Interviu COSMOFlash cu Janina Nectara

Janina Nectara a studiat Design Vestimentar în România, dar şi fashion business în Paris, unde şi-au împărtăşit din experienţă Karl Lagerfeld (Chanel), Yohji Yamamoto, Alexander McQueen şi lista designerilor celebri poate continua.

După terminarea studiilor, a realizat un internship în New York, la casa de modă a creatorului preferat al Primelor Doamne ale Americii, Oscar De La Renta. Pe lângă celebrităţile de la Hollywood, Michelle Obama, Hillary Clinton şi Laura Bush sunt clientele fidele ale brandului exclusivist. Janina ne vorbeşte acum despre modă, stil şi pasiunile sale.

De unde pasiunea pentru modă?

Cu pasiunea pentru modă te naşti sau o educi. În cazul meu a fost şi şi. În adolescenţă, în loc să rezolv ecuaţiile matematice pentru şcoală, m-am surprins des că făceam exerciţii de imaginaţie prin care găseam nenumărate soluţii, nu pentru ecuaţii, ci soluţii creative pentru “îmbunătăţirea” (aşa considerăm pe atunci) pieselor vestimentare ce îmi captau atenţia.

Din fericire, am avut oportunitatea fantastică de a experimenta acest vis imediat după terminarea studiilor în modă, într-un internship la New York, chiar la creatorul preferat al celebrităţilor de la Hollywood şi al Primelor Doamne ale Americii – Oscar de la Renta.

Dacă ar fi să dai o defnitie a stilului, cum ar sună ea?

Fiecare persoană are un stil atât de complex, încât poate că nu ar trebui să ne ambiţionăm să-i dăm o definiţie neapărat. Până la urmă stilul este un atribut pe care cu toţii îl avem, însă nimeni nu îl poate cuantifica. Este reflexia personalităţii noastre, a farmecului nostru, a obiceiurilor şi stilului nostru de viaţă, a individualităţii noastre… Şi pentru că este un atribut pe care cu toţii îl avem, în concluzie, suntem cu toţii stylish! 🙂

Janina Nectara

Care ar fi TOP 5 branduri preferate?

Îmi este greu să aleg doar câteva nume, dat fiind faptul că studiind Facultatea de Arte, ochiul meu a fost antrenat să aprecieze fiecare brand pentru caracteristici specifice, care provin nu doar din creativitatea designerului.

Sunt atentă, spre exemplu, la inovaţiile tehnice de transpunere a artelor vizuale în produsul vestimentar sau la modul în care ADN-ul brandului, extrem de greu de perpetuat de-a lungul anilor, de altfel, este reflectat în fiecare nouă colecţie în mod diferit cu fiecare sezon… Este un dulce “defect profesional”… Unul care face că în fiecare an, să am un nou top de colecţii favorite.

Ce alte pasiuni în afară de modă ai?

Nu ştiu dacă s-ar numi pasiune sau hobby sau pur şi simplu activitate-care-îmi-face-plăcere, dar călătoresc ori de câte ori am ocazia. Ideea este că nu sunt un turist clasic. Fac doar călătorii active, călătorii ca formă de cunoaştere.

Îmi plac nespus poveştile şi încerc să ajung nu în locurile extrem de populare, ci în cele care au personalitate, care au o anumită aromă, care îţi inspiră senzaţii nebănuite. Iar acestea nu sunt “the hoţ spots” sau marile capitale ale lumii.

Îmi amintesc că la şcoală, profesorul de geografie ne spunea frecvent, în glumă, să le transmitem părinţilor să ne trimită în vacanţă de vara pe nu-ştiu-ce-insula exotică, pentru acolo bat Vânturile de Vest şi nu vom suferi din pricina caniculei aşa cum am face-o dacă am stă în România. Sau să mergem pe nu-ştiu-ce-versant să explorăm flora pe cale de dispariţie. Spun că vorbea în glumă, pentru că pe atunci, nu existau atât de multe curse aeriene, călătoriile erau extrem de costisitoare, traversarea graniţei se făcea anevoios, cu nenumărate vize.

Janina Nectara

O mulţime de impedimente, care făcea că tot ce ne povestea profesorul nostru să pară dintr-o altă lume. O lume la care abia dacă îndrăzneam să visez. Nu fusesem nici măcar până la Budapesta sau într-o altă ţară vecină şi mi se părea imposibil într-o viaţă de om să poţi călători atât de departe. Astăzi, este incredibil cât de mult s-a schimbat lumea! În doar câţiva ani.

Cât de mult s-a schimbat viaţa mea, a noastră, a tuturor! În mai puţin de un deceniu am ajuns să călătoresc pe mai toate continentele, să văd zeci de ţări şi sute de oraşe. Mi-am propus să bifez toate destinaţiile la care visam cu ochii deschişi la ora de geografie sau despre care citeam în cărţile preferate! Mi-am propus să colecţionez momente şi amintiri!

