Interviu cu Craig Zobel: despre noua mini-serie HBO „Mare of Easttown” și Kate Winslet

Duminică, 18 aprilie, pe HBO va debuta mini-seria în șapte părți Mare of Easttown (disponibilă pentru streaming și pe HBO GO). În această mini-serie limitată, regizată de către Craig Zobel (show-ul HBO Cei rămași/ The Leftovers), Kate Winslet joacă rolul lui Mare Sheehan, o detectivă dintr-un orășel din Pennsylvania, care anchetează o crimă locală, în timp ce viața se năruie în jurul ei.

Sau altfel spus, Kate Winslet joacă încă un rol de excepție, aducând un omagiu feminității dintr-o cu totul altă perspectivă decât cea cu care suntem obișnuiți. Mare of Easttown este o explorare a laturii întunecate a unei comunități foarte apropiate și o examinare autentică a modului în care familia și tragediile din trecut ne pot defini prezentul.

Despre întreaga producție, am stat de vorbă cu regizorul Craig Zobel care a împărtășit cu noi viziunea lui despre importanța misterului, fascinația față de personajul interpretat de Kate Winslet și particularitățile acestui show pe care îl consideră, de fapt, un portret.

Citește și: Kate Winslet, mai fericită la 42!

Cum te-ai alăturat proiectului Mare of Easttown?

Când m-am alăturat proiectului, producția începuse deja. Din diverse motive, producătorul de regie original a trebuit să părăsească proiectul din motive personale. Așa că eu m-am alăturat echipei la puțin timp după ce producția începuse deja. Și apoi am lucrat la proiect mai mult de un an!

Ce te-a atras la proiect încât ai acceptat să lucrezi la el, chiar și în aceste circumstanțe dificile?

Am citit scenariul imediat și mi-a plăcut povestea. Dar cred că ce m-a ținut în priză a fost faptul că HBO a putut să îmi arate câteva… nici măcar scene, dar câteva cadre și câteva momente care fuseseră filmate deja. Cred că mulți dintre noi au devenit fani ai lui Kate Winslet de când a apărut. Mi-a plăcut la nebunie rolul pe care l-a făcut în Heavenly Creatures, dar nu o mai văzusem jucând așa până acum. Foarte rapid mi-am dat seama cât de interesante sunt deciziile ei în actorie. Kate găsise un personaj nou interesant pe care nu am mai văzut-o să-l joace și sper că am reușit să capturez acest lucru în serial. Mare Sheehan este o persoană foarte capabilă, dar poate și să poarte această povară cu ea peste tot și să își facă munca în continuare și cumva să meargă mai departe în viața ei. Show-ul, în esență, este despre acest lucru — despre cât de capabilă ești. În pagină, totul pare foarte serios, dar ce e interesant la Kate în acest proiect este că e foarte amuzantă, dar în același timp un pic ca un bădăran — e o abordare unică, atât de mult încât am vrut imediat să regizez serialul pentru a vedea unde se va duce cu personajul.

Citește și: Leonardo DiCaprio si Kate Winslet, cuplul pe care ni-l dorim in realitate

Kate Winslet
Kate Winslet/ HBO Romania

Cum e pentru un singur regizor să fie la cârma unei întregi mini-serii?

Aceasta e de fapt a doua oară când fac acest lucru, după un show numit One Dollar, difuzat pe CBS All Access, pe care nu l-a văzut nimeni, dar de care sunt mândru. Acela mi-a oferit o perspectivă mai profundă asupra procesului pe care l-am aplicat de data asta. Ești cumva responsabil pentru a vedea și pădurea, și toți copacii în același timp. E foarte bine, în opinia mea, că serialul apare săptămână de săptămână, pentru că știi că oamenii vor procesa fiecare episod și nu vor face binging. În această poveste specifică, un mister, provocarea a fost legată de cum să structurăm toate elementele și să ținem minte cum va înțelege publicul povestea? În mare parte, aceasta a fost o conversație între mine și Kate aproape în fiecare zi.

Ce fel de serial este Mare of Easttown?

Nu se simte ca un serial doar despre o anchetă a poliției. Nu este un show de procedură. Aș spune că este o dramă care are un element de mister polițist. Dar, pentru mine, e un serial despre această femeie. Este de fapt un portret.

Cât de mult o vezi pe Mare ca un produs al locului în care a crescut?

Cred că foarte mult. Adică, pe platouri glumeam foarte mult că ea e Mare… din Easttown. Spuneam numele serialului foarte des, pentru că acesta era foarte formativ pentru poveste și ce încercam să reușim cu show-ul. Existau oameni, consilieri tehnici pentru serial care erau din zona respectivă, iar Kate și cu mine ne uitam unul la celălalt și ne spuneam că nu vezi așa ceva în Los Angeles sau în Londra. E un fel foarte specific de a fi și atât de minunat încât încercam să onorăm acel loc și să-i dăm viață.

