Gina Rodriguez iese în faţă

Pentru Gina Rodriguez, primăvara s-a instalat demult. În suflet! Actrița din Jane, The Virgin (vezi 5 sezoane foarte amuzante pe Netflix) are de plănuit o nuntă, de terminat filmările la un serial și de făcut un film al cărui succes — sau eșec — se „odihnește” aproape în totalitate pe umerii ei. Are chiar și un cățeluș bolnav. Dar, să ne înțelegem, Gina nu este o femeie care să cedeze sub presiune. Acesta este momentul ei de glorie și este hotărâtă să profite cât mai mult de toate oportunitățile!

De Lisa Butterworth

Fotografii de Jason Kim

Stil: Aya Kanai

Știi senzația aceea teribilă care ți se pune în gât și în stomac atunci când urci tot mai sus pânâ în vârful unui roller coaster? Atunci când ești la doar câteva secunde de primul salt în gol, iar ceea ce simți este un melanj perfect între nerăbdare, bucurie și frică? Gina Rodriguez trece prin asta aproape tot timpul în perioada aceasta. Sau, cum spune ea, zâmbind larg în vreme ce luăm prânzul într-un restaurant din Culver City, „sunt îngrozită ca naiba”.

Actrița în vârstă de 34 de ani a filmat pentru nu mai puțin de 10 pelicule în timpul pauzei de lucru la serialul Jane, The Virgin — dar, dintre toate acestea, Miss Bala (în curând și în cinematografele noastre) este cel pe care și-a pariat reputația, viitoarea carieră și vizibilitatea pe marile ecrane. Gina interpretează rolul Gloriei, o americancă de origine mexicană care se trezește implicată în faptele criminale ale unui cartel. Acest salt profesional, îmi explică ea emoționață, o sperie foarte tare, dar nu fiindcă își dorește un succes răsunător la box-office sau aprecierile critice ale industriei cinematografice.

„În copilărie m-am simțit foarte singură. Nu mă simțeam reprezentată, parcă nu puteam să îmi găsesc locul nicăieri”, mărturisește ea. „Iar în momentul în care te vezi reprezentată, începi și să îți vezi valoarea, să simți că meriți și valorezi ceva.” Miss Bala, ca proiect cinematografic, este deschizător de drumuri. Majoritatea actorilor sunt de origine latină, la fel și mulți dintre cei care fac parte din echipa de filmare. „Până nu de mult Hollywood-ul prespăla aproape toate filmele de influențele minorităților. În acest film, americanca sunt eu, o Latina născută în această țară. Lucrul ăsta mi se pare foarte revoluționar.”

Desigur, Ginei i-ar plăcea ca filmul să aibă la fel de mult succes precum Black Panther sau Crazy Rich Asians — alte producții, în care minoritățile culturale și rasiale sparg barierele tradiționale, devenite hituri de referință în cinematografie. Dar dacă filmul va fi un eșec? „Sper să se întâmple același lucru care se întâmplă atunci când se face un film cu actori albi”, spune ea. „Să facă pur și simplu alt film cu actori de origine mexicană.”

Gina a sosit la întâlnirea noastră purtând un crop jeans de la Levi’s și un pulover confortabil bej, cu părul prins într-un coc neglijent. Dar apariția lejeră și energia ei cladă nu fac decât să mascheze-i puțin ambiția profesională și obsesia pentru muncă. „Ani de zile am fost o actriță muritoare de foame, înainte să câștig rolul lui Jane”, povestește ea, punctând ce o motivează să-și mențină un program atât încărcat. Pasiunea ei răzbate intens din conversația noastră relaxată, care sare de la feminism („Nu este vorba că femeile sunt mai bune ca bărbații. Este vorba de egalitate.”) la drepturile de reproducere („Dacă avortul este ilegal, atunci ejacularea fără contracepție ar trebui să fie și ea ilegală!)