Chiar şi astăzi sunt convinsă că nu există job mai relaxant decât acela de a produce o emisiune de travel sau de a prezenţa un astfel de format TV. Wish me luck! 🙂

Care consideri a fi cea mai mare împlinire a ta de până acum?

Cel mai mare motiv de mândrie până acum este chiar site-ului meu, Fashion Avec Passion, un mix între revista de modă online şi fashion blog, realizat în trei limbi (română, engleză şi spaniolă). Am fost extrem de încântată de faptul că la doar câteva luni după lansare, a fost desemnat Harrods Blog Of The Week, de către celebrul department store, Harrods Londra.

Graţie acestuia, am avut numeroase proiecte speciale realizate cu cele mai prestigioase case de modă precum Dolce Gabbana, Gucci, Roberto Cavalli, Armani sau Vogue, biblia modei.

Spre exemplu, Armani a realizat în colaborare cu Grazia Italia un clip de promovare a colecţiei Emporio Armani, în care a invitat patru bloggeri internaţionali. Se numea Bloggers Love Armani, iar eu am fost unul dintre cei patru protagonişti.

Între timp, am devenit ambasadorul Gucci în România al proiectului umanitar Chime For Change, susţinut pe plan global de Madonna, Beyonce, Bill Gates, Prinţul Harry al Marii Britanii, Eva Longoria, Jennifer Lopez, Malala Yousafzai – câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace – Maryl Streep, Halle Berry, Ben Affleck, Julia Roberts şi multe alte nume grele ale showbiz-ului.

Fiind o prezenţa constanţa la mai toate evenimentele marilor case de modă – de la prezentările de modă Hermes, la cocktailurile organizate de Chanel sau lansările colecţiilor de haute joaillerie Dior -, sunt şi prima româncă non-model ce apărea în publicaţii internaţionale precum Vogue, Vanity Fair, L’Officiel, iar New York Magazine m-a inclus în topul celor mai bine îmbrăcate personalităţi de la Săptămâna Modei de la Paris împreună cu supermodelul Victoria’s Secret, Karolina Kurkova, actriţa Olivia Palermo şi editorul şef Vogue Japonia, Anna Dello Russo.

Tot prin prisma site-ului Fashion Avec Passion, am realizat un parteneriat cu Fashion TV, timp în care am cunoscut şi realizat interviuri cu designeri precum John Galliano, Pradă, Vivienne Westwood, Yohji Yamamoto, Zuhair Murad, Elie Saab, Roberto Cavalli sau supermodele precum Claudia Schiffer, Isabeli Fontana, Natalia Vodianova.

În premieră pentru România, Fashion Avec Passion a realizat şi primele livestreaming-uri ale celor mai importante showuri de modă, direct de pe podiumurile din Milano, Paris, Londra. Giorgio Armani, Burberry, Blumarine, Aquilano.Rimondi, Roberto Cavalli, Gucci, John Richmond şi multe alte branduri au ales FAP pentru a-şi transmite în direct defilările de modă.

Aşadar am o infinitate de motive pentru a fi extrem de mândră de primul proiect online de modă din România.

Janina Nectara

Care este persoană cea mai importantă pentru tine? De ce?

Familia are cel mai vast loc în inima mea, însă cred că mă înţelegeţi că e periculos să fac nominalizări.

Care este din punctul tău de vedere cel mai frumos loc din lumea asta?

Am avut multe călătorii memorabile. În Europa am vizitat în mare cam tot ce era de văzut. Momentan încerc să bifez tot ceea ce mi se pare inedit în Asia, pentru că apoi să trec la America Latină. Până acum, India (cu ale sale Jaipur, Agra, Varanasi şi Khajuraho) rămâne o destinaţie de referinţă. Sunt nerăbdătoare să mă întorc şi să explorez şi partea de sud-vest, în special Bombay.

În pofida faptului că am strâns amintiri de neegalat şi în Singapore, Filipine, Malaezia, Indonezia, totuşi, Istanbul a fost dintotdeauna “oraşul de suflet”, pe care îl vizitez cât de des pot. Atât de des, încât deseori sunt nevoită să inventez pretexte, că să mă reîntorc. Mă bucur, însă, că acum Vogue Turcia, care m-a onorat publicandu-mi articolele, îmi da cel mai convingător motiv pentru a fi mereu aproape. Este interesant cum poate lucra destinul, karma sau ce-o fi…

Janina Nectara

Ai un vis neîmplinit încă?

Chiar în acest moment lucrez să îmi împlinesc acest vis. Este vorba despre o carte cu totul şi cu totul fascinantă, care se adresează tuturor femeilor care îşi doresc să devin arhitectul propriei siluete. Va prezenţa principii revoluţionare de styling, va oferi soluţii ingenioase, însă uşor de aplicat, pentru a rezolva orice problema estetică a oricărei tipologii de silueta, totodată upgradand orice look la rang de stylish. Un manual de styling (şi nu numai) extrem de complex, ce va explică toate curiozităţile pe care le-aţi avut până acum despre modă. O să va placă, sunt convinsă!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.