Cum ai descrie lumea pe care încercai s-o creezi?

O numim „ex-urbană”. Nu chiar suburbană și nici rurală, dar un fel de parte a Americii care este în afara unui oraș, dar încă foarte populată. Pennsylvania este un loc nebunesc. Nu vreau să explic prea în amănunt, dar atunci când filmam în Pennsylvania așteptând să aflăm ce s-a întâmplat cu voturile în Philadelphia, pentru a afla ce s-a întâmplat cu alegerile prezidențiale. E o zonă plină de tipuri de personalități foarte diferite. Pennsylvania este un stat care a fost, de la începutul mișcărilor sindicale, o zonă marcată de clasa muncitoare. Așa că are genul ăla de atmosferă – e la două ore de New York, dar pare să fie foarte departe de New York. Am vrut să onorăm acest lucru. Eu sunt din sud, din Georgia, și deși desigur că e foarte diferit, am simțit un fel de relație cu Pennsylvania, doar și prin virtutea faptului că am crescut într-un loc care nu e cosmopolitan și liberal pe deplin.

Kate Winslet
Kate Winslet/ HBO Romania

Cum a afectat pandemia filmările?

Toată lumea purta constant echipament de protecție personală. Am avut decizii logistice de luat care au fost destul de stringente și cred că au funcționat foarte bine. Nu a trebuit să oprim niciodată filmările, așa cum s-a întâmplat cu alte seriale, și asta a fost o mare reușită. O să fiu sincer: mă trezeam în fiecare zi și îmi făceam griji că în acea zi vom afla că trebuie să ne oprim. Nu ne-am oprit. Și am reușit și să ne dăm seama cum să filmăm în locație, ceea ce, din punct de vedere logistic, a fost mai dificil decât de obicei. Am reușit să avem peste 350 de persoane care să lucreze în această perioadă și sunt mândru de asta.

Craig Zobel
Craig Zobel/ Foto: Kristina Bumphrey

Regizorul american Craig Zobel a devenit celebru pentru proiecte precum The Leftovers, Westworld, American Gods și One Dollar — o miniserie CBS All Access creată și regizată de el. 
A regizat recent, pentru Universal și Blumhouse, lungmetrajul The Hunt cu Hilary Swank în rolul principal, un film provocator a cărui lansare din 2020 a fost amânată, în contextul violențelor de stradă și reacției conservatorilor. 
Zobel a mai regizat trei filme care au avut fiecare premiera în cadrul celebrului festival de film independent Sundance: Great World Of Sound, Compliance și Z For Zaccariah. 
A produs proiectele lui David Gordon Green Prince Avalanche și My Entire High School Sinking Into the Sea.

Despre film

Din distribuția MARE OF EASTTOWN fac parte: Julianne Nicholson (din producția HBO The Outsider) în rolul lui Lori Ross, cea mai bună prietenă a lui Mare din copilărie; tripla câștigătoare de Premiu Emmy Jean Smart (nominalizată la Emmy pentru producția HBO Watchmen) în rolul lui Helen, mama lui Mare; Angourie Rice (Black Mirror) în rolul lui Siobhan Sheehan, fiica adolescentă a lui Mare; Evan Peters (American Horror Story) în rolul detectivului Colin Zabel, chemat să asiste cu ancheta lui Mare; Guy Pearce (câștigător de Emmy și nominalizat la Globul de Aur pentru producția HBO Mildred Pierce) în rolul lui Richard Ryan, un profesor de litere local; Cailee Spaeny (Devs) în rolul lui Erin McMenamin, o adolescentă izolată care locuiește cu tatăl ei, un tip cu temperament volatil; David Denman (Outcast) în rolul lui Frank Sheehan, fostul soț al lui Mare; John Douglas Thompson (filmul HBO Max Let Them All Talk) în rolul șefului de poliție Chief Carter, superiorul lui Mare la departamentul de poliție Easttown; Patrick Murney (Seven Seconds) în rolul lui Kenny McMenamin, tatăl lui Erin; James McArdle (Ammonite) în rolul Deacon Mark Burton; Sosie Bacon (producția HBO Here and Now) în rolul lui Carrie Layden, mama lui Drew și fosta iubită a lui Kevin; Joe Tippett (Rise) în rolul lui John Ross, soțul lui Lori, iubitul ei încă din liceu; și Neal Huff (producția HBO The Wire) în rolul vărului lui Mare, părintele Dan Hastings.

FOTO: @HBO Romania

Citește și: Terapia cu filme. O solutie care da rezultate

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.