De fapt, Gina își amintește perfect momentul definitoriu când a început să se dezvolte ambiția ei — la 14 ani, când și-a pus în minte să ajungă să joace într-un serial. Își comandă o mimosa în vreme ce îmi povestește cum era viața la vremea aceea, când trăia în Chicago — fiind una dintre cele trei fiice ale unor părinți portoricani, americance de primă generație. Mama ei gătea un orez cu pui delicios iar muzica salsa Nuyoricană se auzea mereu pe fundal. „Am încercat ani în șir fără succes”, spune ea. „La 29 de ani, am reușit.”

Acela a fost momentul în care a primit rolul lui Jane Villanueva, o virgină a cărei viață urmează un parcurs de telenovelă, atunci când este înseminată artificial cu sperma unui playboy frumos și înstărit. Acest rol i-a adus Ginei un Glob de Aur și a făcut-o o actriță de televiziune foarte bine cotată.

Este interesant. Ca artist, trebuie pur și simplu să ingropi în tine tot ce ține de viața ta reală, atunci când joci”, spune ea. „În același timp, în fiecare zi petrecută pe set mă întrebam cum naiba de am ajuns să fiu atât de norocoasă. Să îți vezi, cu ochii deschiși, visul cel mai drag împlinidu-se, este o experiență de-a dreptul suprarealistă.”

Dar nu fiecare zi este perfectă. În timpul filmărilor pentru ultimul sezon al serialului Jane, The Virgin, cățelușul adoptat de Gina a început să se comporte ciudat și a trebuit dus la veterinar. S-a descoperit că avea nevoie de o operație urgentă la coloană. „Iar eu nici măcar nu puteam să îmi arăt suferința fiindcă filmam o scenă în care Jane este fericită și lucrurile îi merg foarte bine”, îmi povestește ea. A doua zi, a primit o veste.

„S-a întâmplat chair când ajungeam pe set la COSMO, bucurându-mă că voi fi o #CosmoGirl cu acte în regulă. Atunci, veterinarul m-a anunțat că micul meu Caspar nu are funcții motore în picioare.” Din acel moment, Gina nu s-a mai gândit decât la ce se întâmplă cu cățelul ei — dar, după cum vedeți și voi în imaginile acestea, chiar nu i se cite    ște pe față tristețea. Asta fiindcă parte din jobul ei este să afișeze un zâmbet cuceritor, chiar și atunci când acesta e ultimul lucru pe care și-ar dori să-l facă.

Situația de în a fi mereu în vizorul publicului a afecta-o destul de mult pe Gina. „Am început să mă simt anxioasă, cam la doi ani de la începerea filmărilor pentru Jane, The Virgin. Primul atac de panică l-am avut într-un restaurant de sushi. Dintr-o dată am crezut că o să mor acolo și oamenii îmi vor face poze. A fost îngrozitor”, spune ea, dând din cap. „Sunt tot felul de chestii despre care nu ai habar la prima vedere, atunci când vizualizezi cum ar fi să îți trăiești visul. De exemplu, nu știi că nu vei mai avea prieteni. Sau că nu o să mai ieși în oraș să mănânci. Că nu o să îți mai vezi familia decât foarte rar; că nu o să te mai întâlnești atât de des cu iubitul, iubita…”

Ceea ce Gina are, totuși, în vreme ce își trăiește visul de a fi o actriță celebră, este un logodnic, Joe LoCicero. S-au logodit vara trecută și asta a creat o frenezie pe conturile lor de Social Media. Ca fapt divers, s-au cunoscut când Joe a interpretat un stripper, într-un episod din sezonul doi al serialului.

„Să ies la întâlniri cu Joe a fost o experiență nouă, fiindcă m-am pus pe mine pe primul loc”, povestește. „Foarte multă vreme, am pus bărbații din viața mea pe primul loc. Iar lucrurile sunt și așa foarte complicate pentru o femeie de succes, din cauza standardelor sociale care ne dictează că barbatul ar trebui să fie cel care pune pâinea pe masă, că, într-un cuplu, bărbatul ar trebui să fie cel mai puternic. Mi-a fost foarte greu să găsesc un bărbat care nu avea pretența să mă minimizez ca să îi întrețin ego-ul.”

