol, te rupi de restul… de cariera ta, de evoluția ta, de viața socială uneori — tot scopul ființei tale se concretizează în jurul copilului. Dacă nu reușești să păstrezi un echilibru între tine și copil, poți ajunge să trăiești doar prin intermediul lui (prin reușitele lui, prin relația cu el). Iar copiii cresc. Și dacă ne uităm puțin la mamele noastre, cred că putem observa exemple de femei care, după ce copiii „și-au luat zborul”, nu au mai făcut atât de multe pentru ele. Îmi doresc să evit să îi spun lui Matti „m-am sacrificat pentru tine” sau „la câte am făcut pentru tine…”. Vreau să îi ofer un exemplu de om fericit, om împlinit, om care muncește pentru realizările lui. Acesta vreau să fie exemplul de femeie pe care îl vede în casă, pentru a învăța să privească femeia ca pe o luptătoare, o parteneră, un egal.

Plus că eu consider că un copil se face în doi, ceea ce înseamnă că nu doar femeia trebuie să pună pe hold carieră, plăceri, ci și bărbatul. Au luat decizia împreună, ceea ce înseamnă că împreună vor crește acel copil, împreună vor schimba scutece, vor face cu schimbul în îngrijirea lui în funcție de ce are de rezolvat fiecare.

Ca să ating și ultimul punct: după ce devenim părinți, trebuie să ne protejăm relația de cuplu. Asta înseamnă că trebuie să existe și timp doar în doi, trebuie să existe intimitate, sex, vacanțe singuri, ieșiri în oraș. Din păcate, multe cupluri ignoră aceste nevoi și apar frustrări, certuri și lipsuri.

Cosmo: Am remarcat că nu abuzezi în Social Media de poze cu cel mic…

Laura Mușuroaea: Sincer, a venit de la sine. Urmăresc în online multe femei care postau despre anumite subiecte, iar după ce au devenit mămici, tot contul de Social Media a devenit despre copil și parenting. Și nu e nimic greșit, nu vreau să se înțeleagă asta, dar filosofia mea este că eu sunt tot eu și mă ocup tot cu ce mă ocupam și înainte de a fi mamă. Așa că Matti este încă o parte din viața mea, dar nu reprezintă absolut tot ce fac și însemn eu. Nu sunt definită doar de faptul că sunt mamă.

Cosmo: Ce s-a întâmplat cu tine după ce ai născut?

Laura Mușuroaea: Nu e deloc ușor să ai un copil. Și chiar o să vorbesc super deschis. Nu mă simt vinovată. E al naibii de greu să găsești echilibrul. Dar trebuie să vrei. Matti m-a schimbat foarte mult. În primul rând, am mai multă încredere în mine. La naiba, am născut un pui de om!

Eu! Singurică! Apoi, am mult mai multă răbdare și înțelegere. El mă învață zilnic asta. Și am învățat să lupt. Să lupt cu hormonii care mă făceau „momzilla”, să lupt cu stările când l-aș fi aruncat pe geam (că da, îți vine să faci asta și nu este nici o rușine să o spui). Să lupt cu momentele de oboseală. Deși, aici, la capitolul oboseală, cred că am puțin noroc genetic. Eu sunt o persoană foarte activă. Și în sarcină stăteam și editam poze și filme până la 1-2 noaptea. Iar primele 6 luni, deși alăptam din 2 în 2 ore noaptea, ziua munceam și nu dormeam deloc. Și da, simțeam o oarecare oboseală, dar nu eram deloc epuizată. Fie e genetic, fie, deși sună clișeic, îmi place atât de mult ce fac încât nu simt oboseală.

Laura Musuroaea

Cosmo: Cum te raportezi la cei din jurul tău ?

