Interviu Alexandra Ușurelu, despre Fata care chiar există

Mulți dintre cei care o ascultă spun despre ea că vine din altă lume, că este „o prințesă din povești doar că ea chiar există și în realitate”. Până-n prezent, Alexandra Ușurelu a susținut aproape 600 de concerte inedite, venite parcă din altă dimensiune, și tocmai se pregătește pentru primul său concert online, concertul de lansare a noului ei album, Fata care chiar există. Haideți să aflăm mai multe despre ce înseamnă acest nou album pentru ea, dar să o și cunoaștem împreună mai bine:

Ce înseamnă pentru tine noul albumul pe care urmează să îl lansezi și, implicit, evenimentul de lansare care va avea loc chiar de Ziua Îndrăgostiților, în format livestream?

Concertul meu din 14 februarie era cel mai frumos cadou pe care îndrăgostiții din Iași, ori cei veniți special acolo din toate colțurile țării, și-l făceau anual, de 6 ani, deja. N-am vrut să întrerup tradiția, așadar am ales să pregătesc pentru toți cei care îmi iubesc muzica și vocea un concert de colecție, pe care îl vor putea urmări din toate colțurile lumii: concertul de lansare a noului meu album, Fata care chiar există.

Acest concert special, care va fi cântat în formula de scenă cu band și cvartet de coarde, se va transmite o singură dată, pe 14 februarie 2021, la ora 20:00, pe https://alexandrausurelu.ro/. Noul meu album adună muzica pe care mi-am dorit mereu s-o cânt.

Cum resimți schimbarea de anul acesta, în mediul online, ce crezi că îți va lipsi și ce crezi că vei câștiga în plus față de anii precedenți?

În mediul online îmi lipsește energia oamenilor, privirea lor blândă, reacția lor imediată. În afară de timpul câștigat în studio, înregistrând mai multă muzică, pentru mine nu e nimic de câștigat din distanțarea față de oameni. Sufletul meu se hrănește cu întâlnirile cu ei, din acest motiv am susținut până acum aproape 600 de concerte.

Numele albumului tău mi-a atras atenția imediat. Cine este Fata care chiar există, cum și când ai zis: „da, acesta este!” ?

”Fata care chiar există” este o etichetă pusă de cei care îmi iubesc muzica și vocea. Oamenii mi-au spus de multe ori că nu credeau că există așa ceva la noi în țară, o muzică atât de curată și bine pusă în scenă, că eu vin din altă lume, dar ceea ce m-a făcut să aleg acest nume pentru album a fost reacția unei fetițe.

La finalul unui concert, a venit la mine cu ochii mari și fermecători, mă așteptase împreună cu mama ei în foaierul sălii de teatru. Când ne-am întâlnit, mi-a spus, contemplându-mă și atingându-mi delicat rochia cu vârfurile degetelor: „Alexandra, tu ești ca o prințesă din povești, doar că tu chiar exiști. Mi-a plăcut atât de mult concertul. Tu cânți ca fetele din Disney, dar tu ești fata care chiar există.” M-au impresionat cuvintele ei și m-am gândit că ar merita s-o cred. Cine altcineva cunoaște adevărul, dacă nu copiii? Îmi doresc să rămân Fata care chiar există” pentru ea și pentru oricine crede că poveștile pot deveni realitate.

Ce mesaj transmite noul tău album, ce spune despre tine, dar și despre oamenii care crezi că îl vor asculta?

Albumul Fata care chiar există adună cele mai puternice emoții cărora eu le-am dat glas. Cele mai puternice emoții, cântate cu cele mai fine sonorități. Am cântat ușor, firesc și sincer. Am cântat cu emoție pentru publicul meu. Vreau ca publicul care ascultă noul meu album să se simtă iubit.

Citește și: Interviu: Emma Corrin este Prințesa Diana

Cum a fost procesul de creație, ce te-a inspirat?

Noul meu disc este o colecție a cântecelor din ultimii ani, cântece care s-au putut asculta numai în concertele mele, single-uri deja lansate cu ocazia unor turnee precedente, dar și câteva cântece nemaiauzite, noi. Albumul poartă numele – etichetă dat mie de publicul meu, „Fata care chiar există”.  El a fost imprimat cu muzicieni remarcabili ai scenei de jazz, și cu orchestra de coarde Muse Orchestra.

Integrarea sonorităților de orchestră în muzica mea a început cu mai mulți ani în urmă, orchestra nefiind doar o extensie de fast și sonoritate pentru niște cântece de muzică pop, ci parte integrantă a întregului concept muzical pus în scenă de mine. Imediat după lansarea primului meu album, „La capătul lumii”, am pornit în turnee și am susținut aproape 600 de concerte de atunci și până acum, în care s-au prezentat multe cântece noi. Cele mai bune cântece dintre cele cernute de-a lungul concertelor sunt adunate pe acest album.

A fost (și probabil va mai fi încă) o perioadă dificilă pentru toți, dar mai ales pentru artiști. Cum ți-ai găsit echilibrul în perioada pandemiei, ce ai făcut în continuare, ce s-a schimbat?

Am căutat să cânt, să susțin concerte, iar exercițiul acesta de dăruire m-a păstrat conectată la tot ce este mai frumos în viața mea. Nu s-a schimbat nimic în abordarea mea față de artă. Eu am propus mai multă muzică, mai multă emoție și mai puțin marketing, asta voi face și în continuare. Acesta este, până la urmă, brand-ul meu.

Muzica ta este poezie. Ai poeți care te inspiră, pe care îi recitești?

Mulțumesc! Poetul la care eu mă întorc mereu este Pablo Neruda.

Am văzut că ai finalizat studiile de Master în Artă Teatrală și Cinematografică. Este aceasta o altă lume a ta, ce visezi în acest sens?

Locul meu fabulos este unul singur, acela unde iubesc, unde cânt și unde am lucruri de dăruit. Reacțiile oamenilor prezenți la concertele mele mi-au dat imboldul de a cerceta mai mult artele spectacolului. Eu am urmat masterul cu scopul de a-mi îmbunătăți concertele, acestea fiind principalul meu mod de a-mi promova și duce mai departe muzica, faptul că la finalul celor doi ani de master am realizat și proiectul „Muzica, sentiment al apartenenței”, care arată eficacitatea consilierii artistice în cazul copiilor vulnerabili, evidențiind dezvoltarea abilităților lor non-cognitive și câștigurile demersului de integrare în comunitate a acestora, a fost o descoperire pentru mine, despre mine.

Partenerul tău de viață îți este alături și pe drumul profesional. De obicei, există acest mit urban cum că nu prea poți să le îmbini armonios pe ambele, cum reușești?

Iubirea este salvarea mea. În orice aș face. Dacă ascultătorii mei sunt mulțumiți și fericiți, mie mi se pare că am învins. „Nimeni, nimic, niciodată” nu poate confisca acest sentiment. Și să putem să facem asta în doi, eu și Bobby, să fim fericiți făcând asta, este nesperat. Nu este ceva simplu, dar ne-a venit, până la urmă, destul de ușor.

Un mesaj pentru cititorii Cosmo…

Vă iubesc, așa sunt eu!

Citește și: Alexandra Ușurelu: Prin muzică, eu nu caut succesul imediat

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.