Flacăra iubirii lor se întreține și prin chestii mici. De exemplu, să-și țină casa ordonată și fără lucruri inutile reprezintă pentru Gina o modalitate de a-și ține anxietatea sub control. Chair și după 14 ore petrecute pe set, ajunge acasă și face o curățenie obsesiv-compulsivă. Rrecent, i-a mărturisit lui Joe ce relaxată a fost un ultima perioadă, iar el i-a spus că a făcut constant toate treburile casei înainte ca ea se întoarcă de la job, tocmai ca să îi mai ia din stres. „Mi-a spus că pur și simplu își dorește să stau cu el cu 15 minute în plus în fiecare seară”, spune ea, emoționându-se. „Aproape că mi-au dat lacrimile. I-am zis că, la naiba, poate să arunce tot din casă! Și că îi mulțumesc!” Își șterge ochii umezi cu un șervețel. „Și pune și scaunul de la toaletă jos”, adaugă, „iar uneori, i-l las ridicat.”

Când o întreb cum a știut că Joe este perechea ei, îl compară, surprinzător, cu o boală autoimună pe care a avut-o la 19 ani. „I-am spus lui Joe chestia asta chiar ieri și mi-a spus că sună îngrozitor. Dar este adevărat”, spune ea. „Boala mea Hashimoto este pur și simplu o parte din mine. La fel este și Joe. Am simțit, pur și simplu, la un moment dat, că o să fim împreună pentru totdeauna.”

Afecțiunea Ginei poate să rezulte în oboseală cronică, depresie și creștere în greutate, chestii pe care le găsește foarte frustrante. „Îmi amintesc de prima mea ședință foto pentru coperta unei reviste. I-au auzit cum șopteau între ei — când stă în poziția asta, nu arată bine deloc. Am simțit acele comentarii ca pe niște cuțite aruncate către mine din celălat colț al camerei”, mărturisește. „La naiba, vă aud! Și cui îi pasă dacă nu arată atrăgător — așa arăt când stau jos, fac burtă!”

Dar viața ei, statutul profesional, viața sentimentală și stima de sine — toate au evoluat. „În sfârșit, îmi iubesc corpul”, spune ea. „M-am eliberat de anxietate și de teama de a nu fi suficient de frumoasă. Fiindcă partea importantă nu este dacă vă place cum arăt sau nu pe coperta COSMO. Ci despre faptul că dețin această copertă împreună cu orice femeie Latina care și-a dorit vreodată să iasă în față. Nu este vorba de mine pe coperta unei reviste — este vorba despre zecile de milioane de femei aparținând diverselor minorități culturale și rasiale care pot spune: la naiba, în sfârșit ni se oferă locul cuvenit.”

„Mi-a fost greu să găsesc un bărbat care nu voia să mă minimizez ca să îi pun în valoare ego-ul”

Nume complet:

Gina Alexis Rodriguez

Cel mai recent mesaj text l-am trimis:

Logodnicului meu

Și am scris:

Ești cel mai tare tată pentru cei cinci copii ai noștri!

Cea mai frumoasă supriză de Ziua Femeii:

O întâmpin în fiecare an cu bucurie, fiindcă nu știu niciodată la ce să mă aștept, dar mereu dăruiesc iubrie

Primul star de care m-am amorezat

Tom Hardy

Primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la această persoană…

Jennifer Lopez:

Curaj

Joe LoCicero:

Iubire

Tessa Thompson:

Putere

Natalie Portman:

Lider

Selena Gomez:

Sweet heart

M-aș bucura dacă nimeni nu mi-ar mai pune verodată această întrebare:

Chiar ești virgină?

Cel mai mult la corpul meu îmi place…

Zâmbetul

Pentru că

Acolo poți să vezi toată bucuria mea.

xo Gina Rodriguez

Traducere și adaptare: Diana Colcer

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.