Laura Mușuroaea: În primul rând, nu suport persoanele rele. Nu concep să faci rău cuiva în mod voit. Dacă faci asta, la revedere! Cred în bun simț, în a nu deranja pe cei din jur, cred foarte mult în reguli, legi, în respectarea lor. Cred în corectitudine și în a încerca să fii corect atât cu tine, dar și cu ceilalți. Și observ foarte des că uităm să facem asta. Uităm ce ne place, uităm ce ne dorim, uităm ce avem nevoie, uităm să cerem. Și, apoi, ne întrebăm de ce ajungem să avem frustrări, să fim triști și să avem goluri, să simțim că nu e suficient.

Cosmo: Cum îți organizezi timpul de când Matti e în viața ta; din 2018 ai firma ta de producție video și foto…

Laura Mușuroaea: Haha, da. Ei bine, am și ajutor. Îl am pe Alex care s-a implicat din prima zi. La noi nu a existat ideea că „e bărbat, nu se pricepe”. A învățat. Apoi îi am și pe părinții mei aproape. Am învățat să mă organizez și mai bine: am învățat să lucrez fie cu el în cameră, fie atunci când doarme, de multe ori l-am luat cu mine la filmări sau evenimente. Soluții se găsesc mereu, trebuie să îți dorești și trebuie să fie toată lumea implicată, exact cum ar trebui să fie într-o familie. Femeia nu e obligată să ducă grija tuturor responsabilităților. Eu zic mereu: Ok, bărbatul nu poate să nască, pentru că îi este fizic imposibil, dar să gătească, să calce, să schimbe scutece, să facă curat poate să învețe. Într-o familie suntem o echipă, ne ajutăm orice ar fi.

Cosmo: Sunt atât de multe teorii privind maternitatea! Ce te ghidează pe tine?

Laura Mușuroaea: Pe mine, din prima zi, m-a ghidat instinctul. Exact cum zici și tu, 10.000 de teorii despre ce e bine și ce nu e bine să faci. Parenting modern versus cel vechi. Eu am un principiu simplu: Oricât ai încerca, nu poți fi mama perfectă. Vei face greșeli. Așa că eu cred că trebuie să oferi, în primul rând, iubire. Foarte multă iubire. Apoi urmează restul. Cu iubire și bunătate poți crește un copil incredibil. Crești un om bun, cald, încrezător. Un om care vrea să dăruiască.

Cosmo: Ce te mai ajută să te simți sexy de când ești mămică?

Mindset-ul. De când sunt mamă, am învățat atât de multe lucruri despre mine, despre feminitatea mea și despre a fi femeie în general, încât asta mi-a dat foarte multă încredere în mine. Clar, și aspectul fizic m-a ajutat. M-a ajutat sportul, să mănânc sănătos. Feminitatea și încrederea e un mix între minte și corp. Dar totul pleacă de la a avea o idee clară despre ce înseamnă sexy și feminin pentru tine.

Cosmo: Cum s-a schimbat vlogging-ul pentru tine în ultimii zece ani? Cum te-ai schimbat tu în acest timp?

Laura Mușuroaea: Haha! De la blondă, la șatenă, de la mai voluptoasă, la foarte slabă, apoi iar voluptoasă. Eu cred că acești zece ani arată clar evoluția unei femei. De la o tânără de 19 ani, timidă, neîncrezătoare, fricoasă — la o femeie care are curaj. Pentru că acești zece ani m-au învațat să am curaj… să fac ce îmi place, să spun “NU”. Am curaj să îmi spun părerea (mic disclaimer, o părere se spune frumos și civilizat, aviz haterilor din online), am curaj să nu îmi pese de prejudecățile sociale. Pur și simplu, am curaj să fiu EU! Și este minunat!

Fotografii: Costin Fetic

Coafură: Beauty District

Machiaj: Maria Ștefan

Stilism: Andreea Diana Constantinescu

Asistent stilist: Alfred Gavanescu

Asistent producție: Luca Cruceanu

Project manager: Feloiu Maia Alexandra

Accesorii vintage, @vintagevougue.ad; brâu, Dolce & Gabbana, @vintagevogue.ad.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.